Pont de Mahoma 141: El (no) pla per la transició per la pràctica del muntanyisme

Publicat dijous 30 de Abril de 2020 11:07


Pont de Mahoma

El Pla per la transició cap a una nova normalitat, anunciada aquesta setmana  per Pedro Sánchez presenta moltes incògnites en l'àmbit de l'esport. Segons aquest pla, el dilluns dia 4 de maig (dilluns que ve) els esportistes professionals i federats podran començar a entrenar-se de forma individual. Però, què passa amb tots els que practiquen esports de muntanya, com l’escalada, l’alpinisme, l’esquí.. què passa també amb aquells que estem federats però no ens podem considerar professionals? I amb els guies titulats de muntanya? Podran exercir, en quines condicions, amb quines mesures de distanciament?

I mirant cap a les muntanyes de l’Himàlaia. Hi haurà expedicions en aquesta temporada?

Al camp base de l'Everest ja hi hauria d’haver hores d’ara una munió d’alpinistes esperant una finestra de bon temps per poder trepitjar el sostre del món. La pandèmia de la cobid-19 ha comportant ja anul·lacions dels permisos. No només al Nepal, també altres països perifèrics de les grans amuntanyes estan afectats pel coronavirus. De retruc, xerpes i portejadors estan sense feina, de la que depenen centenars de famílies.

La temporada generalment arrenca a principis del mes d’abril i s’allarga fins el maig, quan es tanquen les finestres de bon temps premonzoniques, i ja es dóna per perduda. Caldrà esperar per veure què passa de cara a la tardor.

La tornada de la pràctica esportiva, plena de llacunes

Tornant a Catalunya, hem sentit la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física que ja ha manifestat també que el pla manifesta moltes inconcrecions i llacunes que estan generant tota mena de dubtes i confusió en el conjunt del sector esportiu català.

Les diferents federacions esportives catalanes també estan analitzant la nova previsió de desescalada. Així com també s’està pensant com serà el retorn a l’activitat en llocs tant sensibles com els parcs naturals i nacional. En definitiva, molts dubtes.

N’hem parlat en el programa d’avui, el número 141, que hem fet de forma telemàtica Ricard Fernández, Josep Maria Bonachí, Sebastià Poy i Josep Suñé .