Evoluciona. Dimarts 29 de gener

Publicat dimarts 29 de Gener de 2019 12:36


Evoluciona. Dimarts 29 de gener

Segon Evoluciona de la temporada. Ens centrem en la campanya d’excavació al jaciment cambrilenc del Cavet. Parlem amb Marta Fontanals, codirectora de les excavacions. La intervenció arqueològica es realitza fins aquesta setmana.

Un equip codirigit per Josep Maria Vergès i Marta Fontanals, arqueòlegs i membres de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) realitza, des del passat 8 de gener una nova campanya d’excavació al jaciment neolític del Cavet.

L’objectiu principal d’enguany ha estat continuar i ampliar la superfície del sondeig iniciat en campanyes anteriors en una zona molt interessant del jaciment on es documenta una seqüència de, fins al moment, 13 nivells que han proporcionat abundant material arqueològic, principalment ceràmiques i indústria lítica, i en menor mesura, restes de malacofauna marina i carbons pertanyents principalment al període neolític. També s’hi ha identificat un possible fossat defensiu construït durant la primera fase de l’assentament que les datacions realitzades situarien fa uns 6.800 anys, en el neolític antic, pel que es tractaria de les estructures d’aquestes característiques més antigues documentades a les comarques meridionals de Catalunya.

 

La Marta Fontanals ens parla, a més, d'una peça trobada al jaciment del Cavet: un fragment de ceràmica molt antic decorat, del neolític antic.

 

 

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social compta des del 31 d’octubre amb la incorporació de 4 tècnics amb contracte laboral en pràctiques gràcies al programa europeu de Garantia Juvenil, pensat per oferir oportunitats formatives i laborals a joves d’entre 16 i 29 anys que no estudien ni treballen. Ells són Celia Díez-Canseco, tècnica de laboratori en arqueobioquímica; Edgar Téllez, tècnic en col·leccions arqueològiques; Ana Montemayor, tècnica en restauració de béns arqueològics i Christian Sánchez, micropaleontòleg.

Tutoritzats per personal expert d’aquest centre de recerca realitzaran tasques, segons la seva especialitat, en els àmbits de la restauració de béns arqueològics, les col·leccions arqueològiques, la micropaleontologia, i l’arqueobioquímica.