Explosió a IQOXE un any després

Publicat dijous 14 de Gener de 2021 11:46


Explosió a IQOXE un any després

Aquest dijous recordem el pitjor accident de la industria química de Tarragona. A les 18 hores i 41 minuts es compleix un any de l’explosió en un reactor de l’empresa IQOXE, al Polígon Sud, a la Canonja, i una posterior deflagració que s’estenia a un dipòsit d’Òxid d’Etilè de la mateixa planta. El resultat, tres persones mortes i una desena de ferits.

Aquesta emissora pública, Tarragona Ràdio, va engegar un programa especial en solitari 10 minuts després de l’accident. Va ser una llarga tarda nit, amb 3 hores i 47 minuts de directe de radio servei públic.

Les causes de l’accident, malgrat diferents estudis tècnics, la investigació als jutjats que conetinua oberta, i una comissió d’estudi al Parlament, encara no es coneixen.

Què ha canviat en aquests any, a nivell formal i en el paper el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, el Plaseqcat, que ha tornat al territori i ara torna a ser el Plaseqta. I què he canviat en aquest paper. Doncs un aspecte important i que ens inquieta. El rol de les emissores públiques locals de referència, com la nostra, en el desplegament de l'emergència. Ara fa un any, es va demostrar un cop més que la població escolta la ràdio, quan hi ha una emergència. I, en particular, aquesta ràdio.
En les prop de quatre hores de programa vam rebre un allau de trucades de tots els municipis de l’entorn, de gent alarmada, que no tenia informació i la buscava, precisament en el seu mitjà de referència. Avui, un any després, els ho volem agrair.

I també volem possar de manifest que malgrat els intents constant durant tot el directe, no es va ser possible parlar amb cap dels responsables directes del PLASEQCAT, malgrat constar-hi com a emissora oficial. La informació directe, va arribar tard, molt tard. Això també ha de canviar. 

Des de Bonavista parlem amb els que avui hem considerat que són els que mereixen la nostra atenció un any després, els veïns del barri.

Hem començat, però, fent tertúlia amb els amteixos companys peridistes que ens acompanyaven ara fa un any des del Centre de Comandament Avançat: la professora de Comunicació de la URV i experta en comunicació de riscos, Nani Rodríguez, Dídac Montoliu director de Tarragonadigital i Oliver Màrquez. 

Tot seguit, hem parlat amb la presidenta de L’AAVV de Bonavista, Loli Gutiérrez, i també amb aquells veïns que fa un any van patir desperfectes en els seus pisos i locals, els que estan en línia directe, a només 500 metres, d’IQOXE, com Alberto Lozano