El Pont de Mahoma 125. Amb el gran Patrice de Bellefon

Publicat dijous 11 de Abril de 2019 11:30


El Pont de Mahoma. Dijous 11 d'abril

Els Pirineus, les nostres muntanyes per excel·lència, sempre ens atrauen com un poderós imant. Avui hem pogut conversar al programa amb un guia per excel·lència i gran coneixedor d’aquestes serralades, Patrice de Bellefon, un dels més grans pirineistes de la nostra època.

Ell va assistir a la Trobada del Grup Cavall Bernat, ara fa unes setmanes, i el nostre companya Ricard Fernández va poder conversar amb ell, amb traducció de l’amic del programa Àlex Ossó.

Autor d’un llibre que ja és tot un referent, i que tots els que estimem la muntanya tenim a la capçalera «Els Pirineus. Les 100 millors ascensions i excursions» (revisat i actualitzat per Desnivel).

És tot un clàssic, editat per primera vegada en la dècada dels setanta en una col·lecció dirigida pel gran Gaston Rébuffat. S’ha posat al dia pel que fa als avenços en tècnica i material de muntanya de les últimes dècades i els canvis geoclimàtics que han tocat també els pirineus.

De la mà de Patrice de Bellefon, hem fet un recorregut per la pràctica de l’alpinisme a la vessant dels Pirineus. Ens ha dit que ha fet grans amics a les muntanyes de Catalunya, l’Aragó i el País Basc, més que no pas a la vessant del seu país, França.

Tornant al llibre, obra d'escaladors de la talla dels germans Ravier, de Rabadà i Navarro, de Josep Manuel Anglada, Raymond Despiau, Louis Audoubert i del propi autor, així com de molts altres noms de llegenda.

El Cicle de Muntanya 2019, organitzat per la Diputació, s'acomiada aquest dijous a les 19 h amb una conferència a càrrec dels alpinistes bascos Iker i Eneko Pou. Els germans Pou presentaran en aquesta darrera xerrada dues de les aventures més importants de la seva carrera: les expedicions que al 2012 i al 2015 els van portar a I'illa de Baffin i a Sibèria, totes dues al Cercle Polar Àrtic. N'hem parlat al programa.

Escoltarem la veu de Sílvia Zuñiga, que acaba de disputar la Copa Catalana de Curses Verticals, on ha fet un meritori quart lloc i segons pel que fa a la seva categoria. Una cursa que havia guanyat en anteriors edicions.

També ha disputat recentment la cursa de la Transcanària, i ha fet un bon paper a Noruega amb la selecció catalana, on també ha aconseguit una primera posició absoluta femenina.

El companys Josep Maria Bonachí i Sebastià Poy, ens portaran de ruta pels Ports i per la Serra de Llaveria.

Benvinguts al Pont de Mahoma 125