Evoluciona. Estrena de la catorzena temporada, amb Robert Sala, Marina Lozano i Francesc Burjachs

Publicat dimarts 17 de Novembre de 2020 12:23


Escolta el primer Evoluciona de la catorzena temporada

Robert Sala explica que un canvi de paradigma amb la pandèmia sanitària, hauria de permetre que el que s'ha viscut quedi per sempre més en la memòria històrica com a societat

Arrenquem la primera emissió de la catorzena temporada de l'espai “Evoluciona”, que l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) realitza amb Tarragona Ràdio. 

Hem entrevistat, en primer lloc, al director de l’IPHES, Robert Sala, que ens ha parlat de com aquest centre de recerca s’ha adaptat a la Covid-19 i, entre altres, ha pogut desenvolupar diverses campanyes d’excavació.

També ha intervingut Marina Lozano, investigadora de l'IPHES i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), coautora d’un article científic publicat recentment on es demostra que fa gairebé 4.000 anys ja existien treballs especialitzats persexes i algunes tasques només les realitzaven les dones.

Finalment, hem parlat amb l’investigador ICREA a l’IPHES i professor associat de la URV, Francesc Burjachs per conèixer què es menjava al paleolític, amb motiu de la publicació del llibre "Les arrels premedievals de la cuina catalana", editat per l'Associació Catalana de Bioarqueologia i la Fundació Alícia.

L’IPHES juntament amb Tarragona Ràdio ha emès ja 13 temporades l’espai quinzenal Evoluciona i ha centrat l’interès de fòrums científics com el Campus Gutemberg. L’objectiu és donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana. Sempre s’ha emès des de diferents laboratoris de l’IPHES i en funció de la temàtica a tractar i intervenen els mateixos protagonistes, que de manera planera donen a conèixer la seva recerca, però enguany, pe rla Covid-19 s’ha d’efectuar via telefònica, ja que la presencialitat al centre és reserva exclusivament per casos molt concrets.

Bàsicament hi ha un tema principal, el perfil d’algun investigador, l’explicació sobre un fòssil o alguna de les disciplines que aplica l’IPHES. Hi pren part tant personal investigador com tècnic. Programa produït per Cinta S. Bellmunt.  

De periodicitat quinzenal, i d’una hora de durada, es pot seguir en directe al 96.6 FM, a www.tarragonaradio.cat i a les APP's de la ràdio.