El pont de Mahoma 140: Fàtima Gil i la prèvia de Wielicki al cicle de muntanya

Publicat dijous 05 de Març de 2020 11:23


El pont de Mahoma. Dijous 05 de març

PONT DE MAHOMA 140: Fàtima Gil i prèvia de Wielicki

Encarem el programa d’alpinisme amb una mala notícia, la mort de tres catalans en un accident de muntanya al Caucas, Geòrgia, mentre feien un viatge personal. Formaven part d'un grup de vuit persones del Pallars que estaven de vacances a la zona. A més, dos membres més del grup han resultat ferits i estan hospitalitzats, tot i que de moment es desconeix el seu estat. Entre les víctimes mortals hi ha dos membres dels Bombers de la Generalitat. Un d'ells estava destinat al parc de Sort i l'altre al parc de Pont de Suert. Les víctimes eren de la capital del Pallars Sobirà i de Soriguera, on es decretaran dies de dol oficial. Segons apunten les primeres informacions, el grup estava fent una travessa quan han tingut l'accident. Fonts properes han apuntat que l'accident fatal ha estat provocat per un allau. En un missatge al compte de Twitter, els Bombers han mostrat el condol a les famílies, amics i companys dels morts en l'accident. El cos ha activat el servei d'assistència psicològica per als companys de les víctimes dels dos parcs. Segons fonts del Ministeri d'Exteriors que recull l'ACN, l'allau ha tingut lloc a la regió de Mestia, al Caucas. Des d’aquí en nom de tota la cordada del programa, traslladem el nostre condol a familiars i amics, als Bombers i tot el Pallars.

I aquest dijous tenim un dels plat fort del cicle de muntanya de la Diputació, amb una autèntica llegenda, Krzysztof Wielicki. 
Encarna una generació d’alpinistes polonesos que els anys 80 van decidir fer història a la seva manera, conquerint les muntanyes més altes de la terra a l’hivern. Les seves gestes no les ha repetit cap altra alpinista en més de tres dècades, com la primera hivernal de la història en solitari al Lhotse, el 31 de desembre de 1988. Els vuitmils eren llavors territori on ja havien deixat una empremta figures com Reinhold Messner, amb qui Wielicki, per cert, compartia el 2018 el Premi Princesa d’Astúries dels Esports. Després de tota una joventut escalant les parets i muntanyes dels Tatres, a la serralada dels Carpats, se succeirien les grans expedicions, sempre en estil alpí. Amb els dit d’una mà podem comptar els alpinistes que han pujat un vuitmil hivernal per primera vegada. Si comptem els que ho han fet en solitari, ens sobren més de la meitat dels dits.

Un cicle pel que la setmana passada passava Fátima Gil amb ‘Patagònia fins a l’arrel. Torre Central del Paine’, Fa un any, va coronar la Central de les Torres del Paine. Una gesta que ella mateixa ens relatava fa una setmana al costat de Diego Hernández, i que avui sentirem. Polifacètica com és, també ens va parlar de la seva passió per la interpretació, en la seva altres vessant com actriu de cinema.  

Benvinguts al Pont de Mahoma 140