El pont de Mahoma 159. Rescat a l'avenc de l'Esquerrà, amb els GRAE, i els 86 cm + de l'Everest

Publicat dijous 10 de Desembre de 2020 12:21


El pont de Mahoma. Dijous 10 de desembre

L'Everest estrena nova alçada: 8.848,86 metres. Aquesta setmana la Xina i el Nepal han fet conjuntament l’anunci confirmant la nova alçada oficial del sostre del món, que augmenta en 86 centímetres els mesuraments anteriors i posa fi a anys discripàncies i desacords. 

Els ministres d'Afers Exteriors dels dos països van comunicar dimarts els resultats de les últimes mesures realitzades a la muntanya entre maig de 2019 i 2020. Els dos països accepten els resultats d'aquesta última mesura del Chomolungma.
Mentre que el govern del Nepal es regia fins al moment pels 8.848 metres, l'alçada generalment acceptada entre la comunitat alpinística, mesura feta per l'Índia el 1955. 

La Xina mirava a la muntanya des d'una altra perspectiva, i donaven per vàlida la mesura que el 2005 va fer la seva Oficina de Topografia i Cartografia, que no tenia en compte la capa de gel permanent que presideix el cim de l'Everest, de manera que dataven la muntanya a 8.844,43 metres. N'hem parlat amb Òscar Cadiach, que ha pujat l'Everest, sense oxigen addicional, per les dues vessants de la muntanya.  

Aquest dijous hem fet el programa des de la botiga Esports K2. al carrer August de Tarragona, des de la terrassa d'El Racó de la Raquel. 

Potser ho recordareu, ara fa una setmana els Bombers rescataven un espeleòleg accidentat dins l'avenc de l'Esquerrà (Olesa de Bonesvalls, Alt Penedès). Hi van treballar, també, voluntaris de la Federació Catalana d'Espeleologia, i efectius del SEM i dels Mossos, a banda dels Bombers de Barcelona. Va quedar ferit i immobilitzat a uns 180 metres de la boca de l’avenc i a 150 metres de fondària. El rescat va ser de gran dificultat. 

Amb més de 300 m de cota, és l'avenc més important del Massís del Garraf, també el més complex. Hem explicat la singularitat del rescat Joan Solé, caporal dels GRAE (Grup de Recolzament d’Activitats Especials) de muntanya. 

Aquesta setmana, dilluns, ens deixava als 79 anys, víctima d'un càncer, el gran alpinista britànic Doug Scott, personatge clau d'una època mítica de l'alpinisme anglès. Va ser un ferm defensor de l'alpinisme en estil alpí i lleuger. També de l'escalada tradicional, sense assegurances d'expansió. Va rebre el tercer Piolet d'Or (2011), després de Walter Bonatti (2009) i Reinhold Messer (2010). el company Sebastià Poy li ha dedicat la poesia del programa. 

Per cert, que l'escalada esportiva s'ha inclòs en el programa oficial dels Jocs Olímpics que se celebraran a París, el 2024, ho ha confirmat el Comitè Olímpic Internacional (COI). 

N'hem parlat amb la resta de companys de cordada, Josep Suñé i Josep Maria Bonachí. 
Benvinguts al Pont de Mahoma 159.