Converses amb August. 'Un Barri Sèsam al POUM'

Publicat divendres 20 de Novembre de 2020 16:48


Converses amb August.

El periodista Moisés Peñalver conversa cada dia amb l'emperador August. Es veu que tenen moltes coses a dir-se, i fan un repàs a la realitat de la ciutat de Tarragona filtrada pel sedàs de l'humor, es clar! 

Foto: ©️ Pep Escoda

Un Barri Sèsam al POUM

Bon dia, emperador, el trobo trist. Ah, que avui li ha vingut el record dels 40 anys que va manar com un dictador dèspota a l’imperi. De què em sona això? Ah, clar, que avui és 20 de novembre, el dia que va morir aquell del bigotet, el Franco, que tenia dos hobbys: inaugurar aqüeductes cada dissabte i la caça, especialment d’innocents. Sí, clar, per vostè, que envia als cristians a que els esquarterin els lleons, el que feia aquell homenet era com el Barri Sèsam. No, no, no és un barri nou que hagin posat al POUM, era una escenificació que feien actors... sí, clar, depèn de com t’ho miris també ho era l’antic pla urbanístic també ha resultat ser un teatre. Ostres, ara que penso, els teatres estan tancats per la pesta, això del POUM serà més llarg que el projecte del balneari de la Savinosa. Sí, ja sé que sap de què va, perquè quan vostè manava, allà pel segle I, ja es parlava en els plenus del Circ de la Font.

Ja sap que avui els pretors de Toletum han aprovat que la llengua vehicular a tot l’imperi deixi de ser el llatí i pugui utilitzar-se a les acadèmies la llengua íbera. No, emperador, llengua vehicular no vol dir que quan et parin els de la urbana per conduir un vehicle hagis de parlar en íber. De fet, crec que aquells són més del llatí. Vol dir que els pedagogs no caldrà que canviïn de llengua si han nascut al Serrallus o a Riudoms.

Per cert, el que no sé és quina llengua parlaran els patges reials. No, emperador, no són els del preparatus borbonus, són els reis d’orient que portaven al rei dels cristians chartreuse, menjablanc i ratafia. Sí, ratafia, però no era el Torra de petit, tot i que ha estat històricament tant honorable i venerat com ell, fins que els pretors del Tribunal de Barcino el van crucificar. Per cert, que un dels reis va acabar a comissaria després d’arribar al port, no sé que deien els centurions de que no tenia papers.