Evoluciona. Dimecres 28 de gener 2020

Publicat dimarts 28 de Gener de 2020 12:07


Evoluciona. Dimecres 28 de gener 2020

Amb l’Iphes, parlem de la fabricació sistemàtica de cranis copa; un ritual que es va estendre des de finals del Paleolític a l’edat del Bronze. Així s’evidencia amb l’estudi de les marques de tall causades amb accions de carnisseria en fòssils d’Atapuerca i d’altres indrets europeus. L’extracció del cuir cabellut i de la carn era meticulosa i destinada a netejar aquesta part del cos per tal d’elaborar-ne bols. La investigació l’ha liderada en Francesc Marginedas, estudiant del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV. En parlem amb Palmira Saladié, investigadora de l’IPHES i una de les autores de l’article científic publicat al Journal of Archaeological Science, que dóna a conèixer aquesta recerca.

També us expliquem que L’IPHES ha restaurat ossos de l’espatlla d’Homo antecessor de 800.000 anys d’antiguitat trobats a Atapuerca. Pertanyen a un nen d’entre 2-4 anys i l’altra a un adolescent que no arribaria als 13 anys. La feina de restauració dels dos fòssils es va dur a terme al laboratori de camp d’Atapuerca i posteriorment a l’IPHES. Ha estat una tasca molt delicada que recentment s’ha publicat en una revista d’impacte, al Journal Human Evolution. Ens ho explica Lucía López-Polín, encarregada de la restauració d’aquests i altres restes.

Neix “IPHES als barris” per apropar la prehistòria a la zona de ponent de la ciutat de Tarragona. Forma part del programa IPHES a les escoles, que l’any 2019 va rebre el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT). És un programa d’educació no formal molt amè i didàctic dirigit als centres educatius. Les activitats alhora permeten entendre conceptes com l’origen de l’etnicitat actual i el racisme o l’evolució tecnològica desigual que hi ha al món. Ho parlem amb l’arqueòleg Miquel Guardiola, responsable de l’Àrea de Socialització de l’IPHES, que imparteix els tallers.