El Pont de Mahoma 132. Òscar Cadiach rebrà la Flor de Neu d’Honor a Torelló

Publicat dijous 24 de Octubre de 2019 12:13


El Pont de Mahoma. Dijous 24 d'octubre

Òscar Cadiach rebrà la Flor de Neu d’Honor, el màxim reconeixement del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Serà homenatjat per la seva carrera alpinística, però també per la seva vessant com a realitzador de diversos documentals.

Més enllà de l'ascensió dels 14 vuit mils sense oxigen, que va culminar el 2017 al Broad Peak, la trajectòria de Cadiach ve marcada per la qualitat de les ascensions a l'Himàlaia i al Karakorum. Entre les més destacades figuren el Nanga Parbat el 1984, on Cadiach i Jordi Magriñà van ascendir en estil alpí el Rupal, una paret vertical de més de quatre mil metres, i després van obrir una variant en la ruta clàssica.

A destacar també l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys, la nova ruta al Broad Peak Central, la ‘Fem Tarragona’, per la vessant xinesa o la Free Tibet al Cho Oyu.

Algunes ascensions de Cadiach no han assolit l’èxit, però han estat característiques per la seva dificultat, com l’intent a la ‘Magic Line’ del K2, on perdia la vida l’amic Manel de la Matta.

Hem conversat amb el director del Festival, Joan Salarich, que ha lloat la figura de l’alpinista tarragoní. També ho ha fet el guanyador del mateix reconeixement l’any passat, l’alpinista Jordi Pons, primer vuitmil català i estatal a l’Annapurna Est, el 1974, amb Emili Civis i Josep Manel Anglada.

170 produccions de 28 països diferents

Pel que fa al Festival, que tindrà lloc del 15 al 24 de novembre, ha batut rècord de pel·lícules inscrites en la seva 37a edició. El certamen ha rebut 170 produccions de 28 països diferents, la xifra més elevada registrada mai fins ara. La majoria són pel·lícules europees: principalment de França, Espanya, Àustria o Alemanya. Però també dels Estats Units, Canadà o Austràlia. I fins i tot de països tan poc habituals com Iran, Macedònia, Kirguizistan o Mèxic.

Del total d'inscrits, l'organització del Festival ha seleccionat els millors 49 films per formar part de la secció competitiva de la 37a edició del certamen, que se celebrarà del 15 al 24 de novembre. Es projectaran durant deu dies a Torelló i optaran a endur-se la Flor de Neu d'Or d'aquesta edició.

Els referents tornen al festival

Entre els protagonistes i directors que aquest any han tornat a fer-se un lloc dins la secció competitiva del Festival hi destaquen els triomfadors absoluts de l'edició del 2017, Anne i Eric Lapied. Aquesta vegada, el matrimoni francès torna a Torelló amb 'La fabuleuse histoire du gypaète'. El guanyador del Premi Grandvalira a millor film d'Esports de Muntanya de l'any passat, l'austríac Matthias Mayr, aquest any presenta '83º Ski the north'. O el britànic Alastair Lee, que després d'endur-se el Premi Grandvalira el 2017, enguany aposta per 'Climbing blind'. I la realitzadora americana Chase Ogden, doblement premiada al festival torellonenc, signa la pel·lícula 'Super Frenchie'. El guanyador de la Flor de Neu d'Or de fa exactament una dècada, l'eslovac Pavol Barabas, presenta 'Spirit of jaguar'.

Produccions amb ADN català 

En paral·lel, fins a quatre produccions amb ADN català formaran part de la programació oficial del certamen. Iñigo Jiménezés el director de 'Thar-ua', una paraula tibetana que defineix "superació". Els muntanyencs Ferran Latorre, Núria Picas, Àlex Txikon i Joao Garcia reflexionen sobre la superació en aquest curtmetratge. Amb 'Shiro', Miquel Soler signa un curtmetratge sobre l'illa de Hokkaido, al Japó, un terreny de joc ideal pels snowboarders. El realitzador Miquel Pérez recorda, a través de 'Repte en el Saraghrar', com durant els anys setanta, escaladors catalans van intentar obrir una via en aquest cim de més de set mil metres entre l'Afganistan i el Pakistan. Per últim, el curtmetratge 'South Lines' mostra els espectaculars descensos d'Aymar Navarro, Adrià Millan i Txema Trull, que protagonitzen i dirigeixen el film al mateix temps.

Pel·lícules especialitzades


La sessió Natura i Muntanya, que reuneix les produccions que posen el focus en la natura, l'etnografia i la cultura de muntanya arriba a la tercera edició amb un format més que consolidat i amb l'aval del públic. Després de l'èxit de les darreres edicions, aquest any es projectaran 15 pel·lícules especialitzades, tres més que el 2018

Més enllà de Torelló, reflexions sobre les deixalles i brutícia a les rieres i torrents 

Més enllà del Festival de Cinema, amb els companys de cordada radiofònica hem reflexionat al voltant de les conseqüències de la llevantada d’aquest dies.
No ens acabem d’acostumar a tenir episodis torrencials -i cada cop degut al canvi climàtic seran més recurrents. Uns episodis que han fet estralls a la Conca de Barberà, on encara es busca a cinc persones desapareguts. Hem enviat tot els ànims a amics, familiars i molts força i encert als equips de recerca.

El riu, el Francolí, ha arrossegat tot el que s’ha trobat a la llera; elements naturals, com arbres, matolls o canyes, però també tota mena d’objectes que hi llencem nosaltres, els humans.

Recordem avui, tot allò que ens hem trobat creuant un torrent, un riu sec o una riera. Quí n’ha de tenir cura? Com s’ha de gestionar la neteja d’aquests espais natural. Més enllà del que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) fa preventivament, o no, que cal resoldre?
Hi ha una part també de responsabilitat col·lectiva, com a societat. Per no parlar d’un altre dels mals endèmics que patim, com és la gestió dels boscos. Actualment, la massa forestal cobreix el 70% del territori, quan fa trenta anys representava tant sols el 30% del total de superfície.

Homenatge poètic a 'Llums per la llibertat' 

El company Sebastià Poy ens ha portat, com sempre, un poema de collita pròpia. Avui l’ha dedicat a tots aquells -més de 500 escaladors i escaladores- que van prendre part de l’acte ‘Llum i llibertat’, des del capvespre del 30 de setembre fins a la sortida del sol de l’1 d’octubre, en 131 agulles del Massís de Montserrat.

Les vistes del 
Gyachung Kang 

I des del Nepal, Òscar Cadiach ens ha descrit una imponent panoràmica del Renjo Pass, a 5.330 m. Una privilegiada talaia amb vistes del Gyachung Kang que amb els seus 7.962 m, esdevé el setmil més alt de la terra, i repte de Cadiach la propera temporada si tot va bé. S’han trobat un temps molt dolent, amb vent d’alçada. A la imatge, s’entreveu una franja a gairebé 8.000m que és l’Everest, el Nupse i el Lhotse.