El Monument als Herois de 1811, més a prop del seu pare, Julio Antonio

Publicat divendres 14 de Febrer de 2020 13:26


Dissabte es clouen els actes de commemoració del centenari de Julio Antonio, que es van engegar l’any passat

La plaça del monument als Herois de 1811 portarà el nom del seu escultor, Julio Antonio. Aquest dissabte es col·loca la placa commemorativa en aquest xamfrà entre la Rambla Nova i el carrers Canyelles i Ixart. La Banda Unió Musical interpretarà la peça que sentiu, L’heroi mort, amb la que es donarà per tancat un acte que arrencarà al migdia. La coneguda com a Estàtua als Despullats, és una peça única.
Així ho ha explicat a Tarragona Ràdio l’historiador Antoni Salcedo, que glosarà la figura de l’autor de Móra d’Ebre, que va morir als 30 anys precisament un 15 de febrer de 1919, demà farà 101 anys. Salcedo recorda que el dels Herois va ser el primer monument no narratiu creat a l’Estat sobre un esdeveniment històric.

La peça es va inaugurar el 1931, durant la Segona República, després de ser qüestionada per part d’un reducte de la societat la dècada anterior, el 1922, que la va arraconar al vestíbul de l’antic consistori durant 8 anys en considerar que no s’ajustava a les normes de la moral pública, en exhibir cossos nus.

Julio Antonio té altres obres destacades, com el Mausoleu Lemonier i els Noiets d’Almaden, exposats al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

En la descoberta de la placa hi prendrà part l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó i Joan Piñol, alcalde de Móra la Nova, on actualment descansen les despulles de Julio Antonio.