Evoluciona. Dimarts 10 de maç

Publicat dimarts 10 de Març de 2020 12:43


Evoluciona. Dimarts 10 de març

Un equip català i israelià intenta aclarir el misteri que envolta la presència de  boles de pedra del voltant d’1,5 milions d’anys en alguns jaciments. Aquesta col·laboració està dirigida per l’IPHES i té el finançament la Fundació Gerda Henkel. No se sap com es van elaborar aquestes eines ni per a quins usos i per esbrinar-ho s’investigarà amb alta tecnologia 3D. Parlem amb Deborah Barsky, investigadora de Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i professora associada de la URV, que dirigeix aquest projecte de recerca.

També us presentem dos nous cranis d'Homo erectus de fins a 1,5 milions d'anys en l’estudi del qual hi ha participat l'IPHES i la URV. S'han donat a conèixer recentment a la revista Science Advances i van ser trobats a Gona, al Triangle Afar d'Etiòpia, prop d'on va ser descoberta la Lucy. La investigadora Isabel Cáceres ha analitzat els fòssils trobats al costat d'aquests restes i ha constatat el consum de mamífers per part d'aquests hominins. L'associació d'eines olduvaianes i axelianes al costat dels cranis avala una complexitat cultural i conductual d'aquesta espècie fins ara desconeguda. En parlem amb Isabel Càceres, investigadora de la URV i de l'IPHES.

Com era la vida de les comunitats neandertals? Aquest és l’objectiu d’una exposició itinerant de l’IPHES que fins aquest diumenge s’ha pogut veure a Sant Martí de Tous, en el marc d’un altre nou projecte de recerca que impulsa l’IPHES. Ens ho explica Bruno Gómez, arqueòleg i investigador de l’IPHES