Evoluciona. Exposicions sobre Darwin, Jordi Sabater Pi i Europa fa un milió d'anys. Els pósters de l'IPHES al blog.

Publicat dimarts 09 de Abril de 2019 12:52


Evoluciona. Dimarts 09 d'abril

Els dimarts cada quinze dies fem  l’Evoluciona, amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Avui des de la Unitat de Projectes i Transferència de l’edifici de l’Iphes a Sescelades. 

Exposicions sobre Darwin, com era Europa fa un milió d’anys i la figura del primatòleg Jordi Sabaté Pi, descobrir de Floquet de neu. Les exposicions són una de les diverses eines de socialització que utilitza l’IPHES per apropar l’estudi de l’evolució humana a la població en general. Amb aquesta finalitat, sovint amb l’ajut d’institucions com la Diputació de Tarragona o la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), per citar-ne uns exemples, s’organitzen mostres sobre temes concrets, que solen ser de caràcter itinerant. Es dóna el cas que, en aquests moments, hi ha tres mostres que es poden veure a les comarques tarragonines impulsades per l’IPHES: “Jordi Sabater Pi. Una vida dedicada a la ciència”, a Vespella de Gaià; ‘Europa fa un milió d’anys’, al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta i “Darwin i l’evolució”, al Pla de Santa Maria.

En parlem de totes elles amb l’arqueòleg Miquel Guardiola, responsable de l’Àrea de Socialització, però també comptarem amb la participació de Francesc Burjachs, investigador ICREA a l’IPHES, que ens ajudarà a descobrir com era el clima a Europa fa un milió d’anys, i Marina Lozano, també investigadora en aquest centre de recerca que ens explicarà quins homínids habitaven Europa fa un milió d’anys i les seves característiques principals.

TEMA 2: L’IPHES posa a l’abast de tothom a través d’un blog els pòsters que presenta en els congressos científics d’arreu del món. L’objectiu és visibilitzar aquest tipus de producció científica alhora que es crea un arxiu digital obert a tothom. La gran producció de pòsters científics que els membres de l’IPHES presenten en congressos de països d’arreu del món és molt rellevant i, a més, fins i tot alguns han guanyat premis per la forma didàctica i atractiva que s’ha aconseguit amb el seu disseny. Una feina molt acurada que sovint queda arxivada de retorn al centre de recerca sense cap més visibilitat. Amb la idea de canviar aquesta situació, donar-los a conèixer de forma permanent i apropar-los a la comunitat científica més àmpliament i al públic en general, l’IPHES va començar en primer lloc a exposar-los a la seva seu, de dos en dos i durant un mes, però finalment es va donar al salt a Internet creant-ne un blog.

La iniciativa ha estat de la investigadora de l’IPHES Ethel Allué, que d’aquesta manera ha propiciat també un arxiu virtual d’aquests continguts de lliure accés des que el va crear l’any 2015. De cada pòster es col·loca una imatge i es facilita informació sobre el tema que tracta i l’autoria, així com l’enllaç al congrés corresponent. Classificats per categories, es poden trobar també cronològicament, segons s’han anat publicant al blog. En paral·lel a la seva publicació al blog s’exhibeixen físicament a la sala de descans de l'IPHES, ubicat al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. En parlem amb l’arqueòloga Ethel Allué, que va tenir la idea i manté aquest blog