Òscar Cadiach: ‘Quan miro enrere recordo a tots els amics que ja no hi són’

L’alpinista analitza el cim del Broad Peak i recorda les 24 hores sense ingerir líquids. Ha estat una ascensió difícil, marcada per les 10 hores que van estar per sobre dels 7.500 metres, en l’anomenada ‘zona de la mort’

oscar cadiach broad 2 2016 509
L’alpinista tarragoní ha tingut temps al camp base per reflexionar sobre l’ascensió que el passat dijous 27 de juliol el va convertir en el primer català en coronar els 14 vuitmils sense oxigen addicional.

P9370355
En una trucada al Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, Cadiach recorda que van sortir a les 7h de la tarda de dimecres, 26 de juliol, dels 7.200 metres del camp 3 i van trigar quatre hores només per arribar al Coll de la muntanya, a uns 7.900 m., amb vent i baixes temperatures. Encara van haver d’estar 10 hores més fins al cim, a 8.047 metres, avançant en aquesta alçada per sobre de ‘zona de la mort’ i sense poder ingerir líquids en tot el trajecte.

Cadiach ha explicat que al cap de poc de sortir se’ls van congelar les cantimplores. Portaven un fogonet especial, molt lleuger i tècnic, que no els va funcionar per la manca d’oxigen en altura, i no van poder fondre neu per hidratar-se. Recorda que beure aigua gelada, no és gens recomanable en l’ascensió d’un vuitmil.

Assegura que el descens fins al camp 3, on van arribar a les set de la tarda del dia de cim, va ser molt lent; en un trajecte molt fatigós. Afegeix que ara vol gaudir de la gesta i compartir-la amb tots els alpinistes amb els que ha coincidit en 35 anys de vuitmils, a ells també els hi dedica el cim del Broad Peak.

P9370245
El tarragoní diu que mirant enrere recorda a tots aquells ‘amics que ja no hi són’, com Manel de la Matta, Íñigo de Pineda o, aquest mateix estiu, Alberto Zerain. Es considera ‘molt afortunat’ de que tot hagi anat bé. A ells també els hi dedica els 14 vuitmils.

L’alpinista està de tornada per la glacera del Baltoro. Són dies per pair tot el que han viscut en els darrers dos mesos d’expedició al Karakorum.
És la 66ena expedició a l’Himàlaia de Cadiach, que als seus 64 anys torna amb nous projectes en ment i amb energies renovades. Encara no ho ha dit tot, malgrat tancar al Broad Peak el cercle d’una de les millors carreres alpinístiques del país.

Facebooktwitter

Un pensament a “Òscar Cadiach: ‘Quan miro enrere recordo a tots els amics que ja no hi són’”

  1. Molt content des de Valls de l’èxit aconseguit per l’Oscar, s’ho mereixia, per la constancia i l’esforç que hi ha dedicat durant molts anys.
    D’un company de l’expedició Valls-Kenia 74 i regidor d’esports de Valls.

Deixa un comentari