Evoluciona. Noves dades sobre la tecnologia que va utilitzar Homo antecessor en el primer cas de canibalisme registrat en el món

Publicat dimarts 20 de Març de 2018 12:13


Evoluciona. Dimarts 20 de març

Evoluciona amb l’IPHES, des de la sala de l'Abric Romaní. Hem conegut les noves dades sobre la tecnologia que va utilitzar Homo antecessor en el primer cas de canibalisme registrat en el món. En parlem amb Andreu Ollé, investigador a l’IPHES i a la URV, un dels coautors de l’article publicat a PLOS ONE. S'han estudiat 9.550 restes faunístiques, 1.046 artefactes lítics, 91 llavors de lledoner i 170 restes d'hominins trobades a la unitat TD6 de Dolina, a Atapuerca. Al principi els hominins van utilitzar molt marginalment aquesta cavitat, però van acabar establint-t’hi un campament base. La prestigiosa revista Plos One ha publicat recentment una actualització de l'estudi de la tecnologia lítica fabricada per Homo antecessor de la unitat TD6 de Gran Dolina (Atapuerca, Burgos, Espanya), fa uns 850.000 anys. La investigació es basa en les eines que membres d'aquesta espècie van utilitzar per descarnar animals i humans en el primer cas de canibalisme registrat al món. Signen l'article: Marina Mosquera, Andreu Ollé, Xosé Pedro Rodríguez i Eudald Carbonell, personal investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i de la URV (Universitat Rovira i Virgili).

 

També us hem parlat de l'obertura de la preinscripció pel Màster Erasmus Mundus en Quaternari i Prehistòria. En parlem amb Carlos Lorenzo, coordinador de l’Àrea de Docència de l’IPHES, Cecilia Barroso, alumna procedent de Màlaga i Héctor del Valle, de Cuenca. Són molts els qui després d’obtenir el títol han trobat feina als països d’on vénen. El punt de contacte amb l’IPHES permet als estudiants aprendre amb els millors equips que investiguen en evolució humana i conèixer les millors tècniques. Arriben estudiants de llocs tan diversos com Algèria, l’Índia, Tailàndia, Marroc, Etiòpia, Eritrea, Xina, Indonèsia, Armènia, Xile, Argentina, Geòrgia i Mèxic.

Des de fa uns dies, i fins al pròxim 20 de juliol, ja està oberta la preinscripció del Màster que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), gràcies a la recerca que es realitza en aquest àmbit a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Aquest màster s’imparteix des del curs 2004-2005, en partenariat amb d'altres institucions europees: Università degli Studi di Ferrara (Itàlia), Muséum National d'Histoire Naturelle (Paris, França), i l’Instituto Politécnico de Tomar.

Els projectes d’investigació que es desenvolupen actualment a Euràsia, i en els quals hi pren part molt activament l’IPHES, com Atapuerca i Orce a l’Estat, i Dmanisi a Geòrgia, són alguns dels atractius per captar alumnat, que veuen una possibilitat de treballar en excavacions claus per esbrinar temes molt importants en l’estudi de l’evolució humana.

 

Dos membres de l’IPHES participen en l’organització de la primera edició del Festival Pint of Science a Tarragona. Intervenen: Carlos Sánchez i Marta Fontanals, membres de l’IPHES que s’han implicat en aquesta fita. Té per objectiu oferir xerrades interessants, divertides importants sobre les darreres investigacions científiques, en els bars. La primera edició del festival Pint of Science es va fer l’any 2013 a Londres. Des de llavors s’ha anat celebrant anualment i ampliant el nombre de ciutats participants. Enguany s’hi adhereix Tarragona. Es celebra durant tres dies de manera simultània a tot el món. Enguany els dies 14, 15 i 16 de maig. L’interès per socialitzar la recerca que sempre ha mogut a l’IPHES va ser el motiu per sumar-se a la organització del festival, on també hi ha presents investigadors de la URV, ICIQ, ICAC o Pere Virgili.

Aquest programa l'hem dedicat a l'investigador de l'Iphes, Lluís Batista, que ens deixava fa uns dies prematurament.