Evoluciona. Prop de 500 especialistes han treballat a Atapuerca en 40 anys d’excavacions a través de l’IPHES i la URV

Publicat dimarts 12 de Març de 2019 12:36


Evoluciona. Dimarts 12 de març

Com sempre, amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, (IPHES) des de la Sala de Col·leccions. Explicarem l’important paper de l’IPHES a l’Equip d’investigació d’Atapuerca, a Burgos. Prop de 500 especialistes han treballat a Atapuerca en 40 anys d’excavacions a través de l’IPHES i de la URV. En el mateix període, investigadors de l’equip tarragoní han participat en 250 articles d’impacte científic, sobre Atapuerca, indexats en la Web of Science i, a dia d’avui, els dos articles més citats sobre aquests jaciments han estat liderats per l’arqueòleg Eudald Carbonell, codirector de l’Equipo de Investigación de Atapuerca, investigador de l’IPHES i catedràtic de Prehistòria de la URV: un publicat el 2008 a Nature, sobre els fòssils humans d’1,2 milions d’anys trobats a la Sima del Elefante, i en segon lloc, un que va treure la revista Science el 1995 sobre els fòssils humans descoberts un any abans al nivell TD6 de Gran Dolina, i que en aquells moments, amb una antiguitat de sobre 800.000 anys, eren els més vells trobats a Europa, eren els primers europeus.

A la campanya d’excavació d’aquest estiu passat, l’IPHES i la URV hi van aportar 86 persones de diferents disciplines de les 250 que en total hi van prendre part.

Això són només uns exemples de l’alta implicació de l’IPHES a l’Equipo de Investigación de Atapuerca.

Per veure com s’ha viscut aquesta participació de l’IPHES en el projecte de recerca d’Atapuerca, ja abans de que existís aquest centre d’investigació, tenim set convidats d’edats diferents, podríem dir que de tres generacions diferents (sèniors, menys sèniors i jovenets), que ens explicaran com van anar a parar a l’Equipo de Investigación de Atapuerca, quines línies de recerca desenvolupen, alguns fan de coordinadors de treball de camps i/o d’investigació, com valoren la seva experiència amb aquest equip, , etc.

Tot des de la perspectiva d’alguns que porten ja fins a 30 anys en el projecte i d’altres, més joves, que s’han incorporat més o menys fa relativament poc.

Ho farem amb Xosé-Pedro Rodríguez, Marina Mosquera, Andreu Ollé, sèniors; Lena Asryan i Antonio Rodríguez-Hidalgo, també doctors, però menys sèniors, i els joves Aitor Burguet-Coca i Raquel Hernando.

 

Xosé-Pedro Rodríguez, a més de sènior, intervé també com a responsable de l’Àrea de Recerca de l’IPHES i amb ell valorem el pes que té Atapuerca en aquest centre de recerca i què ha significat des d’un punt de vista més institucional. Està vinculat a l’equip des de 1988, quan Eudald Carbonell va començar a impartir classes a Tarragona i Xosé Pedro estudiava el darrer curs d’història. Va ser l’any en que es va començar a formar l’equip que ha propiciat la creació de l’IPHES. Xosé Pedro excava a la Sima del Elefante i col·labora en la coordinació del treballs que es desenvolupen en aquest jaciment juntament amb Rosa Huguet, investigadora també a l’IPHES.

 

Marina Mosquera es va integrar a Atapuerca el 1986, any en que va conèixer al professor Eudald Carbonell a la Univesitat Complutense de Madrid i va començar a col·laborar amb ell. Ha excavat en tots els jaciment de la zona del complex d’Atapuerca coneguda com a Trinchera del Ferrocarril, és especialista en tecnologia i coordinadora de camp i d’investigació.

 

Andreu Ollé, com el Xosé-Pedro Rodríguez, es va incorporar a l’equip de Tarragona també el 1988, quan feia segon de carrera i va començar a excavar amb Eudald Carbonell a Picamoixons, a l’Alt Camp. Atapuerca coordina el treball de camp del jaciment de Gran Dolina i és membre del grup de recerca en tecnologia lítica, i en l'anàlisi microscòpica del desgast per ús en eines de pedra.

A aquest mateix grup pertany Lena Asryan, que el 2008 va arribar a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per cursar el Màster en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana. Des del primer any ja va tenir l’oportunitat de participar en diferents projectes de recerca de l’IPHES, cas d’Atapuerca, on dur a terme treball de camp, a més d’investigar en tecnologia lítica, i en l'anàlisi microscòpica del desgast per ús en eines de pedra.

 

Antonio Rodríguez va començar a col·laborar amb l’IPHES el 2000 amb un projecte que dirigia Eudald Carbonell a Cáceres, als jaciments de Maltravieso y la Cueva de Santa Ana. Tres anys més tard, el 2003, va iniciar els seus treballs a Atapuerca. Des de llavors sempre ha estat vinculat al jaciment de Gran Dolina, on al nivell 10 ha documentat una cacera de bisons comunal, tot i que també ha excavat i investigat sobre el nivell 6, on van aparèixer les restes que van propiciar la definició d’una nova espècie, Homo antecessor.

 

Aitor Burguet-Coca va arribar a Tarragona el 2012 per fer el màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana. El 2015 va rebre una beca de la Fundación Atapuerca i des de llavors excava en aquest indret. En el marc de la tesi doctoral que prepara sobre la gestió i ús del foc a la prehistòria, Atapuerca li ofereix la possibilitat d'abordar les cronologies més recents mitjançant l'estudi de les seqüències d'estabulació i crema d'excrements documentades al jaciment El Mirador.

 

Raquel Hernando està amb l’IPHES des de el 2014, que va anar a excavar a l’Abric Romaní, a Capellades i, posteriorment, ja va anar a Atapuerca. Actualment treballa al Mirador i analitza la dieta dels homínids descoberts en aquest jaciment a través de diverses tècniques microscòpiques.