Nahlin, 'el iot que va costar un regnat'

Publicat dimecres 22 de Maig de 2019 11:26


Nahlin, el iot que va costar un regnat

Nahlin, el iot que va costar un regnat està ancorat al Moll de Costa. De 91 metres d’eslora i bandera britànica amaga una història extraordinària. La història del vaixell es remunta a 1929, quan l'anglesa Lady Annie Henrietta Yule, hereva d'un important imperi comercial indo-britànic i cofundadora dels llegendaris estudis cinematogràfics Pinewood, va encarregar un iot a les drassanes John Brown & company. 

Va ser considerat un dels vaixells d’esbarjo més grans, luxosos i moderns de l’època. Característiques que no van passar desapercebudes al nou rei d’Anglaterra, Eduard VIII, que el va llogar per fer un creuer de plaer per l’Adriàtic, el 1936, acompanyat de Wallis Simpson, la seva amant americana. El viatge va oficialitzar el romanç, atraient l'atenció de la premsa i el rebuig de bona part de la societat de l'època, que no veia amb bons ulls la relació del cap de la corona amb una dona divorciada que seguia casada amb el seu segon marit.

La frivolitat de les festes a bord, van transcendir a l’opinió pública britànica. Entre això i que ja el tenien com un personatge antipàtic, el van obligar a abdicar.

El multimilionari, Sir James Dyson, és l’actual propietari del Nahilin, el va adquirir després de la profunda reforma amb una inversió a l’altura de la seva fama, 30 milions d’euros.

 

La història del vaixell l'hem coneguda a través d'un reportatge de Josep Suñé i Miguel González, amb el testimoni de Javier Ortega Figueiral, periodista i escriptor especialitzat en temes marítims.