PONT DE MAHOMA 139: Oriol de Xep i els nous protagonistes del Cicle de Muntanya

Publicat dijous 27 de Febrer de 2020 11:36


PONT DE MAHOMA 139

Entrevista Oriol de Xep, i nous protagonistes al Cicle de Muntanya. És Oriol Baró. Si el voleu buscar a la seva Vall de Boí, millor que pregunteu per l’Oriol de Ca de Xep. Com ens explicava ella mateix, les padrines de vall sempre diuen «nen done’t a conèixer’. Doncs això, avui el coneixerem una mica més. Dijous passat va encetar el Cicle de Muntanya de la Diputació, omplint l’Auditori de Pere Martell. Un cicle que enguany gira al voltant de l’excel·lència en l’aventura, adjectiu que diu l’Oriol que li encaixa en la seva manera de fer alpinisme i escalada, buscant sempre nous reptes.

En la seva xerrada ens va mostrar com entén la passió per la muntanya, a la que cal tenir-li respecte i estima. S’hi ha d’anar amb seguretat, però sobretot se l’ha de gaudir. També què vol dir ser un ‘muntanyès’ de pedra picada.

L’Oriol té ara un gran projecte, recuperar-se del greu accident d’escalada que patia a la seva estimada vall, a les parets de Cavallers, que el van veure néixer i renéixer, també, el setembre passat mentre prenia part d’un curs de formació de guies. Aquest any no ha pogut anar a la seva estimada Patagònia, a trobar parets verges per grimpar,  

Un cicle que ja sabeu portarà a l’Auditori de Pere Martell a Krzysztof Wielicki, piolet d’or i primer alpinista en coronar l’Everest hivernal, un dels noms estrella del Cicle. El gran himalaista polonès, entre molts mèrits, ha estat cap d’expedició al K2 hivernal, la gran assignatura pendent dels vuitmilistes. Vindrà a Tarragona el dijous que ve, 5 de març, amb la conferència: ‘La meva elecció’.

Aquest dijous, però, no us podeu perdre la xerrada ‘Patagonia fins a l’arrel. Torre Central del Paine’, amb Fátima Gil. Fa un any, va coronar la Central d’aquestes imponents Torres. Una gesta que ella mateixa ens relatava en aquest mateix programa.

I encara hi posarem un altra torre al programa. Alberto Iñurrategi, l'alabès Juan Mari Iraola, l'eslovac, resident a Espanya, Martin Paal van assolir el passat 7 de febrer el cim del Cerro Torre, de 3.128 metres d'altitud, a la Patagònia argentina. Va filmar l'ascensió el càmera madrileny, també alpinista, Luis Miguel Soriano. El cap de l'expedició Sebastià Alvaro, ànima de 'Al filo de lo impossible'. Al marge de la pròpia dificultat de la paret, fer cim en aquestes muntanyes és molt complicat per les extremes condicions meteorològiques. Assolir el cim ha estat un revulsiu essencial en l'àmbit de el projecte 'A les últimes fronteres del planeta', que commemora el V Centenari de la primera volta a el món». N'hem parlat amb els companys de cordada. 

Com sempre, tindrem poesia i textos de muntanya. Avui el text de l’alpinista Araceli Segarra, del llibre ‘Ni tant alt ni tant difícil’. Amb Sebastià Poy i Ricard Fernández, respectivament. 

I us fem cinc cèntims del Catalonia Trek Festival. La FEEC, amb el suport de la Federació Europea de Senderisme (ERA), organitzarà la segona edició. L’esdeveniment, que fusiona senderisme i cultura, tindrà el seu epicentre a la localitat veïna de Salou i se celebrarà entre el 3 i el 10 de maig. Us en parlem amb un dels organitzadors Pep Llusà.
Un esdeveniment on volem ensenyar al mig miler de senderistes d’arreu d’Europa que hi participaran els millors paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Una zona d’una bellesa extraordinària, on la muntanya pràcticament desemboca a la Mediterrània i on la petjada humana i cultural es remunta a l’època de l’imperi romà.
Benvinguts al Pont de Mahoma 139