en directe

El Matí de Tarragona Ràdio
de 08:00 a 13:30

Toquem pedra / El Matí de Tarragona Ràdio

Un programa extens i variat que inclou el repàs a l'actualitat local de primera hora del matí, amb informació del temps, el trànsit, els esports, la revista de premsa i l'agenda cultural. Un espai diari d'opinió a través de tertúlies i debats. Entrevistes en l'àmbit de la política, l'economia, la societat, la cultura i l'esport, i seccions específiques dedicades a temàtiques molt diverses (llibres, salut, ensenyament, llengua, cuina, cinema, rutes...)

Hora d'emissió: De dilluns a divendres de 07,00 a 13,30 h. Dissabtes, de 09,00 a 12,00 h.

cercar per data: cercar per text lliure

Toquem pedra. Dimecres 04 de desembre

Publicat el: 04/12/2013

Ja hem estrenat, TOQUEM PEDRA, un nou programa des de la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), a la plaça d’en Rovellat. Hem parlat amb el director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. Tot seguit, ens ha acompanyat l’investigador, Josep M. Macias, que ens ha parlat de l’Amfiteatre com a espai viu de recerca i difusió. A la segona part, hem parlat amb l’investigador, Josep M. Palet sobre la campanya 2013 a Queralbs. Una excavació que ha permès refermar la presència romana a 2.200 metres d’altura, dins d’una xarxa de comunicacions i comerç amb Llívia com a capital.

Dimecres 04 de desembre 

 

Toquem pedra? Amb Simon Keay i el Port de Tarraco

Publicat el: 15/02/2017

Us oferim el programa número 67, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Un programa que hem enregistrat aprofitant el seminari monogràfic que ara fa uns dies va acollir la seu de l’ICAC, a la plaça d’En Rovellat, sobre la recerca arqueològica al port romà de Tarraco. Amb els dos coordinadors del seminari, Simon Keay (de la universitat de Southampton, al Regne Unit, i Josep M. Macias, de l’ICAC, us explicarem que el Port de Tàrraco tenia una superfície d’entre 15 i 17 hectàrees i un calat màxim d’11 metres. Les seves dimensions no el situen al capdavant dels ports de la Mediterrània en època romana però era l’epicentre d’un sistema portuari més ampli format per altres punts d’embarcament a nord i sud; probablement hi havia punts d’embarcament al Mèdol, a la Vila dels Munts i a la zona compresa entre Cambrils i Salou. Són algunes de les conclusions obtingudes després de les prospeccions geofísiques i geotècniques que es van dur a terme a la Part Baixa a final de 2015. Tot plegat forma part d’un projecte europeu que engloba 29 ports més del món romà per veure les relacions que mantenien, i que s’allargarà fins el 2019.

Què, toquem pedra?

Toquem pedra? Dimecres 15 de febrer 

 

Toquem pedra? Comerç d’animals vius i productes d’origen animal en època romana

Publicat el: 01/02/2017

Fem el segon Toquem Pedra de 2017, el número 66, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Parlem de comerç d’animals vius i de productes d’origen animal en època romana. Quan es parla de comerç (sobretot per mar però també per terra) normalment es pensa en vi, oli i cereals, però també viatjaven productes càrnics i fins i tot animals vius.

Ho farem a partir dels bous estudiats per la Lídia a Empúries: per morfologia i genètica permeten pensar en aquest comerç, del qual també parlen les fonts escrites. Del transport marítim d’animals, com lleons o elefants destinats als espectacles, o dels salaons i els productes càrnics: a França per exemple es té constància d’àmfores amb restes d’ossos de costella de xai. En parlem amb Lídia Colominas, arqueozoòloga, investigadora postdoctoral de l’ICAC i amb Ramon Járrega, investigador sènior de l’ICAC, expert en l'estudi de la producció i el comerç a la Mediterrània occidental des de la protohistòria fins a l'època romana. Què, toquem pedra?

Toquem pedra? Dimecres 02 de febrer 

 

Toquem Pedra. Víctimes de les guerres a la Grècia antiga i actual

Publicat el: 18/01/2017

Fem el primer Toquem pedra del 2017, número 65, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Avui, connectarem passat i present parlant de “Víctimes de les guerres a la Grècia antiga i actual”.

Ho farem amb professors de la URV i alhora investigadors de l’ICAC: Jesús Carruesco i Ignacio Fiz.

Us explicarem que conceptes contemporanis com l’acollida als refugiats, el dret d’asil, les víctimes de les guerres: van ser elements constitutius de la democràcia a l’antiguitat grega. També posem al punt de mira el Teatre antic, com a font de reflexió i de crítica en el món actual. I, no podem deixar de banda els mites com a discurs disponible per a la reflexió i la discussió. Un dels convidats, l’Ignacio és arqueòleg, però també membre de l’ONG de la URV ‘Voluntaris pels refugiats’ i ha estat tres vegades a Grècia (port de Tessalònica) ajudant refugiats siris i kurds (l’últim cop va ser el desembre). Precisament, la URV ha concedit un ajut de 4.000 euros per un projecte seu de solidaritat amb els refugiats.

Per cert, el tema prové d’un seminari de l’any passat a la URV: "Guerres antigues, guerres modernes. La construcció de l'altre en contextos de guerra, de l'antiguitat al món contemporani".

El teatre (en especial la tragèdia) planteja la qüestió problematitzant-la, presentant-la com a element de reflexió no exempte de qüestionaments (p.ex.: por a la diferència, l’immigrant com a possible element subversiu, la concessió de l’asil com a detonant d’un conflicte extern amb qui el persegueix)). Moltes tragèdies tenen com a tema el del refugiat/exiliat: Èsquil, Les suplicants, Les Eumènides; Sòfocles, Èdip a Colonos; Eurípides: Els Heràclides, Les Suplicants, Les Bacants. D’altres l’articulen amb els temes de la guerra (Els Perses d’Èsquil) i de la qüestionable dicotomia identitat/alteritat (nadius vs. estrangers, grec civilitzat vs. bàrbar).

Què, toquem pedra?

Toquem Pedra. Dimecres 18 de gener 

 

Toquem Pedra? Anno Domini al passeig Arqueològic

Publicat el: 14/12/2016

Avui al Toquem Pedra (el darrer d'aquest 2016) el número 64, amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). Avui us proposem una visita nocturna per les Muralles que ens transportarà a la Judea del Segle I. Passejarem entre legionaris romans, savis vinguts d'orient amb els seus camells, pastors amb els seu ramat,.. i descobrierem com era la casa on va néixer Jesús de Natazaret.

Es tracta d'una proposta de reconstrucció històrica del primer Nadal: l'Anno Domini. N'hem parlat amb Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense, i amb l'investigadora adscrita a l'ICAC i arqueòloga, Imma Teixell

El passeig Arqueològic de Tarragona serà l’escenari d'aquest pessebre vivent "Anno Domini" del 17 al 18 de desembre.

Organitzat pel Museu Bíblic de Tarragona i l'Associació Cultural Sant Fructuós, el pessebre vol mostrar una reconstrucció històrica del primer Nadal. Per això hi participaran diferents personatges, com pastors, els 3 savis vinguts d’orient o legionaris romans amb aparences diferents als tradicional pessebres i on participaran, fins i tot, camells vius. L’itinerari començarà amb l’explicació del context de la Judea del segle I, passant per diferents quadres i finalitzant amb la fugida a Egipte

Toquem Pedra? Dimecres 14 de desembre 

 

Toquem pedra. El trull de vi més antic, al Coll del Moro de Gandesa

Publicat el: 30/11/2016

Al Toquem Pedra, el número 63, que fem amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) parlem de la darrera campanya al jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa, on s’ha confirmat que hi ha el trull de vi més antic documentat fins ara Catalunya, datat del segle III aC. Ens ho expliquen els codirectors de les excavacions, des de fa dos anys. Són: M. Carme Belarte, investigadora ICREA i investigadora sènior de l’ICAC, especialitzada en arqueologia protohistòrica i experta en món ibèric i númida I Rafel Jornet, professor associat a la UB i membre de l'empresa d’arqueologia ROCS. La seva tesi va ser sobre el poblament ibèric al Matarranya i la Terra Alta, i es va centrar en el jaciment de Sant Antoni de Calaceit. Entre les nombroses intervencions arqueològiques que ha dirigit, destaquen el Castellet de Banyoles de Tivissa. També han treballat junts en el projecte d'Althiburos (excavacions a Tunísia, cultura númida, ja en vam parlar en un dels programes anteriors. 

Toquem pedra. Dimecres 30 de novembre 

 

Toquem Pedra. III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal

Publicat el: 16/11/2016

Com sempre, amb l’ICAC, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, programa número 62, que serà monogràfic sobre el III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal. Aquest any centrat en “La glòria del circ. Curses de carros i competicions circenses”. Aquesta tarda, arrenca el Congrés, al Seminari, justament amb una conferència inaugural Eutyches, Fuscus et alii: històries del circ de Tarraco” a càrrec del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. És un dels dos convidats al programa d’avui. El segon és Jordi López Vilar, investigador de l’ICAC i secretari del Congrés (des la primera edició, el 2012). amb ells us explicarem els grans eixos temàtics del programa, així com aspectes generals dels circs, els circs romans a Hispània.
També destacarem la presència d’investigadors de l’ICAC i altres provinents de la península i l’estranger

Toquem Pedra. Dimecres 16 de novembre 

 

Toquem Pedra. Vessant social de l'arqueologia

Publicat el: 02/11/2016

Al Toquem Pedra, programa 61, com sempre amb l’ICAC, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, parlem del seminari Arqueologia i ciutadania, la funció social de l’arqueologia, celebrat la setmana passada a la ciutat. N'hem parlat amb l’organitzador del seminari, Pau Olmos, investigador postdoctoral de l’ICAC i amb un dels convidats, Felipe Criado-Boado, investigador del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i de l’Institute of Heritage Sciences (Incipit), que també és director de la European Association of Archaeologists.
Hem abordat la funció i la vessant social de l’arqueologia. Des de l’arqueologia, què s’entén per “comunitat” i “públic”, i per “agents locals” (afectats per l’obra dels arqueòlegs). Hem explicat els processos participatius per integrar aquesta comunitat, entesa de manera àmplia, en els projectes de recerca en arqueologia.
Felipe Criado és un referent i una mena de teòric de l’arqueologia, fa poc va fer estada a Standford, on va fer una conferència molt trencadora: “Lo que los arquélogos tenemos que desaprender”. També va parlar de les coses que els arqueòlegs sí que han d’aprendre, en primer i segon llocs, dibuixar i escoltar! També defensa que l’arqueologia ha de saber interactuar amb l’antropologia, la tecnologia, la gent... i les arts! Què, Toquem Pedra?

Toquem Pedra. Dimecres 02 d'octubre 

 

Toquem pedra. 'El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals'

Publicat el: 19/10/2016

En aquest programa número 60, amb l'ICAC, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. Fem un monogràfic sobre el món del vi a l’antiguitat, arran de l’exposició al Museu d’Arqueologia de Catalunya “El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals”, en la que hi ha acol·labora el centre de la plaça d'en Rovellat. Una mostra que està oberta fins al gener e 2017. En parlem amb Xavier Aquilué, comissari de l’exposició i responsable científic del Centre Iberia Graeca i Joan Gómez Pallarès, director de l’ICAC, i gran coneixedor del món del vi

Toquem pedra. Dimecres 19 d'octubre 

 

Toquem Pedra. Dijous 06 d'octubre

Publicat el: 06/10/2016

Obrim una nova temporada del Toquem Pedra; el programa que fem en col·laboració amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). El juliol passat vam tancar el programa parlant amb l·lustradors, i ara recomencem el Toquem pedra (número 59) amb uns altres dibuixants! Avui des dels jardins de l'Amfiteatre amb Josep Maria Puche, membre de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC, arqueòleg especialista en documentació gràfica i lectura arquitectònica i Pau de Solà-Morales, arquitecte, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus. Parlarem de la relació i la importància del dibuix en l’arqueologia i l'arquitectura.

Toquem Pedra. Dijous 06 d'octubre 

 

Toquem Pedra. Amb els il·lustradors Hugo Prades i Francesc Riart

Publicat el: 20/07/2016

Últim Toquem Pedra de la temporada, el número 58, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Dedicat als il·lustradors que recreen el passat en estreta col·laboració amb els arqueòlegs. Un és de Tarragona, Hugo Prades, i l’altre viu a Barcelona i és de la generació anterior, Francesc Riart, dibuixant i pintor. Veterà del sector, fa 35 anys que s’hi dedica. Treballa a mà. És especialista en dibuix històric, i té un arxiu documental de 18.000 dibuixos, sobretot de vestits, sabates, pentinats..., fets d’ell o d’altri. Cronologia que abasta: del paleolític inferior (la protohistòria és el que costa més) fins al segle XVIII (però pot arribar al segle XX). És assessor en indumentària d’audiovisuals, recreacions 3D, recreacions històriques...

Toquem Pedra. Dimecres 20 de juliol 

 

carregar més

Els últims programes i entrevistes 

El Partit del Nàstic 

El Matí de Tarragona Ràdio 

Segon programa especial des de l’Anella Mediterrània dels Jocs

Publicat el: 22/02/2017 11:10h

Segon programa especial des de l’Anella Mediterrània dels Jocs, a Camp Clar. Avui ens hem centrat en un dels impactes tangibles que suposarà el certament de 2018 per la ciutat. En particular, la creació d’un nou pulm&oacut...

Especial des de l’Anella ... 

 

Us presentem la Bóta, el Ninot i la Ninota del Carnaval

Publicat el: 21/02/2017 13:03h

Aquest matí s'ha presentat la Bóta i el Ninot i la Ninota del Carnaval, a càrrec de l’agrupació per la Conservació de Figures Festives de Catalunya, amb Jordina Ros i Pere Estadella. També entrevistarem el r...

Aquest matí, es presenta ... 

 

Paraula de Jazz 

112º PARAULA DE JAZZ: Zona Abierta (21.02.2017)

Publicat el: 22/02/2017 21:23h

Esta noche, Paraula de jazz os propone compartir un programa donde el viaje musical tiene dos partes. La primera nos lleva directos al corazón y alma de la bossa nova y la segunda al Festival de jazz de Junas. En la primera parte  - para ir ca...

PARAULA DE JAZZ. Dimarts ... 

 

Ja tardes!!! 

Amb l'Avi Ramón de Festa al Barri del Port en companyia de Adrià Recasens!!!!

Publicat el: 21/02/2017 21:56h

Avi Ramón, Dimarts 21 de ... 

 

Carnaval 2017 a la Sala Zero!!!

Publicat el: 21/02/2017 22:02h

Sala Zero. Dimarts 21 de ... 

 

Mi Rollo és el Rock!! 

Mi Rollo Es El Rock 133: entrevista a CRIANDO RATAS.

Publicat el: 21/02/2017 17:37h

"Un viaje al universo neoquiqui", eso nos propuso Carlos Salado, director de "Criando Ratas" en el Mi Rollo Es El Rock 19 de nuestra T15, 134 en Tarragona Ràdio. Una película que se puede ver totalmente gratis en www.criandoratas.com Un troc...

Mi Rollo Es El Rock 133. ... 

 

Passió Ovalada 

Tercera Temporada de Passió Ovalada. Dilluns 20 de Febrer

Publicat el: 20/02/2017 22:36h

Passió Ovalada. Dilluns 2... 

 

Palabra de Friki 

Nova Temporada de Palabra de Friki. Dilluns 20 de Febrer

Publicat el: 20/02/2017 18:24h

Palabra de Friki. Dilluns... 

 

El Pont de Mahoma 

El Pont de Mahoma, 78. Cicle de Cinema i Conferències de Muntanya i nova motxilla amb airbag per allaus

Publicat el: 16/02/2017 12:53h

Sebastian Álvaro ho té molt clar, el Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona s’ha fet gran! Arriba a la desena edició i enguany unifica cinema i conferències de muntanya. Serà amb una confer&egra...

El Pont de Mahoma. Dijous... 

 

Un, dos i seguit. Divendres 20:30h 

Un, dos i seguit. Divendres 17 de Febrer. Programa 1029

Publicat el: 17/02/2017 21:37h

Un, dos i seguit. Divendr... 

 

ReAcciona 

RE_ACCIONA Espai de d’actualitat amb Cooperació, drets humans i pau amb Inés Solé.

Publicat el: 06/02/2017 18:37h

Avui com convidat al Re-Acciona Josep Alcoceba pare de la web ONGenXarxa, connectant ONG i ciutadania, I, en el nostre espai de consum, el “Consumides” parlarem del consum nadalenc, alternatives i idees per fer-ho d’una manera m&eac...

RE-ACCIONA 2017-02-02 

 

Dents i ungles 

Dents i ungles. Dolors Miquel

Publicat el: 10/02/2017 19:54h

Dolors Miquel és un torrent de ritme, rima i imaginació. Una expressió clara i un estil directe i desvergonyit, de vegades surrealista, la converteixen en una autora fresca i única que s'ha mostrat diversa i inconformista al ll...

Dents i ungles. Dolors Mi... 

 

Tarragona Ràdio, 30 anys

Publicat el: 17/02/2016 13:04h

Estem de celebració!!! Un dia com el d’avui de fa 30 anys s’encenia una llum de color vermell, i s’obrien els micròfons de Ràdio Fòrum; el bressol des del qual any després naixeria aquesta casa, Ta...

Tarragona Ràdio, 30 anys.... 

 

L'Escaner amb Enric Pujol 

L'escaner amb Enric Pujol

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

El periodista tarragoní Enric Pujol fa cada dilluns un comentari sota el títol l’escàner al Sempre Nàstic envers l’actualitat del club grana. També enceta unes píndoles històriques sota el nom de Flash Nàstic en que repassa en cada partit del Nàstic efemè...

Déu ha estat just 

 

Déu ha estat just

Canal Mare Terra

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

La Veu TV (‘La veu que et veu’) està impulsada per la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) i Mare Terra Fundació Mediterrània amb l’objectiu de donar veu a aquells col·lectius, entitats i persones que no...

Ajuntament de Tarragona

www.tarragonaradio.cat