en directe

Fórmula Musical
de 12:30 a 19:00

Les entrevistes d'actualitat / El Matí de Tarragona Ràdio

Un programa extens i variat que inclou el repàs a l'actualitat local de primera hora del matí, amb informació del temps, el trànsit, els esports, la revista de premsa i l'agenda cultural. Un espai diari d'opinió a través de tertúlies i debats. Entrevistes en l'àmbit de la política, l'economia, la societat, la cultura i l'esport, i seccions específiques dedicades a temàtiques molt diverses (llibres, salut, ensenyament, llengua, cuina, cinema, rutes...)

Hora d'emissió: De dilluns a divendres de 07,00 a 13,30 h. Dissabtes, de 09,00 a 12,00 h.

cercar per data: cercar per text lliure

PROGRAMA ESPECIAL DEL DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO

Publicat el: 13/02/2018

El 13 de maig del 1897 Marconi va fer la primera transmissió de ràdio de la història. Avui es compleixen 121 anys del naixement del mitjà i la criatura està més viva que mai. La ràdio segueix sent el mitjà de comunicació més dinàmic, alhora que va adaptant-se als canvis i oferint noves formes d'interacció i participació. Les xarxes socials van esdevenir fa més d’una dècada tot un repte, i ja estan plenament integrades a les dinàmiques de treball del dia a dia, i han enfortit el missatge radiofònic. Seguim evolucionant com a mitjà, i seguim incorporant les noves tendències de consum informatiu.

En aquest més d’un segle d’història, però, hi ha coses que no han canviat. La ràdio la segueixen fent veus, persones, companys i companyes, i a l’altra costat de les ones seguiu estant tots vosaltres, els oients. La ràdio ens informa i ens transforma a través de del coneixement, la informació i la participació. I, EL MÉS IMPORTANT, QUI TÉ UNA RÀDIO MAI NO ESTÀ SOL, i aquest és el nostre principal objectiu com a mitjà públic, estar al vostre costat, seguirem sent el vostre nexe amb el món; en el nostre cas, el món més proper, el de la vostra ciutat.

Una ràdio, aquesta, Tarragona Ràdio, que compleix 32 anys aquest proper dissabte, 17 de febrer. Es compleixen trenta-dos anys des de la creació de Ràdio Fòrum, la precursora de l'actual emissora. El 17 de febrer de 1986 començaven les emissions des d’un lloc no gaire llunyà d’on avui us saludem la plaça del Fòrum.

I ho fem avui, que es complexen sis mesos dels ATEMPTATS de Barcelona i Cambrils. Un dia en que, malauradament, es va demostrar una vegada més la importància del mitjà, de la ràdio; la importància de la veracitat i també, la importància del dret que teniu tots vosaltres a estar informats. És un dret, el de la informació, com també ho és el de l'OPINIÓ. En aquest dia MUNDIAL de la Ràdio volem reivindicar-ho ben fort, volem fer un CLAM per la llibertat d’informació i d’opinió. També volem recordar tots i totes els que fan la ràdio possible, els que trobareu a la redacció però, sobretot, al carrer, a les trinxeres, i els que des de fa alguns anys, ja no hi son. A casa nostra també vam patir fa cinc anys una reestructuració i avui és un bon dia per a recorda-ho.

Us volem agrair, als oients, que us mantingueu fidels a l’altra costat de les ones. Avui sereu els protagonistes d’aquesta programa, anirem a buscar-vos amb la unitat mòbil i compartireu protagonisme amb dos dels referents de casa nostra del món de la ràdio. A tots, els d’un banda i els de l’altra. FELIÇ DIA DE LA RÀDIO. 

Compartim la tertúlia amb Laia Estrada, de la CUP, Sónia Orts, de C’s; Jordi Fortuny, d’ERC-MES-Moviment d’Esquerres; Josep Acero, Conseller d'Ocupació del Domini Públic, Mobilitat i Accessibilitat, Protecció Civil i Cases regionals i la regidora de Serveis a la Persona, Ana Santos

Tot seguit, hem parlat amb el president del Port, Josep Andreu 

Avui que hem fet el programa des del restaurant Tòful, a la plaça del Fòrum, l'àntic Fòrum Provincial, us hem parlat d’un altra fòrum, el Local, i de com era llavors la política municipal i com es comunicava el que es decidia al fòrum. Fa 2.000 anys, no hi havia ràdio, però sí altres sistemes per comunicar. La doctora Diana Gorostidi, experta en epigrafia de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), ens ha parlat de les lleis municipals, que es penjaven en planxes de bronze al Fòrum local.  

Hem anat alternant el programa especial parlant amb oients i amb autèntics líders que han estat referents del món de la ràdio. Hem parlat amb un periodista radiofònic que necessita poques presentacions. Reconegut en la ràdio a nivell de l’Estat, viu a cavall entre Barcelona i Roda de Berà. Des del 1973 i fins al desembre del 2013 va dirigir 11.600 emissions del programa de ràdio Protagonistas. Hem parlat sobre la importància de la ràdio amb Luís del Olmo.   

Antoni Bassas ha deixat escrita la narració d’un programa que va fer història, El matí de Catalunya Ràdio (1995-2008). Bon dia, són les vuit! és un llibre que traspua periodisme i ràdio, amb episodis que van fer vibrar l’antena cada matí durant més d’una dècada i que els oients encara recorden amb nostàlgia. També ens ha explicat en directe què significa per ell la ràdio. 

També hem parlat de la història de la ràdio, amb un home de ràdio, el periodista Enric Pujol. 

Us hem ofert l'espai de la BIBLIOTECA pública, amb recomanacions de llibres que parlen sobre la ràdio. 

Hem acabat amb l'espai del Caixafòrum, amb la seva directora i hem tancat el programa amb música en directe, amb una cançó dedicada a la ràdio d'Ian Lints.  

 

 

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO 01 

 

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO 02 

 

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO 03 

 

carregar més àudios

carregar més fotografies

Josep Maria Prats, del grup Units per avançar

Publicat el: 25/05/2018

Seguim el cicle d'entrevistes als portaveus municipals, avui amb el del grup d'Units per Avançar a l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats.

Josep Maria Prats, del grup Units per avançar 

 

Quarta i última fase de la lliga Genuine

Publicat el: 23/05/2018

Arriba la quarta i última fase de la lliga Genuine. Es juga a Vigo amb CeltaIntegra com a equip amfitrió.
Avui n'hem parlat amb: Ruben Almazan, Héctor Martínez. Ernesto Duarte, i el Director General del Nàstic Lluís Fàbregas.
Hem escoltat els ànims que els envien els capitans del Nàstic, Xavi Molina i Manu Barreiro i els missatges encoratjadors que donen els Genuine al primer equip davant el decisiu partit de diumenge a Osca.

 

Projecte Genuine del Nàstic 

 

Sisena edició del Mercat Ecològic organitzat per l’Hort de La Sínia

Publicat el: 23/05/2018

En el marc de la Setmana de la Natura, hi ha tot un seguit d’activitats que s’organitzen arreu. En posem en valor que es fan el cap de setmana a l’Hort de La Sínia; des d’un Mercat Ecològic, que arriba a la sisena edició, amb productes, xerrades, conferències, tallers, dissabte, a una visita guiada diumenge per conèixer l’entorn natural de Tamarit. En parlem amb el seu responsable, Joan Vives

Sisena edició del Mercat Ecològic organitzat per l’Hort de La Sínia 

 

Dídac Nadal, portaveu del del PDeCat

Publicat el: 22/05/2018

Entrevista de portaveus amb el del del PDeCat, Dídac Nadal

Dídac Nadal, portaveu del del PDeCat 

 

Tertúlia política. Dimarts 22 de maig

Publicat el: 22/05/2018

Com cada dimarts, fem la tertúlia política. Avui la compartim amb el portaveu del PDeCat, Dídac Nadal. Excusem Beatriz Pérez i la portaveu de la CUP, Laia Estrada i, en nom del govern, la tinent d’alcalde de serveis a la persona, la socialista Ana Santos, i el popular Jou Acero, regidor de de Domini Públic, Mobilitat i Accessibilitat

Tertúlia política. Dimarts 22 de maig 

 

Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES-Moviment d’Esquerres

Publicat el: 21/05/2018

Cicle d’entrevistes portaveus. Amb el d’ERC-MES-Moviment d’Esquerres, Pau Ricomà

Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES-Moviment d’Esquerres 

 

La ‘Romería en Honor a la Virgen del Rocío’ protagonitza la seva 34ena edició aquest cap de setmana

Publicat el: 17/05/2018

La ‘Romería en Honor a la Virgen del Rocío’ protagonitza la seva 34ena edició aquest cap de setmana. Les celebracions s’allargaran des d’avui i fins el diumenge 20. L’acte més destacat, la peregrinació cap al santuari del Llorito, tindrà lloc divendres. La ruta començarà a les 16h a l’Església de Sant Pere del Serrallo i s'estendrà fins a les 21:30h. La iniciativa per part de l’Associació Cultural i Folklòrica Andalusa a Tarragona ve recolzada per l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Junta d’Andalusia, d’entre altres. A més, es podran trobar activitats com la presentació de les ‘casetas’, ofrenes florals a la Verge i el Canto del Ángelus. En parlem amb la Presidenta de l’Associació Cultural i Folklòrica i Andalusa, Luisa Márquez

La ‘Romería en Honor a la Virgen del Rocío’ protagonitza la seva 34ena edició aquest cap de setmana 

 

Especial 20 anys de Tarraco Viva

Publicat el: 16/05/2018

Us hem ofert, com cada any, un programa especial des de la terrassa del bar El Portal, a la plaça del Pallol, sobre Tarraco Viva. La XXa edició de Tarraco Viva va arrencar diumenge a l’Amfiteatre, amb l’espectacle Els Jocs de Nemea. Els organitzadors han programat més de 450 actes fins al pròxim 27 de maig, entre els quals el debat d'aquest diumenge a la tarda "Diàlegs amb la història: Esport i cultura al Mediterrani clàssic" i l'activitat 'Veïns de Roma', que enguany tindrà un nou format per tal d'arribar a molta més gent, ja que es recrearà la vida diària dels veïns d'una ciutat romana i es compararà amb les actuals. L'activitat també comptarà una versió nocturna. N'hem parlat amb el director del festival, Magí Seritjol, i amb el director de l'ICAC, Joan Gómez Pallarès. 

Per altra, el certamen es realitzarà en 30 espais, la majoria museus i recintes monumentals declarats Patrimoni Mundial de la ciutat i també a Altafulla, Constantí, Cambrils, Falset i Vila-rodona. Entre els participants hi ha més de 30 entitats culturals de la ciutat, les quals sumen un miler prop d'un miler de persones.

 

Hem arrencat, però, parlant amb l’Escola de Lletres, que participa a Tarraco Viva amb les lectures dramatitzades els mateixos alumnes han escrit, sota el títol Veus soterrades. Es tracta d’explicar la història d’alguns personatges de la història clàssica a través de les cartes que suposadament van escriure. Ens han acompanyat, una de les coordinadores, Maria Roig i alguns dels alumnes de l'escola: Domingo Monlleó, la Francina, l'Esther Forgas; Roser Martí Prados i Emília Privat.  

 

L’ICAC participa un any més amb la projecció de dos cicles de documentals arqueològics amb la col·laboració del prestigiós Festival de Cinema Arqueològic del Bidasoa (FICAB) i el Museu Romà d’Oiasso (Irun). També fan divulgació de la història clàssica a través de conferències i taules rodones. Avui ens acompanyen els investigadors, Jesús Carruesco i Diana Gorostidi, que ja van participar en l’acte inaugural aquest passat diumenge.

 

El dissabte 19 de maig torna la cinquena nit dels museus. Fins les 12 de la nit podrem visitar els principals museus de la ciutat de manera gratuïta. Aquest any s’ha presentat la ruta «El viatge a constel·lació museu», una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals. Cada centre escollirà una peça que ajudarà a explicar el tema d’enguany que és la comunicació. Divendres 18, es celebra el Dia dels Museus, també amb activitats extraordinàries. Dediquem aquesta hora a conversar amb els responsables dels museus de la ciutat, que celebren la Nit i el Dia dels Museus (dissabte 19 i divendres 18 respectivament).

Ens acompanyen: Mònica Borrel, directora del MNAT; Mercè Toldrà, coordinadora del Museu del Port; Glòria Olivé, Rosa Ricomà, directora del MAMT; Sofia Mata, directora del Museu Diocesà i Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic. Els diferents museus oferiran una mostra concreta a cada institució. El Museu Diocesà, per exemple, obrirà les portes del museu i del claustre de la catedral. Al CaixaForum se centraran en l’exposició «Experiment 2100» on els més petits podran imaginar les ciutats del futur. El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, ha destacat que ara es podrà visitar una part important de la instal·lació. El Museu d’Art Modern obrirà un nou espai adaptat per a persones invidents. El Museu d’Història se centrarà en la comunicació en publicitat, amb una col·lecció de cromos a la Casa Castellarnau. El Museu Arqueològic es desplaçarà a la Necròpolis Paleocristiana, on també hi haurà activitats de Tàrraco Viva. Per últim, el Museu del Port presentarà «La petita nit de la mar».

 

Tàrraco a Taula d’enguany també arribarà al Serrallo i inclourà un menú vegà i rebosteria. La 21a edició d’aquestes jornades gastronòmiques se celebraran de l’11 al 27 de maig en el marc del Festival Tarraco Viva. Comptaran amb la participació d’una desena de restaurants i una pastisseria. Confeccionaran prop d’una setantena de plats, que des d’una visió actual, reinterpretaran la cuina de l’antiga Roma i utilitzaran productes de proximitat, com la cervesa Rosita o el peix de la costa tarragonina. Les jornades comptaran amb l’assessorament en gastronomia i enologia històrica del director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Joan Gómez i del catedràtic de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo. Els restauradors oferiran diverses propostes en forma de plats i racions, menús i també degustacions. Els preus oscil·laran entre els 5 i 7 euros dels plats i racions, mentre que els menús s’oferiran a un preu de 25 euros.Tarraco a Taula. Ens ho ha explicat Carles Segarra, president de l’Associació Tarraco a Taula.

 

Reconstruir alguns aspectes de la història clàssica amb el màxim rigor i versemblança és el que ens proposen els grups de reconstrucció històrica que participen a Tarraco viva. Hem parlat amb representants de Nemesis ARQ, Thaleia i Projecte Fhoenix, entre d'altres.   

 

El Camp de Mart s’omplirà demà d’escolars de 5è de primària, que experimentaran com jugaven els nens i nenes a l’antiga Tarraco. És una de les activitats que organitza el Camp d'aprenentatge, del qual també n'hem parlat amb els responsables.   

Un banquet funerari a l’antic Egipte, l’assassinat de l’emperador, el procés de momificació, la primera vaga de la història, ...són alguns dels temes que ens explicaran Argos i MV Arte. Ens ho han explicat a la recta final del programa, Emma Zahonero i Jesús Mendiola, i Paco Tovar.  

 

Tarraco Viva 01 

 

Tarraco Viva 02 

 

Tarraco Viva 03 

 

carregar més fotografies

Laia Estrada, portaveu de la CUP

Publicat el: 15/05/2018

Entrevista de portaveus, amb la de la CUP, Laia Estrada

Laia Estrada, portaveu de la CUP 

 

Arga sentis, portaveu d’ICV-EUiA

Publicat el: 15/05/2018

Entrevista de portaveus, amb la d’ICV-EUiA, Arga sentis

Arga sentis, portaveu d’ICV-EUiA 

 

carregar més

Els últims programes i entrevistes 

El Partit del Nàstic 

El Partit: Nàstic 5 - Cultural Leonesa 3. Dissabte 19 de Maig

Publicat el: 19/05/2018 18:08h

Partit Sencer: Nàstic 5 -... 

 

El Matí de Tarragona Ràdio 

Quarta i última fase de la lliga Genuine

Publicat el: 23/05/2018 12:39h

Arriba la quarta i última fase de la lliga Genuine. Es juga a Vigo amb CeltaIntegra com a equip amfitrió.Avui n'hem parlat amb: Ruben Almazan, Héctor Martínez. Ernesto Duarte, i el Director General del Nàs...

Projecte Genuine del Nàst... 

 

Especial 20 anys de Tarraco Viva

Publicat el: 16/05/2018 14:05h

Us hem ofert, com cada any, un programa especial des de la terrassa del bar El Portal, a la plaça del Pallol, sobre Tarraco Viva. La XXa edició de Tarraco Viva va arrencar diumenge a l’Amfiteatre, amb l’espectacle&...

Tarraco Viva 01 

 

XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2018  

Ja hem conegut l'àmplia cobertura que TVE farà dels Jocs

Publicat el: 22/05/2018 14:49h

Hem anat cap a la sala del sarcòfag d’Hipòlit, al Pretori romà, on aquest matí s'ha presentat la cobertura que TVE farà dels Jocs Mediterranis. Hem parlat amb el director de Televisió Espanyola, El...

Presentació de la cobertu... 

 

Un, dos i seguit. Divendres 20:30h 

Un, dos i seguit. Divendres 25 de Maig. Programa 1084.

Publicat el: 25/05/2018 21:34h

Un, dos i seguit. Divendr... 

 

La Playa 

La Playa, programa musical amb Cristián Manríquez. Divendres 25 de Maig 17:00h

Publicat el: 25/05/2018 21:26h

La Playa. Divendres 25 de... 

 

Ja tardes!!! 

El Pont de Mahoma 

El Pont de Mahoma. Què cal fer si ens mossega un escurçó?

Publicat el: 17/05/2018 11:42h

Des de la cordada del programa us hem recomanat què fer davant la mossegada d’un escurçó. I també, quin equip podeu portar a la motxilla pels primers auxilis, i com funciona. Això és un kit de primers auxili...

El Pont de Mahoma. Dijous... 

 

Paraula de Jazz 

155º PARAULA DE JAZZ: Jazz del Mediterráneo (15.05.2018)

Publicat el: 15/05/2018 21:56h

Esta noche, Paraula de jazz os propone un acercamiento a las músicas que nos llevan a esos sonidos, melodías, ritmos, sentimientos y emociones que se crean en toda la cuenca del mar Mediterráneo, desde Españ...

PARAULA DE JAZZ. Dimarts ... 

 

Tarragona Història 

TARRAGONA HISTÒRIA. El sostre de Casa Castellarnau, amb Maite Blay

Publicat el: 15/05/2018 12:39h

TARRAGONA HISTÒRIA amb la col·laboració del Museu d’història de Tarragona i el seu tècnic, Jordi Abelló. Parlem amb Maite Blay, professora de l’institut Pons d’icart sobre el sostre de la ca...

TARRAGONA HISTÒRIA. Dimar... 

 

Passió Ovalada 

Passió Ovalada a Tarragona Ràdio. Dilluns 07 de Maig

Publicat el: 08/05/2018 20:40h

Passió Ovalada. Dilluns 0... 

 

Re-Acciona!! 

Re_Acciona: Jesús Gellida, politòleg i investigador social, ens presenta el seu llibre: El Canvi Global: Un peu a les institucions i mil als carrers

Publicat el: 04/05/2018 10:50h

Aquesta setmana al Re_Acciona ens ha visitat el Jesús Gellida, politòleg i investigador social, amb motiu de la publicació del seu primer llibre: “El Canvi Global: Un peu a les institucions i mil als carrers”. Amb en Jes&u...

Re_Acciona. Dijous 26 d'A... 

 

Dents i Ungles 

Dents i ungles. Zoraida Burgos

Publicat el: 02/05/2018 18:05h

El llibre amb què flotem avui, entre música i paraula, recull l'excepcional obra poètica d'una escriptora de les Terres de l'Ebre que fins al moment havia tingut escassa difusió. Gràcies a Labreu ara podem accedir en un ...

Dents i ungles. Zoraida B... 

 

Mi Rollo és el Rock!! 

Mi Rollo Es El Rock 156: Zerokoma y Patricio y Su Vicio.

Publicat el: 09/01/2018 17:36h

3 hermanos te lo dicen a gritos, RNR para sentirse vivos: ZEROKOMA. Carlos, Jaime y Jose Revert Valls, desde su Ontinyent natal nos presentan uno de los discos del año "GALONES". Hablando el mismo idioma, el del ROCK, los tarraconenses PATRICIO Y S...

Mi Rollo Es El Rock 156 

 

L'Escaner amb Enric Pujol 

L'escaner amb Enric Pujol

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

El periodista tarragoní Enric Pujol fa cada dilluns un comentari sota el títol l’escàner al Sempre Nàstic envers l’actualitat del club grana. També enceta unes píndoles històriques sota el nom de Flash Nàstic en que repassa en cada partit del Nàstic efemè...

Déu ha estat just 

 

Déu ha estat just

Ajuntament de Tarragona

www.tarragonaradio.cat