Cadiach arriba al camp base del Broad Peak

Òscar Cadiach ha arribat al camp base del Broad Peak aquest dijous (30 de juny). Ha estat cap a les 13h (hora Pakistan, les 10h a casa nostra) després de 5 dies de treeking i temperatures altes per la glacera del Baltoro; un temps rècord. En no fer parada de descans en la marxa d’aproximació, guanyen una jornada a la cronologia prevista d’arribada. Així ens ho ha relatat en directe, al poc d’arribar, al Pont de Mahoma.

IMG_2976

L’alpinista tarragoní ja podrà contemplar aquest dijous el seu 14è vuitmil, el Broad Peak, des dels prop de 5.000 m. del camp base. La marxa d’aproximació pel Baltoro ha estat molt ràpida i sense contratemps; calculaven a priori un mínim de set jornades, i finalment han estat cinc.

Això, malgrat que un dels tarragonins que feia el trekking, Lluís Díaz, es va haver de retirar el primer dia per una indisposició, al poc de sortir des d’Askole, l’últim vestigi de civilització.

Al programa el Pont de Mahoma, Cadiach ha relatat aquest dimecres des de Goro II -passat el campament d’Urdukas, on han fet nit- que la resta del grup està bé. Ha afegit que ‘hi ha bon ambient de grup’ i que ‘tots som conscients de que hi ha poques expedicions al Broad’. El bon ambient pot ser decisiu a l’hora d’establir estratègies per l’atac als 8.047 m. de la muntanya.

El recorregut pel Baltoro l’han fet un total de 9 alpinistes i 65 portejadors, que s’han repartit la tona i mitja de material en fardells de 25 kg cadascú a les espatlles.

A Askole, distribuint el material
A Askole, distribuint el material

No tots van al Broad, un dels trekkings, Albert López, tornarà enrere un cop arribi al base, mentre que els altres vuit sí que intentaran coronar el cim.

Són, a banda d’Òscar Cadiach, dos alpinistes del ‘Club Alpino Ama Dablam’, el malagueny  Manuel González (Lolo) i el jove basc Jonatan Gracia; el donostiarra Iñigo Castiñeyra; l’asturiana Rosa Fernández, que intentarà el Broad al costat de Javier Campos, càmera i multi aventurer andalús. Al grup de Cadiach hi ha dos alpinistes de l’agència alemanya ‘Summint Climb’ l’islandès Ásgeir Jónsson i l’australià Gilian Lee.

2016-06-22-PHOTO-00011332 (1)

Cadiach també ha relatat que en no fer el descans preceptiu en el trajecte, han recuperat les hores pèrdues el cap de setmana passat per l’esllavissada de sorra que els va sorprendre amb els jeeps a pocs quilòmetres d’Askole. Van haver de sortejar la zona a peu i, des de l’altra banda del lloc afectat, fer viatges de tres en tres amb un únic vehicle. Van perdre una jornada.

Esllavisada de sorra a pocs km d'Askole
Esllavisada de sorra a pocs km d’Askole

Aquest impresvist, els va fer perdre una jornada i abans de poder continuar, van haver de passar una nit en un bivac.

El Bivac abans d'Askole. Foto: Lluís Díaz
El Bivac abans d’Askole. Foto: Lluís Díaz

Aquest dimecres des de Goro II han seguit per creuar Concòrdia, el punt de conjunció de cinc espectaculars glaceres. Un cop establerts al camp base, en funció de com estigui la muntanya, ja faran els propers dies els primers ascensos per a aclimatar-se a les condicions del vuitmil. Són diverses pujades i baixades als primers camps d’altura, i anar guanyant alçada.

IMG_3032

Quan estiguin ben aclimatats, es plantejaran una data per a fer l’atac a un cim que pot convertir Òscar Cadiach en el primer català en coronar els 14 vuitmils principals de la terra, i sense oxigen artificial.

Facebooktwitter

Deixa un comentari