Check-in. De vinyes i pedra seca, a Vilalba dels Arcs

Publicat dimecres 26 de Agost de 2020 12:01


Check-in. Dimecres 26 d'agost

Avui viatgem a un petit pobla de la Terra Alta amb passat templer. Els Hospitalers també van passar per aquest territori que més tard va ser escenari de la Guerra dels Segadors, la de Successió i de les Guerres Carlines. Front també republicà, com és palès al monument commemoratiu construït al llocs conegut com els Quatre Cantons.

Al poble hi trobem elements medievals, com els porxos de la plaça. Les cases que no hem de deixar de veure són la Casa Martell i la Casa Coll. Tot el poble és pedra viva. 

Visitarem l’Església de Sant Llorenç, amb una barreja d'estils gòtics, renaixentistes i barrocs als segles XVII-XVIII, una de les més singulars de Catalunya. O la capella de la Mare de Déu de Gràcia d'època templera i d'estil romànic.
A més, del
Calvari situat al capdamunt d'un camí costerut on hi ha la capella de la Mare de Déu dels Dolors i la de la Mare de Déu de Montserrat. Prop d'aquest punt hi ha els safareigs públics, coneguts com “La Font”. Cal citar dues ermites més, la de Berrús, que va ser salvada de les aigües del pantà al ser traslladada en aquest indret l'any 1965 i la de Sant Pau, amb una gran llosa monolítica de sostre. 

Terra de bons vins, a Vilalba dels Arcs també us parlarem de la Cooperativa Agrícola de la Germandat que es dedica essencialment a la producció vinícola de vins blancs, garnatxa blanca i macabeu amb DO Terra Alta. També terra d'ametllers i oliveres i marges de pedra seca. En parlem amb el picapedrer i escultor de Vilalba dels Arcs, Francesc Xavier Solé Borràs.