Evoluciona, tanquem temporada amb l'IPHES

Publicat dimarts 08 de Maig de 2018 12:18


Evoluciona, dimarts 8 de maig

Us hem ofert el darrer Evolcuiona de la temporada, coincidint amb l'arrencada de la campanya d'excavacions de l'IPHES. 

Fa pocs dies un equip internacional de prehistoriadors dirigit per Thomas Ingicco, investigador del Muséum National d'Histoire Naturelle de París (França), i en col·laboració amb el National Museum de Filipines, feien pública la descoberta de les evidències més antigues del poblament humà a les Filipines al jaciment arqueològic de Kalinga (illa de Luzón), datat en 709.000 anys. El treball ha estat publicat el 2 de març per la revista Nature. Aquest important descobriment aporta noves dades sobre la història de l'ocupació humana i la paleobiogeografia del sud-est asiàtic insular. En aquest treball, M. Gema Chacón investigadora especialista en tecnologia lítica de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), ha participat en l'estudi del conjunt lític del jaciment.

Aquest és només un exemple dels nombrosos articles d’impacte científic que publica al llarg de l’any l’IPHES en les millors revistes del seu àmbit d’estudi, l’evolució humana. Fa uns mesos Carlos Lorenzo, investigador de l'IPHES i professor de la URV, va participar en l'estudi paleoantropològic de les restes humanes que al gener va publicar la revista Science i que donava compte dels primers humans moderns descoberts fora d’Àfrica.

En aquestes publicacions científiques es dóna compta de la recerca que l’IPHES fa amb els millors equips internacionals sobre evolució humana i que tenen la base en les excavacions. Precisament ara bé la temporada alta del treball de camp. De tot plegat en parlem amb Xosé-Pedro Rodríguez, investigador de l’IPHES i responsable de l’Àrea de Recerca d’aquest institut.

 

Tarragona, seu de les XI Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueología

 

N'hem parlat amb Noemí Escayola, Francesc Rodríguez i Paco  García Vadillo, membres del comité organizador, els dos primers de l’ICAC i aquest últim de l’IPHES. 

Tarragona acollirà del 9 al 12 de maig les XI Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueología (JIA), que tindran com a tema principal "Migracions, recursos i noves dinàmiques". Concretament, es desenvoluparan al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV), organitzades per l'Associació de Joves Investigadors d'Arqueologia de Tarragona (AJIAT) i compta amb la participació de membres de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social ( IPHES), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC). Les jornades constaran d'un total de 23 sessions i més de 140 ponències. Estan pensades per a joves no doctors que es dediquen a la investigació en arqueologia i disciplines afins. A més de plantejar els avenços científics que realitzen amb els seus treballs, també s'analitzarà l'estat actual de l'Arqueologia, es parlarà sobre patrimoni arqueològic, la seva socialització i divulgació, la professió d'arqueòleg, arqueologia en clau de gènere, la interdisciplinarietat en la recerca arqueològica, jerarquia social, contextos habitacionals i funeraris, així com epigrafia, restauració-conservació i l'evolució de la fauna i el paisatge.

 

Sis investigadors de l’IPHES participen en l’edició tarragonina del Festival Pint of Science

 

Ens ho han explicat Marta Fontanals, tècnica de socialització de l’IPHES i Carlos Sánchez, membre de l’IPHES i ambdós formen part del comitè organitzador del Pint of Science en la seva versió tarragonina. Es realitzaran xerrades científiques de manera simultània en tres bars de la ciutat dels 14 al 16 de maig

La primera edició del festival Pint of Science es va fer l’any 2013 a Londres. Des de llavors s’ha anat celebrant anualment i ampliant el nombre de ciutats participants; enguany s’hi adhereix Tarragona. En aquesta iniciativa l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) hi participa en una doble vessant: amb sis investigadors que oferiran les seves respectives xerrades científiques i dos membres que col·laboren en l’organització.

El festival té com a objectiu acostar la recerca a la ciutadania d’una manera distesa, mitjançant xerrades de divulgació en bars, tot prenent una cervesa. Es celebra durant tres dies de manera simultània a tot el món; enguany del 14 al 16 de maig. En l’edició deTarragona hi participaran 43 investigadors i investigadores, 6 dels quals són de l’IPHES: Marina Mosquera, Jordi Agustí, Jordi Rosell, Robert Sala, Pedro Piñero i Carlos Sánchez.

Les xerrades es faran paral·lelament als bars la Cantonada, Highland i Clot Martell. En el cas de Tarragona s’ha volgut que l’acció tingués un caràcter inclusiu, facilitant l’accés als continguts al públic invident i oferint cada dia dues de les xerrades amb traducció simultània al llenguatge dels signes.

L’interès per socialitzar la recerca ha estat sempre un dels objectius de l’IPHES. Aquesta sensibilitat ha estat el motiu per sumar-se a la organització del festival a través de l’Associació de Divulgació Científica del Camp de Tarragona, on també hi ha presents investigadors d’altres centres de recerca d’aquesta demarcació.