en directe

Fórmula Musical
de 00:00 a 08:30

Toquem pedra / El Matí de Tarragona Ràdio

Un programa extens i variat que inclou el repàs a l'actualitat local de primera hora del matí, amb informació del temps, el trànsit, els esports, la revista de premsa i l'agenda cultural. Un espai diari d'opinió a través de tertúlies i debats. Entrevistes en l'àmbit de la política, l'economia, la societat, la cultura i l'esport, i seccions específiques dedicades a temàtiques molt diverses (llibres, salut, ensenyament, llengua, cuina, cinema, rutes...)

Hora d'emissió: De dilluns a divendres de 07,00 a 13,30 h. Dissabtes, de 09,00 a 12,00 h.

cercar per data: cercar per text lliure

Toquem pedra. Dimecres 04 de desembre

Publicat el: 04/12/2013

Ja hem estrenat, TOQUEM PEDRA, un nou programa des de la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), a la plaça d’en Rovellat. Hem parlat amb el director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. Tot seguit, ens ha acompanyat l’investigador, Josep M. Macias, que ens ha parlat de l’Amfiteatre com a espai viu de recerca i difusió. A la segona part, hem parlat amb l’investigador, Josep M. Palet sobre la campanya 2013 a Queralbs. Una excavació que ha permès refermar la presència romana a 2.200 metres d’altura, dins d’una xarxa de comunicacions i comerç amb Llívia com a capital.

Dimecres 04 de desembre 

 

Toquem Pedra? Joves investigadors

Publicat el: 19/04/2017

Us oferim l’espai de divulgació del món clàssic, que fem cada quinze dies amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) Avui, programa 71. Parlem amb joves investigadors que preparen les respectives tesis doctorals. Són Abel Gallego (de Castellar del Vallès), Marc Prades (Tortosa), i Raúl Aranda (Madrid).

La tesi d’Abel Gallego es diu: “La gestió dels ramats ovins en època romana. Estudi de la seva alimentació a través de la tècnica del microdesgast dentari a l’Empordà”; la de Marc Prades es titula: “Territori i paisatge a la Terra Alta durant la Protohistòria. Anàlisi dels models d’ocupació entre els segles VIII i I abans de la nostra era” i Raúl Aranda ens parla de l'Explotació, usos i difusió del marbre de la població d’Espejón durant l'Antiguitat Tardana i l’alta Edat Mitja a la península Ibèrica”. Què, Toquem Pedra?

Toquem Pedra? Dimecres 19 d'abril 

 

Toquem Pedra? Josep Puig i Cadafalch

Publicat el: 29/03/2017

Us oferim el programa número 70, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) parlar d’un altre número rodó: el 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch, que se celebra tot aquest 2017, i aprofitant que acaba de sortir un llibre seu de temàtica arqueològica editat a cura de dos exdirectors de l’ICAC, Josep Guitart i Isabel Rodà, juntament amb Montserrat Pagès i Josep M. Sans Travé: L’arquitectura cristiana preromànica a Catalunya (segles IV-IX). En parlem la vigilia de la presentació del llibre a l’IEC (Institut d’Estudis Catalans) i ho fem amb dos dels quatre editors del volum: Josep Guitart, catedràtic d’Arqueologia de la UAB i investigador de l’ICAC i Montserrat Pagès, doctora en Història de l'Art i acabada de jubilar com a conservadora d'Art Romànic al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Us explicarem com és que es publica un llibre de Puig i Cadafalch al cap de 60 anys d’haver mort. Parlem de la figura de Puig i Cadafalch, que té moltes arestes, arquitecte, arqueòleg, polític, pioner en l’estudi del romànic.. Què, Toquem Pedra?

Toquem Pedra? Dimecres 29 de març 

 

Toquem Pedra. L'exèrcit romà des de l'epigrafia

Publicat el: 15/03/2017

Us oferim el programa número 69 a l’ICAC, parlant de l’exèrcit romà aprofitant una jornada sobre epigrafia que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, que organitza Diana Gorostidi en el marc del Màster en Arqueologia Clàssica.

Parlem amb Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV i investigador de l’ICAC, que, per cert, fa pocs mesos ha publicat el llibre de divulgació ‘Roma explicada als joves’. També ens ha acompanyat Roberto López Casado, doctorand a la Universitat de Valladolid, amb la tesis "Ejército, Familia y Sociedad en Hispania en el contexto del Imperio Romano Occidental".

Què feien els veterans de l’exercit romà? Tenien un sou, qui el sufragava? I els soldats en campanya, com vivien? Parlem de la defensa de les fronteres; de la guerra. També us expliquem les relacions socials de l'exèrcit romà a través de les epigrafies. La conquesta romana d'Hispània, Gallia i Britannia. O, fins i tot, el cinema actual i Roma.

Toquem Pedra. Dimecres 15 de març 

 

Toquem Pedra. Els jocs a l'antiguitat

Publicat el: 01/03/2017

Us oferim el programa número 68, en el que coneixerem espectacles, esports, jocs i joguines a l'època romana. En parlem amb Jordi López Vilar, investigador de l’ICAC, i amb Jordi Tortosa Giménez, professor del Camp d'Aprenentatge de la ciutat de Tarragona (Servei educatiu del Departament d'Ensenyament de la Generalitat ). També és autor de llibres i publicacions de caire didàctic per apropar el patrimoni històric a alumnes de diverses franges educatives i públic general. Què, toquem pedra?

Toquem Pedra. Dimecres 01 de març 

 

Toquem pedra? Amb Simon Keay i el Port de Tarraco

Publicat el: 15/02/2017

Us oferim el programa número 67, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Un programa que hem enregistrat aprofitant el seminari monogràfic que ara fa uns dies va acollir la seu de l’ICAC, a la plaça d’En Rovellat, sobre la recerca arqueològica al port romà de Tarraco. Amb els dos coordinadors del seminari, Simon Keay (de la universitat de Southampton, al Regne Unit, i Josep M. Macias, de l’ICAC, us explicarem que el Port de Tàrraco tenia una superfície d’entre 15 i 17 hectàrees i un calat màxim d’11 metres. Les seves dimensions no el situen al capdavant dels ports de la Mediterrània en època romana però era l’epicentre d’un sistema portuari més ampli format per altres punts d’embarcament a nord i sud; probablement hi havia punts d’embarcament al Mèdol, a la Vila dels Munts i a la zona compresa entre Cambrils i Salou. Són algunes de les conclusions obtingudes després de les prospeccions geofísiques i geotècniques que es van dur a terme a la Part Baixa a final de 2015. Tot plegat forma part d’un projecte europeu que engloba 29 ports més del món romà per veure les relacions que mantenien, i que s’allargarà fins el 2019.

Què, toquem pedra?

Toquem pedra? Dimecres 15 de febrer 

 

Toquem pedra? Comerç d’animals vius i productes d’origen animal en època romana

Publicat el: 01/02/2017

Fem el segon Toquem Pedra de 2017, el número 66, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Parlem de comerç d’animals vius i de productes d’origen animal en època romana. Quan es parla de comerç (sobretot per mar però també per terra) normalment es pensa en vi, oli i cereals, però també viatjaven productes càrnics i fins i tot animals vius.

Ho farem a partir dels bous estudiats per la Lídia a Empúries: per morfologia i genètica permeten pensar en aquest comerç, del qual també parlen les fonts escrites. Del transport marítim d’animals, com lleons o elefants destinats als espectacles, o dels salaons i els productes càrnics: a França per exemple es té constància d’àmfores amb restes d’ossos de costella de xai. En parlem amb Lídia Colominas, arqueozoòloga, investigadora postdoctoral de l’ICAC i amb Ramon Járrega, investigador sènior de l’ICAC, expert en l'estudi de la producció i el comerç a la Mediterrània occidental des de la protohistòria fins a l'època romana. Què, toquem pedra?

Toquem pedra? Dimecres 02 de febrer 

 

Toquem Pedra. Víctimes de les guerres a la Grècia antiga i actual

Publicat el: 18/01/2017

Fem el primer Toquem pedra del 2017, número 65, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Avui, connectarem passat i present parlant de “Víctimes de les guerres a la Grècia antiga i actual”.

Ho farem amb professors de la URV i alhora investigadors de l’ICAC: Jesús Carruesco i Ignacio Fiz.

Us explicarem que conceptes contemporanis com l’acollida als refugiats, el dret d’asil, les víctimes de les guerres: van ser elements constitutius de la democràcia a l’antiguitat grega. També posem al punt de mira el Teatre antic, com a font de reflexió i de crítica en el món actual. I, no podem deixar de banda els mites com a discurs disponible per a la reflexió i la discussió. Un dels convidats, l’Ignacio és arqueòleg, però també membre de l’ONG de la URV ‘Voluntaris pels refugiats’ i ha estat tres vegades a Grècia (port de Tessalònica) ajudant refugiats siris i kurds (l’últim cop va ser el desembre). Precisament, la URV ha concedit un ajut de 4.000 euros per un projecte seu de solidaritat amb els refugiats.

Per cert, el tema prové d’un seminari de l’any passat a la URV: "Guerres antigues, guerres modernes. La construcció de l'altre en contextos de guerra, de l'antiguitat al món contemporani".

El teatre (en especial la tragèdia) planteja la qüestió problematitzant-la, presentant-la com a element de reflexió no exempte de qüestionaments (p.ex.: por a la diferència, l’immigrant com a possible element subversiu, la concessió de l’asil com a detonant d’un conflicte extern amb qui el persegueix)). Moltes tragèdies tenen com a tema el del refugiat/exiliat: Èsquil, Les suplicants, Les Eumènides; Sòfocles, Èdip a Colonos; Eurípides: Els Heràclides, Les Suplicants, Les Bacants. D’altres l’articulen amb els temes de la guerra (Els Perses d’Èsquil) i de la qüestionable dicotomia identitat/alteritat (nadius vs. estrangers, grec civilitzat vs. bàrbar).

Què, toquem pedra?

Toquem Pedra. Dimecres 18 de gener 

 

Toquem Pedra? Anno Domini al passeig Arqueològic

Publicat el: 14/12/2016

Avui al Toquem Pedra (el darrer d'aquest 2016) el número 64, amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). Avui us proposem una visita nocturna per les Muralles que ens transportarà a la Judea del Segle I. Passejarem entre legionaris romans, savis vinguts d'orient amb els seus camells, pastors amb els seu ramat,.. i descobrierem com era la casa on va néixer Jesús de Natazaret.

Es tracta d'una proposta de reconstrucció històrica del primer Nadal: l'Anno Domini. N'hem parlat amb Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense, i amb l'investigadora adscrita a l'ICAC i arqueòloga, Imma Teixell

El passeig Arqueològic de Tarragona serà l’escenari d'aquest pessebre vivent "Anno Domini" del 17 al 18 de desembre.

Organitzat pel Museu Bíblic de Tarragona i l'Associació Cultural Sant Fructuós, el pessebre vol mostrar una reconstrucció històrica del primer Nadal. Per això hi participaran diferents personatges, com pastors, els 3 savis vinguts d’orient o legionaris romans amb aparences diferents als tradicional pessebres i on participaran, fins i tot, camells vius. L’itinerari començarà amb l’explicació del context de la Judea del segle I, passant per diferents quadres i finalitzant amb la fugida a Egipte

Toquem Pedra? Dimecres 14 de desembre 

 

Toquem pedra. El trull de vi més antic, al Coll del Moro de Gandesa

Publicat el: 30/11/2016

Al Toquem Pedra, el número 63, que fem amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) parlem de la darrera campanya al jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa, on s’ha confirmat que hi ha el trull de vi més antic documentat fins ara Catalunya, datat del segle III aC. Ens ho expliquen els codirectors de les excavacions, des de fa dos anys. Són: M. Carme Belarte, investigadora ICREA i investigadora sènior de l’ICAC, especialitzada en arqueologia protohistòrica i experta en món ibèric i númida I Rafel Jornet, professor associat a la UB i membre de l'empresa d’arqueologia ROCS. La seva tesi va ser sobre el poblament ibèric al Matarranya i la Terra Alta, i es va centrar en el jaciment de Sant Antoni de Calaceit. Entre les nombroses intervencions arqueològiques que ha dirigit, destaquen el Castellet de Banyoles de Tivissa. També han treballat junts en el projecte d'Althiburos (excavacions a Tunísia, cultura númida, ja en vam parlar en un dels programes anteriors. 

Toquem pedra. Dimecres 30 de novembre 

 

Toquem Pedra. III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal

Publicat el: 16/11/2016

Com sempre, amb l’ICAC, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, programa número 62, que serà monogràfic sobre el III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal. Aquest any centrat en “La glòria del circ. Curses de carros i competicions circenses”. Aquesta tarda, arrenca el Congrés, al Seminari, justament amb una conferència inaugural Eutyches, Fuscus et alii: històries del circ de Tarraco” a càrrec del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. És un dels dos convidats al programa d’avui. El segon és Jordi López Vilar, investigador de l’ICAC i secretari del Congrés (des la primera edició, el 2012). amb ells us explicarem els grans eixos temàtics del programa, així com aspectes generals dels circs, els circs romans a Hispània.
També destacarem la presència d’investigadors de l’ICAC i altres provinents de la península i l’estranger

Toquem Pedra. Dimecres 16 de novembre 

 

carregar més

Els últims programes i entrevistes 

Plenari Municipal 

Plenari municipal. Dijous 27 d'abril

Publicat el: 27/04/2017 15:42h

Plenari municipal 1. Dijo... 

 

Sempre Nàstic!! 

Sempre Nàstic en directe a Tradicionarius. Dilluns 24 d'abril

Publicat el: 24/04/2017 21:29h

Sempre Nàstic. Dilluns 24... 

 

El Partit del Nàstic 

Dissabte 22 d'abril. Getafe 1- Nàstic 1

Publicat el: 22/04/2017 19:17h

Partit sencer Getafe 1- N... 

 

El Matí de Tarragona Ràdio 

Exhibició Aèria de l'equip Bravo 3 de Repsol

Publicat el: 26/04/2017 12:44h

Ahir us explicavem que més de 3000 persones ja s'han inscrit a la 27a bicicletada popular de Tarragona d'aquest diumenge. Com ve sent habitual, el dissabte anterior hi haurà l’Exhibició Aèria amb l’equip Bravo 3 de ...

Exhibició Aèria 

 

Ja tardes!!! 

Conduct Of Flies presenten a la Sala Zero el seu disc: Structures

Publicat el: 27/04/2017 20:23h

Conduct Of Flies. Dijous ... 

 

El Pont de Mahoma 

El Pont de Mahoma 82. Llibreria Quera, 100 anys com a institució del muntanyisme

Publicat el: 20/04/2017 11:14h

Com relata el gran geògraf i referent indiscutible, Eduardo Martínez de Pisón, en els seus orígens, la cultura i el muntanyisme anaven de la mà, i encara hi van ara, malgrat algunes massificacions i algunes pràcti...

El Pont de Mahoma. Dijous... 

 

Paraula de Jazz 

119º PARAULA DE JAZZ: Zona Abierta (25.04.2017)

Publicat el: 26/04/2017 18:28h

Esta noche, Paraula de jazz os propone compartir un programa con la música que nos viene desde el Festival Babel Med Music, que se celebró en Marsella los días 16, 17 y 18 del pasado mes de  marzo. Es un Festival donde la m&uacut...

PARAULA DE JAZZ. Dimarts ... 

 

Mi Rollo és el Rock!! 

Mi Rollo Es El Rock 134, entrevista/acústico de CONDUCT OF FLIES

Publicat el: 25/04/2017 16:43h

Rock oscuro, una música llena de sentimiento, emociones, sensaciones, música compacta no exenta de virtuosismo, majestuosa ópera prima el "Structures" de Conduct Of Flies.  Nos lo presentaron en exclusiva, acústico incluid...

Mi Rollo Es El Rock 134 

 

Passió Ovalada 

Passió Ovalada: Arriben les finals 2017. Dilluns 24 d'Abril

Publicat el: 24/04/2017 22:14h

Passió Ovalada. Dilluns 2... 

 

Palabra de Friki 

Nova Temporada de Palabra de Friki. Dilluns 24 d'Abril

Publicat el: 24/04/2017 19:19h

Palabra de Friki. Dilluns... 

 

Un, dos i seguit. Divendres 20:30h 

Un, dos i seguit. Divendres 28 d'Abril. Programa 1038

Publicat el: 28/04/2017 20:52h

Un, dos i seguit. Divendr... 

 

Dents i ungles 

Dents i ungles. Olga Novo

Publicat el: 28/04/2017 20:07h

L'atmòsfera rural, la màgia de la vida, l’experiència del cos i la sexualitat giren al cosmos d’Olga Novo. Escoltem fragments d'una escriptora fonamental de la poesia gallega actual en el seu idioma original...

Dents i ungles. Olga Novo 

 

ReAcciona 

L’Escola l’Antina de Torredembarra al Re-Acciona amb Inés Solé

Publicat el: 28/04/2017 20:14h

En aquest cas, un de molt especial per què ens traslladem a l’Escola l’Antina de Torredembarra i estem amb els alumnes de cinquè de primària que estan fent un projecte sobre els refugiats preciós al qual han sabut i...

RE-ACCIONA 2017-04-26 

 

L'Escaner amb Enric Pujol 

L'escaner amb Enric Pujol

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

El periodista tarragoní Enric Pujol fa cada dilluns un comentari sota el títol l’escàner al Sempre Nàstic envers l’actualitat del club grana. També enceta unes píndoles històriques sota el nom de Flash Nàstic en que repassa en cada partit del Nàstic efemè...

Déu ha estat just 

 

Déu ha estat just

Canal Mare Terra

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

La Veu TV (‘La veu que et veu’) està impulsada per la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) i Mare Terra Fundació Mediterrània amb l’objectiu de donar veu a aquells col·lectius, entitats i persones que no...

Ajuntament de Tarragona

www.tarragonaradio.cat