en directe

La Tarda de Tarragona Ràdio
de 14:30 a 17:00
cercar per data: cercar per text lliure

Multitudinari bany de Sant Silvestre per acomiadar el 2017 a Tarragona

Publicat el: 31/12/2017 per Tere Ortega

El bon temps i el fet de ser diumenge ha convertit el bany de Sant Silvestre de Tarragona en un dels més multitudinaris de la història. Centenars de banyistes però també de públic s’han aplegat a la platja del Miracle per seguir la tradició.

Les neules, el caldo i les samarretes s’han exhaurit enguany donat l’allau de participants. L’organització creu que un miler de banyistes s’han llençat a l’aigua a la una del migdia per acomiadar l’any.

La cita assoleix enguany la seva trenta-tresena edició, després que l'any 1984 la impulsés un grup de persones que formava part del Gimnàs Cerón i que es reunia els diumenges per córrer, banyar-se i esmorzar. L’organització recau, com els darrers anys, en l'Associació de veïns del Port i els joves del barri.

Abans del bany s’han fet jocs a platja i molts banyistes han acudit disfressats a la cita.

El desplegament policial de l'Estat a Catalunya per l'1-O va costar 87 MEUR amb un operatiu estable de 4.500 agents

Publicat el: 18/01/2018 per ACN

El cost del desplegament policial a Catalunya per l'1-O va tenir un cost de 87 MEUR i va mobilitzar, de manera estable, 4.500 guàrdies civils i policies estatals, que els dies 30 de setembre, 1 i 2 octubre van arribar a ser 6.000. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha desvetllat aquestes xifres a la comissió d'Interior del Senat, on compareix per donar explicacions per les càrregues policials. Zoido ha justificat que l'ús de la força va ser "mínim i proporcionat" i ha repetit en diverses ocasions que actuaven manats per la justícia. També ha acusat els Mossos "d'absoluta passivitat i de poca col·laboració" i ha afirmat que "si tots haguessin complert amb la seva obligació, els fets que tant lamentem no haurien passat". També ha justificat que els policies van actuar davant "actituds violentes" dels votants, entre els quals assegura que hi havia "radicals infiltrats". Tot i "lamentar com el que més" els ferits, ha eximit de responsabilitat els policies i ha dit que "els responsables són els que van tenir un comportament il·legal i van generar crispació".

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, anuncia que el cost de l'operatiu policial ... 

 

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, anuncia que el cost de l'operatiu policial puja a 87 MEUR

La 'Campanya pels Sediments' porta al Parlament Europeu la gestió dels sediments dels pantans a la conca de l'Ebre

Publicat el: 18/01/2018 per ACN
La 'Campanya pels Sediments' registraran, a partir del proper 26 de gener, quatre preguntes al Parlament Europeu sobre el pla de gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre, la seguretat de les preses dels embassaments, la subsidència i la regressió del Delta, la prova pilot de l'embassament de Riba-roja d'Ebre i la inclusió de la gestió dels sediment en les normatives europees. Les preguntes han estat elaborades i presentades amb la col·laboració de membres d'Ecologistes en Acció, SEO/BirdLife, la Plataforma en Defensa de l'Ebre i l'IRTA del Delta de l'Ebre. Les preguntes es presentaran per escrit i requereixen d'una resposta escrita que ha d'arribar en un termini de tres setmanes, un cop es registrin.
En la primera pregunta, la 'Campanya pels Sediments' platenja al Parlament Europeu la necessitat de mobilitzar els sediments bloquejats a les preses dels embassaments riu amunt. Es recorda en l'escrit, que la Directiva Marc de l'Aigua (DMA) estableix programes i mesures "excepcionals" que han d'incloure els Plans Hidrològics de conca i que podrien corregir aquesta alteració en el transport de sediments a causa dels pantans. Per aquest motiu, el grup pregunta a la Comissió Europea si "considera important i essencial", amb la finalitat esmentada, que es duguin a terme els projectes que ha aprovat el Congrés dels Diputats. És a dir, si aproven el Pla de Gestió Integral de Sediments de la conca del riu Ebre i la prova pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) i si tenen constància de l'actual estat d'aquests projectes. 

En la segona pregunta, es reclama si seria rellevant revisar els protocols de gestió i explotació de les preses, especialment davant la creixent regressió del Delta i els efectes globals del canvi climàtic. El Parlament Europeu haurà de respondre si calen nous estudis sobre la retenció de sediments als embassaments i si aconsella una inspecció dels mecanismes de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix, sobretot pel que fa als desguassos de fons. Des de la 'Campanya pels Sediments' es reclama que es constati que el mal estat d'aquests mecanismes no vulnera les directives europees de l'Aigua, d'Inundacions, d'Aus, d'Hàbitats i el Conveni Aarhus.

La tercera qüestió que es registrarà a instàncies europees busca l'aval d'Europa sobre la necessitat que es faci un estudi per implantar un sistema de 'bypass' de sediments al pantà de Riba-Roja, com a mesura excepcional i amb l'objectiu d'aturar l'enfonsament del Delta. 

Finalment, es demana la possibilitat que es creï una "Directiva de gestió de Sediments" dins de les normatives europees que segueixi l'exemple de França, Alemanya o Suïssa, on es buiden regularment els embassaments i s'obren les comportes de fons de les preses per alliberar els sediments retinguts. També qüestiona si caldria retirar les preses quan aquestes queden obsoletes o quan els seus costos mediambientals, socials i econòmics són més grans que els seus beneficis. La proposta és que siguin substituïdes per energies sostenibles. 

La 'Campanya pels Sediments' ha convidat, perquè donin suport a les preguntes, als eurodiputats Ernest Urtasun, Marina Albiol, Estefanía Torres, Ramón Tremosa, Josep Maria Terricabras, Francesc Gambús, Javi López, Pál Csáky, Cecilia Wikström, Marlene Mizzy, Margrete Aukenm, i Beatriz Becerra Basterrechea.

Polèmic judici a Falset sobre la disputa per un gos

Publicat el: 18/01/2018 per ACN
El jutge de Falset ha suspès aquest dijous una vista per un delicte lleu d’apropiació indeguda d’un gos perquè veu un “buit legal” en la legislació animal. Leben vivia a ‘El Hogar’, un santuari de la capital del Priorat gestionat per Elena Tova. L’estiu passat, el seu exmarit i alhora extreballador, Jonas Amadeo Lucas, se’l va endur amb ell adduint que sempre se n’havia fet càrrec. Aleshores, Tova el va denunciar per haver “furtat” el gos de les instal·lacions de l’ONG sense el seu permís, com a propietària legal de l’animal. Aquest dijous, el denunciat ha apel·lat a la recent reforma del Codi Civil espanyol per la qual els animals han passat a ser considerats “éssers vius” i no “coses”. “Leben és la meva família i sempre ha estat amb mi. És un ésser que sent i no se’l pot considerar com una bicicleta”, ha defensat Lucas. La defensa ha argumentat que cal resoldre sobre la “custòdia” del gos per la via civil, mentre que la denunciant ha circumscrit el cas únicament en la possible comissió d’un delicte.
En l’inici de la vista oral, el jutge ha expressat els seus “dubtes” sobre la resolució del conflicte i ha requerit a les parts que presentin sengles informes per decidir si el cas tira endavant o queda arxivat per la via penal. El magistrat ha argumentat que veu un “buit legal” en la consideració que fa el Codi Penal sobre les mascotes i s’ha mostrat disposat a requerir al poder legislatiu que ho corregeixi.

ERC sol·licita a l’alcalde que convoqui la Comissió Informativa dels Jocs

Publicat el: 18/01/2018 per Tarragona Ràdio

El grup municipal d’ERC-MES-MDC ha sol·licitat formalment la convocatòria de la Comissió Informativa dels Jocs del Mediterrani per aquest mes de gener, una comissió que no es convoca des del passat 3 de novembre. El portaveu Pau Ricomà explica que ‘existeixen tantes incògnites sobre la situació econòmica actual que volem explicacions clares al respecte’. En aquest sentit, els republicans es mostren preocupats pels diners pendents d’arribar de l’estat per al pressupost operatiu i que depenen de l’aprovació dels comptes generals del govern. Pau Ricomà demana també explicacions sobre la notícia apareguda al mitjà digital Porta Enrere sobre una inversió pendent d’entre 1,5 i 2 milions d’euros per adequar el Palau d’Esports i que hauria d’anar a càrrec de l’Ajuntament.

 

La gestió dels equipaments esportius després dels Jocs preocupa des de fa temps als republicans. ‘Estem pendents d’un informe d’INEF que, segons l’alcalde, arribarà aquest mes de gener i que se’ns va dir que ens facilitarien en una Junta de Portaveus. Ens preguntem quin marge de maniobra tenim si aquest informe no resol les necessitats de la ciutat’, explica Ricomà. ‘D’altra banda, no entenem el propòsit de Ciutadans de circumscriure aquests tema a una Junta de Portaveus enlloc d’abordar-ho a la Comissió dels Jocs que ells mateixos van proposar que es creés. Amb els fets ens estan reconeixent que, tal i com vam advertir, aquesta comissió només serveix com a cortina de fum. Estem farts de cortines de fum amb un tema tan transcendental per la ciutat, exigim transparència i claredat’, afirma el portaveu d’ERC.

 

Els republicans ja han registrat la petició formal per la convocatòria de la Comissió i demanen abordar també altres aspectes com el programa cultural dels Jocs, els actes de promoció de l’esdeveniment o la venda d’entrades. ’Ni ajornant els Jocs un any el PSC ha estat capaç de transmetre una sensació de planificació i control de l’esdeveniment. A 5 mesos del tret de sortida dels Jocs del Mediterrani no es poden permetre ni un sol bri més d’opacitat sobre el projecte’, conclou Pau Ricomà.

Obertes les inscripcions als cursos i tallers de la nova programació dels Centres Cívics

Publicat el: 18/01/2018 per Tarragona Ràdio

Comencen les inscripcions als cursos i tallers de la nova programació d’aquest hivern-primavera de la Xarxa de Centres Cívics. Engloba un total de 110 activitats, 1.420 places, i es realitzaran als sis equipaments municipals. El programa ofereix 47 propostes noves, entre les que destaquen un taller de joieria amb cera perduda o un curs de cuina familiar on s’aprendrà a fer una espasa d’Star Wars. També destaca la proposta CIVICS LAB, un projecte d’aules de dinamització informàtica i que incorporen el PUNT ÒMNIA ubicat al centre cívic de Torreforta.

Marta Gómez, animadora sociocultural del centre cívic de Bonavista, ha explicat a Tarragona Ràdio que en els darrers anys els equipaments han evolucionat: han deixat de ser només centres de referència als barris per obrir-se a la ciutat en el seu conjunt.

Aquest 2018 la Xarxa de Centres Cívics aposta per una nova imatge centrada en la ciutadania i amb tres pilars fonamentals: activitats familiars i per tots els públics, la incorporació de nous serveis i la transversalitat en l’acolliment de diferents àrees de l’ajuntament en l’esdevenir dels equipaments, fent de pont entre l’administració i la ciutadania.

Les inscripcions als cursos d’hivern primavera s’allargaran fins el 2 de febrer a través de la seva pàgina web.

 

carregar més

Els últims programes i entrevistes 

El Partit del Nàstic 

Dissabte 6 de gener de 2018. Rayo 2 - Nàstic 3

Publicat el: 06/01/2018 21:08h

Partit sencer: Rayo 2 - N... 

 

El Matí de Tarragona Ràdio 

Eines. Parlem de l'acreditació de competències en FP

Publicat el: 18/01/2018 11:47h

Parlarem de l’Acreditació de competències. Per part de l'INS Pere Martell assistiran el cap d'estudis FPEmpresa, Javier Abad i el director del centre Àngel L. Miguel Rodríguez, del Comte de Rius vindrà el Coor...

Eines. Dijous 18 de gener 

 

L’Hora del Comerç. Dimecres 17 de gener

Publicat el: 17/01/2018 14:36h

L’Hora del Comerç: Com cada dimecres, amb PIMEC Comerç i el seu president a Tarragona, Florenci Nieto. La convidada és la directora del Consorci per la Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Ibarz, arrel...

L’Hora del Comerç. Dimecr... 

 

Tarragona Història 

Tarragona història. Dimarts 16 de gener

Publicat el: 16/01/2018 12:14h

Parlem de ‘Sota les Bombes’ una exposició itinerant basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial, 2017, il·lustra aquesta guerra aèria sense precedents, amb documentació i imatges de l’&egra...

Tarragona història. Dimar... 

 

El Pont de Mahoma 

El Pont de Mahoma 99: Anem a l'Aconcagua i parlem de les hivernals al K2 i a l'Everest

Publicat el: 04/01/2018 11:42h

Des de la cordada del programa hem acomiadat l’any des de la Mola de Colldejou i avui, li donarem la benvinguda al 2018 des de les antípodes a l’altra hemisferi, a l’Aconcagua; un dels ‘7 cims’ el sostre del Andes, a l...

El pont de Mahoma. Dijous... 

 

Ja tardes!!! 

Participa al Crowdfunding de Joan Reig. Nou disc i videoclip, el primer projecte com a cantant en solitari. Fot-li un cop de mà

Publicat el: 15/01/2018 21:52h

https://www.verkami.com/locale/ca/projects/19430-joan-reig-nou-disc-i-videoclip

Joan Reig. Dissabte 13 de... 

 

Made in America amb Ian Lints dedicat a Old Union

Publicat el: 15/01/2018 22:10h

Made in America amb Ian L... 

 

Paraula de Jazz 

140º PARAULA DE JAZZ: BLUES 20´s 1a PARTE (16.01.2018)

Publicat el: 16/01/2018 22:14h

El BLUES fué uno de los pilares del jazz, ya que las estructuras de acordes y fraseo compartían un linaje común en la cultura musical afroamericana. No obstante, el blues también poseía una rica historia propia. Mú...

PARAULA DE JAZZ: BLUES 2... 

 

Un, dos i seguit. Divendres 20:30h 

Un, dos i seguit. Divendres 12 de Gener . Programa 1066.

Publicat el: 12/01/2018 22:02h

Un, dos i seguit. Divendr... 

 

La Playa 

La Playa, programa musical amb Cristián Manríquez. Divendres 12 de Gener 17:00h

Publicat el: 12/01/2018 21:26h

La Playa. Divendres 12 de... 

 

Mi Rollo és el Rock!! 

Mi Rollo Es El Rock 156: Zerokoma y Patricio y Su Vicio.

Publicat el: 09/01/2018 17:36h

3 hermanos te lo dicen a gritos, RNR para sentirse vivos: ZEROKOMA. Carlos, Jaime y Jose Revert Valls, desde su Ontinyent natal nos presentan uno de los discos del año "GALONES". Hablando el mismo idioma, el del ROCK, los tarraconenses PATRICIO Y S...

Mi Rollo Es El Rock 156 

 

Passió Ovalada 

Nova Temporada de Passió Ovalada a Tarragona Ràdio. Dilluns 18 de Desembre

Publicat el: 18/12/2017 22:22h

Passió Ovalada. Dilluns 1... 

 

Re-Acciona!! 

Maria Garcia, fundadora d’Amnistia Internacional Tarragona, al Re-acciona

Publicat el: 15/01/2018 22:15h

Comencem l’any amb molta força entrevistant a la Maria Garcia, fundadora d’Amnistia Internacional Tarragona. La xerrada amb la Maria, que fa més de 40 anys lluitant per la defensa dels Drets Humans, ens ha servit per fer una foto...

Re-Acciona. Dijous 11 de ... 

 

Dents i Ungles 

Dents i ungles. Felícia Fuster

Publicat el: 11/12/2017 09:47h

En una societat que idolatra la joventut i on sembla que tot s’hagi de fer de forma precoç sobta que als seixanta anys algú es pugui convertir en una revelació literària. Aquest va ser el cas de Felícia Fuster, poe...

Dents i ungles. Felícia F... 

 

L'Escaner amb Enric Pujol 

L'escaner amb Enric Pujol

Publicat el: 01/01/1970 01:00h

El periodista tarragoní Enric Pujol fa cada dilluns un comentari sota el títol l’escàner al Sempre Nàstic envers l’actualitat del club grana. També enceta unes píndoles històriques sota el nom de Flash Nàstic en que repassa en cada partit del Nàstic efemè...

Déu ha estat just 

 

Déu ha estat just

Canal Mare Terra

La Veu TV (‘La veu que et veu’) està impulsada per la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) i Mare Terra Fundació Mediterrània amb l’objectiu de donar veu a aquells col·lectius, entitats i persones que no...

Ajuntament de Tarragona

www.tarragonaradio.cat