El Pont de Mahoma 136: Triple aventura d'Alex Txikon que culminarà a l'Everest hivernal

Publicat dijous 12 de Desembre de 2019 12:37


El Pont de Mahoma. Dijous 12 de desembre

Alex Txikon, parlant sobre el darrer intent a l’Everest Hivernal, ens explicava que les condicions eren tant dures que "no vam poder ni instal·lar una tenda".
L'alpinista basc, hi torna aquest hivern. 
Abans participarà en una expedició per explorar noves rutes a la Península Antàrtica i, al gener de 2020, volarà al Nepal, on també escalarà l'Ama Dablam. Després d'intentar el K2 a principis d'aquest any, l’alpinista es prepara per enfrontar-se de nou a l'Everest a l'hivern, al què ja va llançar dues temptatives, el 2016-17 i 2017-18. Aquesta vegada, l'Everest serà la culminació d'una triple aventura que començarà aquesta setmana, quan Txikon s'embarqui en una expedició que recorrerà a vela les illes Shetland del Sud, a la Península Antàrtica. Allà, els expedicionaris realitzaran una sèrie d'aproximacions a peu i amb esquís a cims verges que encara no ha escalat ningú per obrir noves rutes. A principis de gener, Txikón volarà cap al Nepal. Allà es reunirà amb Felix Criado i Íñigo Gutierrez que, mentrestant, hauran recorregut en cotxe tot el trajecte des d’aquí fins a Kathmandu, realitzant diverses accions humanitàries en alguns punts del camí. Junts caminaran des de Lukla al Camp base de l'Ama Dablam, considerada una de les muntanyes més belles de la terra i tot un repte a l'hivern. En aquest tram aniran a més acompanyats per un grup de muntanyencs discapacitats de l'associació AMIAB.
Txikon liderarà un equip de nou persones en l'escalada a l'Ama Dablam, que servirà com a preparació física, mental i aclimatació per l'Everest, el camp base a més es troba relativament a prop, a la capçalera de la vall de l'Khumbu. Això facilitarà la logística i la rapidesa de moviments de l'equip.
Per l'Everest, Alex unirà forces amb Oscar Cardo i Jonatan García, així com amb els nepalesos Chhiji Nurbu Sherpa, Pechhumbe Sherpa i Tenjen Sherpa. A més d'escalar, l'expedició realitzarà estudis topogràfics i meteorològics mitjançant drons, mentre que el fotògraf Diego Martínez, especialista en fotografia analògica, documentarà l'expedició de cara a futures exposicions i la publicació d'un llibre. Totes les etapes de la pròxima aventura d'Alex, incloent notícies, material audiovisual i la seva localització a temps real mitjançant RaceTracker, estaran disponibles al web d'Alex Txikon.
Aquest dijous ha presentat l'expedició a Albacete, abans ha passat pels micròfons de Tarragona Ràdio, en el dia, per cert, del seu 38è aniversari. 
Amb el company de cordada radiofònica, Òscar Cadiach, Txikón ha pogut conversar sobre les millors i les pitjors condicions que es trovarà en aquests dos vuitmils en època hivernal. 
En un programa en el que també hem parlat de recats de muntanya; de la imprescindible tasca dels Guies titulats, com el mateix Cadiach o el company Ricard Fernández
Josep Maria Bonachí ha exposat la preocupació per l'incivisme d'alguns que també ens trobem en el medi natural o la muntanya. 
Sebastià Poy ens ha regalt, com sempre, una poesia pròpia, dedicada al Montsant i als guies, i Fernández també ens han fet lectura d'un text d'un llibre clàssic de muntanya.  
Ha estat un text de Julius Kugy (1858-1944). Escriptor eslovè, muntanyenc, botànic, però sobretot humanista. La relació entre la persona, la natura i la cultura va ser una constant en les seves obres.
Espai de muntanya, alpinisme i escalada pioner i únic  a Catalunya (i bona part de l'Estat) conduit per Josep Suñé, amb set temporades en antena a Tarragona Ràdio i que ha arribat a l'edició número 136, el darrer d'aquest 2019.