El pont de Mahoma 161. Homenatge a Ali Sadpara

Publicat dijous 11 de Febrer de 2021 10:25


El pont de Mahoma. Dijous 11 de febrer

Hem començat el programa 161 sentint la veu d’Ali Sadpara, el millor alpinista del Paquistà, del poble de Sadpara, un dels més grans. Ell mateix es presentava així al Pont de Mahoma, el 25 de juliol de 2017, pocs dies abans de trepitjar al costat d’Òscar Cadiach el 8.047 metres del cim del Broad Peak, on el company de cordada del programa es convertia al seu costat, Tunç Findik i en el primer català en completar els 14 vuitmils de la terra sense l’ajuda d’oxigen addicional.
Ja fa set dies que van ser vistos per últim cop, juntament amb l’islandès
John Snorri i el xilè Juan Pablo Mohr, quan sortien del c3 del K2 cap al cim de la segons muntanya més alta del món, en ple hivern.

Avui l’exèrcit pakistaní sobrevolarà els 8000 metres per localitzar algun rastre dels alpinistes desapareguts. Ho farà amb l’avió militar C130 amb càmeres de seguiment. De fet, han creat un camp base virtual que farà servir tecnologia SAR per rastrejar exhaustivament la part alta de la muntanya, amb el suport de l'Agència Espacial d'Islàndia.
Una muntanya, el K2, que ens ha donat alegria, amb el primer cim hivernal dels nepalesos, però també ens segueix mostrant la seva pitjor cara, quedant-se per sempre fa unes setmanes, com sabeu, l’alpinista de parets del Vallès, Sergi Mingote.

I encara l'alpinista búlgar Atanas Skatov ha mort al K2 hivernal, va patir una caiguda per culpa d'una corda trencada quan iniciava el descens des del camp 3. Tenia l'objectiu de ser el primer vegà en ascendir els Catorze i ja en portava deu, a més de l'Everest per les dues vessants. 
Una setmana amb altres pèrdues, la de Cala Cimenti, que ha mort en una allau als Alps. L’himalaista italià, conegut pels seus descensos amb esquís als vuit mils, i el seu company Patrick Negro van perdre la vida a la zona de Sestriere.

Avui encetem el programa mantenint viva l’esperança, per feble que aquesta sigui, i recordant la figura d’Ali Sadpara.

Benvinguts al Pont de Mahoma 161

N'hem parlat amb Òscar Cadiach, Ricard Fernández, Josep Maria Bonachí, Sebastià Poy i Josep Suñé.  

D'altra banda, hem conegut un escola d'escalada reequipada a Sant Salvador (Tarragona)  amb vies des de IV fins a 7a, una trentena de vies. N'hem parlat amb l'equipador, Juan Luís Benítez, i amb Miki Palou.