PONT DE MAHOMA 138. Arriba el Cicle de Muntanya de la Diputació

Publicat dijous 06 de Febrer de 2020 11:30


PONT DE MAHOMA 138. Cicle de Muntanya

Oriol Baró pronunciarà la conferència inaugural del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona,  el dijous 20 de febrer. Un certamen que enguany arriba a les 13ena edició. 
Baró, és un dels grans alpinistes i escaladors de casa nostra. Fa mesos que es recupera de la greu lesió d’escalada que va patir el setembre de l’any passat a la seva natal Vall de Boí.
Ha obert rutes de gran dificultat a indrets remots, com l’exploració de noves vies al Cusco peruà. En aquest país, es va anotar la primera repetició en estil alpí després de 18 anys a l’aresta nord-est del Huantsán. Llarga via de 1.700 metres de desnivell amb neu, gel i alguns trams de roca. També ha obert noves rutes en sismils del Nepal, a l’Himàlaia Indi o a les parets dels Andes Xilens. Baró pronunciarà la conferència inaugural “Alpinsime d’Aventura”.

Un cicle que portarà a l’Auditori de Pere Martell Krzysztof Wielicki, primer alpinista en coronar l’Everest hivernal, un dels noms estrella del Cicle, que enguany gira al voltant de l’excel·lència en l’aventura. Aquest gran himalaista polonès, ha estat als seus 70 anys punta de llança de moltes generacions d’alpinistes al seu país, amb els que va fer la primera hivernal al Kangchenjunga, el 1986, al costat d’un altre dels grans, Jerzy Kukuczka. Dos anys després sumaria en solitari la primera hivernal al Lhotse. En el seu palmarès, destaca com a cinquè alpinista en coronar els 14 vuitmils sense oxigen addicional. Va rebre el premi Princesa d'Astúries dels Esports el 2018 -el mateix any que Messner- i el Piolet d'Or el 2019. També ha estat cap d’expedició al K2 hivernal, la gran assignatura pendent dels vuitmilistes. Wielicki vindrà a Tarragona el dijous 5 de març, amb la conferència i projecció: ‘la meva elecció’.
La següent conferència ‘Patagònia fins a l’arrel. Torre Central del Paine’, el 27 de febrer, la pronunciarà amb la respectiva projecció la madrilenya Fátima Gil. Fa un any, amb el seu company Diego Hernández van coronar la Central de les Torres del Paine. Ho van fer escalant la ruta britànica seguint la petjada de Chris Bonington i Don Whillans, pioners de l’escalada a la Patagònia xilena. Una via amb més de 800 metres i dificultats de 5.11 / A2. Gil ha format part de l’equip Espanyol d’Alpinisme. És molt polifacètica, exercint com a guia de muntanya, actriu i model publicitària. Una gesta que ella mateixa ens relatava en aquest mateix programa.

Després de Wielicki, el 12 de març, serà el torn de Rafa Vadillo, amb els ‘Territoris inexplorats, gel i nòmades a l’Àrtic rus’. Des de que va pujar fa tres dècades amb pantalons de pana, camisa de franel·la, grampons de corretja i piolet de fusta la nord del Monte Perdido, no ha deixat la muntanya. Amb la FEEC va coordinar 12 anys les ‘Estades per a joves alpinistes’ de les que sortirien gran formades com Roger Cararach o el mateix Oriol Baró. Ha escalat cascades de gel arreu del món, amb primeres ascensions a Sibèria, Lapònia, el Canadà, els Estats Units, Turquia, Eslovàquia, França, Itàlia i els Pirineus. També ha fet ascensions a diferents muntanyes dels Andes, Kènia, Tanzània o els Alps. La passió per l’aventura i l’escalada el van portar a explorar una remota zona de l’Àrtic rus anomenada Plateau de Putorana, un espai natural, declarat Patrimoni de la UNESCO.

El 19 de març, Muntanyes de llibertat”, serà la penúltima parada, a càrrec de Carlos Suárez, alpinista, escalador, escriptor i saltador BASE. També és un gran escalador en Free Base, i ha superat grans parets a tots el món. 

El 26 de març, la cloenda del cicle rubricarà l’aposta per l’excel·lència amb un altre dels grans, l’escalador Edu Marín, amb la conferència ‘La conquesta del sostre més gran del món a la Xina”. L'acompanyarà el seu pare, Novato, que farà la presentació. No fa ni un mes que Marín va encadenar al gegant asiàtic el seu projecte ‘The clinic’. Una via de de catrze llargs i 390 metres, de gran dificultat. Es tracta del segon 9a+ de la Xina després de ‘Valhalla, que també es va endur l’any passat. Tots dos també han passat per aquests micròfons.

El Reconeixement Cicle de Muntanya es lliurarà a l’escalador Joan Cerdà. Història viva de l'escalada. Ha obert diverses vies per tot el món, però sobretot a les muntanyes de Montserrat. Grans descobridors de les Arestes Brucs.

Molts dels alpinistes han passat pels micròfons del Pont de Mahoma. És el cas de Fàtima Gil, Oriol Baró, Carlos Suárez i Edu Marín. Aquest dijous, ens ha acompanyat el coordinador i ànima del Cicle, Pau Salas.

També us hem recomanat un acte del proper dijous, dia 13. La projecció i xerrada: Everest 85. 35è aniversari de l’expedició catalana al sostre del món.
El 28 d’agost de 1985, Òscar Cadiach, anunciava pel radiotransmissor la coronació de l’Everest. Era la primera vegada que una expedició catalana ho aconseguia i l’acompanyen Antoni Sors, Carles Vallès i els nepalesos Shambu Tamang, Ang Karma i Narayan Shresta. Anirà a càrrec de Conrad Blanch, cap de l’expedició i expresident del CEC, i Lluís Gómez, membre de l’expedició i vicepresident del CEC. Es farà al Pangea Travel Store, a la Rambla de Catalunya, 23, de Barcelona. 

El company Ricard Fernández ens ha llegit un text classic. Avui de l'explorador britànic Eric Shipton, que el 1951, buscava una ruta alternativa per escalar l'Everest i va descobrir una trepitjada que semblava pertànyer a un homínid. Va treure una fotografia i va néixer el misteri de yeti. 
I hem acabat amb una poesia a mida, del nostre companya rapsode, Sebastià Poy.
Avui, la resta de la cordada del programa amb Josep Maria Bonachí i Josep Suñé, amb control tècnic de Lluis Comes.