El Monestir de Poblet, exemple d’eficiència energètica al territori

Publicat dimecres 09 de Octubre de 2019 11:03


Pare Lluc Torcal.

El Monestir de Poblet és un dels millors exemples d’eficiència energètica del nostre territori. Un canvi en el model energètic que li ha reportat estalviar fins al 95% de l’aigua que consumien el 2007 i han reduït el consum de combustibles fòssils en un 70%. 

Fundat l’any 1150 al peu de les muntanyes de Prades, Patrimoni de la Humanitat, és el monestir habitat més gran del continent. El 2007 va iniciar un procés de reconversió ecològica, després d’una presa de consciència de la comunitat. Això es va traduir en un profund respecte cap al medi ambient i una ferma voluntat de ser autosuficients, els que els ha convertit en un referent internacional.

N'hem parlat el pare Lluc Torcal, monjo de Poblet i procurador general de l'ordre cistercenc.

N'ha fet un balanç molt possitiu. El nou Museu construit recetment, per exemple, també funciona amb bombes aerotèrmiques, i el consum elèctric és gairebé testimonial. 

Ara volen fer un pas més i seguir amb la instal·lació d'una petita planta de plaques fotovoltaiques per ser autosuficients en consum i generació d'energia elèctrica.  

Fins i tot les dutxes són ecològiques, sense sabó, amb un sistema d'aigua ionitzada, aplicant l’anomenat efecte Lenhard. A més de no haver de fer servir sabons químics el sistema és bactericida i fungicida.