El Pont de Mahoma 131. Els boscos, la muntanya i el risc d'incendi

Publicat dijous 04 de Juliol de 2019 11:23


El Pont de Mahoma. Dijous 07 de juliol

El Pont de Mahoma 131: Un 51% de la superfície de Catalunya és bosc, segons l'últim inventari forestal estatal. El primer inventari, de l’any 1975, indicava que els boscos ocupaven el 36% del territori. El bosc és només una part de la superfície forestal, que inclou també prats i matollar. Si anem encara més enrere, i mirem el mapa de l’any 1956, comparat amb el més recent, el d’enguany, veiem que un 10% de la superfície de Catalunya s’ha convertit en bosc, mentre que un 13% ha deixat de ser cultiu.

Poca broma, s’han perdut més  més de 10.000 hectàrees de cultiu al país. Al mateix temps, l’afluència als boscos, a la muntanya, s’ha intensificat en aquest temps. Abans era estrany trobar-te algú en segons quin indret, ara l’estrany és estar sol. Hem sentit la veu de Cándido Rincón, cap dels Agents Rurals a Tarragona. Avui hem volgut reflexionar al voltant d’aquesta qüestió. I ho fem després del gran incendi de la Ribera d’Ebre, que els últims 8 dies ha cremat més de 5.000 hectàrees, i que encara avui té alguna represa.

En parlem després de l’Onada de Calor, que junt amb l’alt perill d’incendis i la situació del Pla Alfa, va portar a Protecció Civil a tancar l’accés als principals massissos del País: Montserrat, Montsant, els Ports...

Hem conversat amb l'alcalde de Mont-ral i Farena, Xavier Pagès. També amb l'Òscar Cadiach, des dels peus del sector d'escalada de la Penya Roja, a la Riba.  Els companys Josep Maria Bonachí i Sebastià Poy, ens han recomanat llocs per anar a fer muntanya aquesta estiu. I el Sebas, com sempre, ens ha regalat una poesia, que avui ha dedicat als damnificats de l'incendi de la Ribera.