Especial 20 anys de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

Publicat dilluns 30 de Novembre de 2020 11:57


Avui fa 20 anys que Tàrraco va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

Aquest dilluns fa 20 que Tàrraco va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.  Per commemorar l’efemèride, Tarragona Ràdio ha engegat un programa especial, Tàrraco al món, 20 anys de Patrimoni Mundial”.

Hem parlat fins ara sobre les estratègies prèvies a les inclusió a la llista de la Unesco, amb Ricardo Mar, que en aquell moment era assessor de l’alcaldia en patrimoni i va dirigir la seva confecció, i amb Magí Seritjol, director de Tarraco Viva.
En un segon programa, hem parlar amb l’arquitecte Ramon Aloguín, un dels redactors del Pla Pilats, decisiu per a la recuperació de la Capçalera del Circ romà i Rafel Gabriel, expresident de l’Arqueològica.

Avui, que es compleixen els 20 anys, conversarem (12:30h) amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i amb el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo. 

Al mateix temps que Tarraco, el romànic de la Vall de Boí també era declarat Patrimoni de la Humanitat fa 20 anys. Format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro. Hem conversat amb l'alcaldessa de la Vall, Sònia Bruguera. 


Tot seguit, hem seguit parlat de Tarraco. Son 14 els monuments que en formen part.

Alguns estan gestionats per l’Ajuntament de Tarragona, a través del Museu d’Història: (l’Amfiteatre, el Circ Roma, el Pretori, Les Muralles, el Pont del Diable (en concessió amb Limonium), el Fòrum de la Colònia, i el Fòrum provincial.

Altres estan gestionats per la Generalitat a través del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Son la Necròpolis paleocristiana, el Teatre romà, la Torre dels Escipions, la Vil·la Romana dels Munts, (Altafulla), el conjunt Monumental de Centcelles (Constantí) i l’Arc de Berà. I, finalment, l'Agulla del Mèdol que està directament gestionada per la concessionària de l'autopista, Abertis. 

Hem tancat el cicle amb l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, sobre l'Arc de Berà.