Evoluciona. Arrenca la 12ena temporada amb l'IPHES

Publicat dimarts 08 de Gener de 2019 12:11


Evoluciona. Dimarts 08 de gener

Tarragona Ràdio i l’IPHES encetem la 12a temporada de l’espai 'Evoluciona' per apropar l’estudi de l’evolució humana a la ciutadania. Com és habitual, fem el programa des de la seu de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, al campus de Sescelades. I ho farem amb una entrevista amb Robert Sala, director de l’IPHES.

També parlarem de l'edició del llibre “Les Valls d'Andorra durant el Neolític”, amb la participació de Francesc Bujachs, investigador ICREA a l’IPHES, ja que ha estudiat el clima d’aquella època i s’han pogut constatar temperatures superiors a les actuals.

“Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus”, volum número 2 de les Monografies del MAC (Museu d’Arqueologia de Catalunya), és el primer treball dedicat íntegrament al neolític de les valls d’Andorra, en concret, i dels Pirineus, en general.

Els seus editors són Gerard Remolins Zamora, especialista en Arqueologia espacial i geoestadística, i Juan F. Gibaja Bao, científic titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i especialista en la funció dels instruments lítics.

Francesc Burjachs és coautor del capítol Paleoambiente paleobotánico, en el qual es reprodueixen tots els resultats de les anàlisis paleopol·líniques i antracològiques realitzades fins ara en jaciments arqueològics i dipòsits naturals d'Andorra. També, es fa una correlació amb corbes isotòpiques de temperatura global, que demostra temperatures superiors a les actuals per a l'època Neolítica. Aquest volum és una edició del Museu d’Arqueologia de Catalunya - Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut Milà i Fontanals (IMF-CSIC) i el patrocini de Vallbanc, Fundació Julià Reig i ReGiraRocs.

Al llarg del programa, parlarem de la xerrada: “Caminant entre feres: el Nen de Moià i els grans carnívors a les Coves del Toll. Ho farem amb Jordi Rosell, arqueòleg de l’IPHES i de la URV, codirector de les excavacions a les Coves del Toll, a Moià.

Tindrà lloc aquest dimecres, 9 de gener, a les 19 h, a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla de Santa Mònica, 8, Barcelona) dintre del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2018-2019, que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia. Ho farà juntament amb Florent Rivals, investigador ICREA a l’IPHES, i Ruth Blasco, investigadora del Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH), tots tres codirectors de les excavacions. La conferència estarà moderada per Joan Daura. La sessió s’emetrà en directe per vídeostreaming a través de la pàgina web del Departament de Cultura de la Generalitat.

L’any 2016 va ser quan es van trobar les primeres restes de neandertals a les Coves del Toll, concretament la dent i un fragment de parietal d'un nen neandertal que va viure a la Cova de les Teixoneres fa 50.000 anys. La dent es un caní inferior que presenta un elevat grau de desgast i que s’estima que podria correspondre a un individu d’entre 7 i 9 anys d’edat; manté encara tota la arrel i, per tant, indica que no va caure per causes naturals normals com, per exemple, el reemplaçament dentari