Especial Sant Jordi 2019 des de la Rambla Nova

Publicat dimarts 23 de Abril de 2019 14:05


Sant Jordi 2019 04

Sant Jordi 2019 03

Sant Jordi 2019 02

Sant Jordi 2019 01

Arola Editors celebra enguany el seu 20è aniversari. Els actes de celebració van acabar fa dos dissabtes amb una festa al Teatre Metropol, on també es van presentar la seixantena de novetats que l’editorial proposa per aquest St Jordi. Parlem amb Alfred Arola

 

Des que el 2008 li van diagnosticar celiaquia, Mònica Roig s’ha dedicat a donar consells i receptes a través del seu blog Las recetas de Glutoniana (ja ha superat els 1000 seguidors). Ara n’ha recollit 30 i els ha donat forma de llibre, amb les fotografies de Nani Nolla

 

Rafa López-Monné publica A peu per la serra de Cardó, una nova guia dedicada a una serra incomprensiblement desconeguda. A la serra de Cardó, les paradoxes comencen en comprovar que la majoria d'observadors la perceben fragmentada, malgrat que es tracta d'un contundent massís que s'estén al llarg de més de 30 km, des de Rasquera fins a Tortosa i Campredó. Tot i la seva esquerpa geologia, la muntanya ha estat intensament viscuda i treballada per generacions i generacions de pagesos, de pastors i també de frares anacoretes. Al cor de la muntanya, a la vall de Cardó, s'amaga un patrimoni absolutament excepcional: les restes de catorze ermites carmelitanes i el seu monestir, reconvertit en balneari al segle XIX. La guia vol sumar-se a les veus que reivindiquen els valors i significats d'aquesta gran muntanya i contribuir a la seva difusió.

 

El recull de l’obra dramàtica de Josep Anton Baixeras, sota el títol Teatre original. Traduccions teatrals, completa la publicació de tot el llegat de l’escriptor i traductor tarragoní. Publicat per Cossetània, n’ha tingut cura el també escriptor Joan Cavallé, que també ens presentarà el seu darrer llibre, La ciutat i alguna gent que hi viu, un recull d’històries breus i sorprenents basades en una colla de personatges singulars.

 

També han passat per l'especial de la Rambla Nova, Ángel Casas i Juanjo Lorente.

 

Ulissa, Escola Xocolatina, Visual, dits, nas, orella, gust de cireres, són alguns dels contes il.lustrats que ens proposa l’editorial Piscina un petit oceà. Ens acompanya els seu responsable, Joan Rioné
El servei de Publicacions de la URV edita esl treballs de recerca dels seus investigadors. En coneixerem les novetats d’enguany. 

 

El periodista Xavi Fernández coordina l’edició de Pelacanyes, ganxets i altres personatges, un llibre que reuneix una sèrie d'entrevistes i perfils amb més de mig centenar d'apassionants personatges de la nostra demarcació, com per exemple, el capellà que va protegir les urnes l'1-O a Vila-rodona, l'enxaneta de Tarradellas, el jove reusenc que treballa a Google, l'informàtic tarragoní que va ser membre de la NASA, el mític 'tascaman' Eduard Boada, el millor criador de canaris del món, un expert ebrenc en prevenció d'incendis, una jove pastora de Valls, els músics del làser, la risoterapeuta de Tarragona que es va casar amb si mateixa, una climatòloga de prestigi mundial, un misteriòleg tortosí, una pallassa solidària…

Teresa Duch presenta Camins de pedra, basat en un mapa, descobert l’any 2015 per l’IPHES a les excavacions del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet. Es considera el mapa més antic de la història: entre 13.000 i 14.000 anys. Està gravat en una pedra d’esquist, i segons els investigadors, podria representar les set cabanes d’un campament de caçadors i recol·lectors. Ara, aquest primer mapa, o primera representació d’un paisatge de la que es té constància, ha servit d’inspiració a l’escriptora vimbodinenca resident a Tarragona. Teresa duch també participa a l’obra col.lectiva Receptari de dimarts, un recull de relats curts escrits per alumnes de l’Escola de Lletres

 

Juan González Soto ens porta Llibre de Vallejo, que conté vint-i-cinc poemes de Martel.lus, i que torna de les mans de l’excels poeta César Vallejo a la ciutat de Tarraco, ciutat d’on els poemes van sortir, passant primer per Lima, després per París i, finalment, per Madrid, surt de les premses de la ciutat de Tarragona essent prop dels idus de martius de l’any MMXIM.

 

Francesc Valls Calçada publica Els laberints del dolor, amb il.lustracions de Rosa Benito (Freya Day). Un llibre per combatre el sofriment humà, físic o mental, amb les armes de la poesia i la pintura. També és un cant a la vida, ple d’esperança, enmig de la fosca. Posa sobre la taula un seguit de malalties estigmatitzades: la Fibromiàlgia, l’Encefalomioelitis miàlgica (SFC) i la Sensibilitat Química Múltiple (SQM), afeccions incompreses socialment. El llibre és una ofrena poètica i artística de F. Valls-Calçada i Rosa Benito (Freya Day) sobre el patiment humà. Especialment per a les persones sensibles, a causa del seu dol; sigui quina sigui la seva malaltia, la naturalesa i l’origen d’aquesta.

 

Arola Editors estrena aquest St Jordi una nova col.lecció dedicada al còmic. Els tres primers títols inaugurals els dibuixa l’il.lustrador Amat Pellejà, qui ha encarregat els textos a tres escriptors del territori. Així tenim Titànic, l’enfonsament, amb Olga Xirinacs, El curassat Potemkin, amb Jordi Matí Font i Carbó i fusell, amb Andreu Carranza.

 

Raimon Arola publica Els ocells no tenen por de volar, un poemari on es pregunta per què l'ésser humà té por i no viu plenament allò que li és propi. Els poemes que presenta Arola són més que una sèrie de reflexions en forma lírica o una recerca estètica o emotiva; els seus poemes busquen, també, la comprensió i l'experiència de l'univers espiritual. Les paraules, totes les paraules, reflecteixen l'esperit; per això, recuperar els seus sentits és, inevitablement, transcendir, i, malgrat el món abocat a la materialitat que ens acompanya, no hem de tenir por de transcendir, de en la vida espiritual. L’estiu passat ja va publicar L’encontre, un poemari on descriu les reflexions i els sentiments que provoquen les preguntes bàsiques pròpies de l'ésser humà. 

 

Margarida Aritzeta publicava la tardor passada Rapsòdia per un mort, un nou cas per la inspectora Mina fuster. Interessos immobiliaris, pressions, amenaces i un gitano mort, o no, que ningú no troba i que tothom creu que ha de tenir la majoria de respostes es barregen en un estrany cas de terrorisme a la ciutat de Tarragona.Ni els morts ni el passat no són morts del tot si no estan ben enterrats. Des del moment que la inspectora Mina Fuster es troba el gitano al Bosc de la Marquesa, realitat i aparences es conjuren per complicar-li la vida fins a extrems insospitats.
Rapsòdia per a un mort és una nova aventura de la inspectora Mina Fuster on, per primer cop, passa d’investigadora a investigada en el cas més personal de la sèrie. 

 

Ferran Gerhard presenta La semilla del silencio (crónicas felinas) amb il.lustracions a mode de tatuatge de Claudia Brasero.

 

Gustavo Henández Becerra publica la novel.la El mal de Penélope, on una protagonista quotidiana parla amb el seu marit que no li pot respondre.

 

Carme Oriol ha fet un exaustiu treball d’investigació sobre literatura de tradició oral i ara ens presenta 100 històries urbanes.

 

Sergi Xirinacs publica amb Arola, Família, una obra de teatre tragi-còmica al voltant d’una família que amaga uns quants draps bruts. Properament se’n farà una representació.

 

Barbara Vastenavond i Rafael Servent ens ofereixen el 7è títol de la col.lecció de rutes en família. Excursions amb nens per l’Alt Penedès i l’Anoia des d’una àrea de pícnic, és una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família.

 

Hugo Prades i Roger Roig tornen a fer tándem per amagar el Patufet, on ets? Busca’m al camp de Barça. També n’han tret l’edició en anglès

 

Jordi Martí Font ha publicat enguany el recull de poesia Calúmnia, també El llibre negre, un recull de textos de rebel.lió i anarquia i ha escrit el text d’El curassat Potemkin