Tarragona recorda el primer quart de segle del desbordament del riu Francolí, el 10 d’octubre de 1994.

Publicat dijous 10 de Octubre de 2019 11:39


Tarragona recorda el primer quart de segle del desbordament del riu Francolí, el 10 d’octubre de 1994.

Tarragona recorda el primer quart de segle del desbordament del riu Francolí, el 10 d’octubre de 1994.

Fa 25 anys, la ciutat va viure un autèntic malson quan el riu va sortir de mare després de les fortes precipitacions a la capçalera i als municipis de la serralada prelitoral, on es van superar els 400 litres per metre quadrat. Una quantitat de precipitació excepcional que, a més, va caure en molt poc temps i va provocar una crescuda del riu de més de 7 metres.

A Tarragona, la pitjor part va ser per les zones de Torres Jordi, el Serrallo i el polígon industrial Francolí, amb un centenar d’empreses afectades. Les tres zones van haver de ser evacuades per uns fets que van causar problemes a desenes de municipis de la demarcació i que van deixar una víctima mortal a Cambrils.

El Col·legi Públic del Serrallo va ser desallotjat. Veïns de la zona, pares, professors, treballadors del centre i els bombers van carregar al coll les criatures per a treure-les d’una escola on l’aigua els arribava per mitja cuixa. 

En aquest programa especial, en una primera part des del Serrallo, reconstruirem una fotografia de l’època que tenim ampliada des de fa anys en una de les parets de la redacció de la ràdio. S’hi veu un dels Bombers de la Generalitat (Àngel Rifà) que porta en braços un infant (Antonio Garcia). Fa 25 anys que no es veuen i avui es retrobaran als micròfons de Tarragona Ràdio. Des del Serrallo, també conversarem amb la que era llavors president dels veïns del barri mariner, Carme Pedrol.

La segona part del programa (a partir de les 10h) la farem des del col·legi del Serrallo, on van ser 250 els alumnes evacuats. Allà ens retrobarem amb alguns d’aquests alumnes que ara, 25 anys després, són pares de l’escola. També amb els pares de l’època, que ara són avis del actuals alumnes. L’actual conserge, Enric Vellvé, també ens relatarà què recorda de les evacuacions. Des de Torres Jordi, conversarem també amb els que fa 25 anys era el president dels veïns de la zona, Gervasio Mogio.  

Començarem amb un reportatge de Miguel González, recordant com va ser aquella jornada del 10 d’octubre de fa 25 anys. També com la vam cobrir des del punt de vista informatiu des de Tarragona Ràdio, amb les veus ens directe des del lloc dels fets de Teresa Ortega i la companya Cristina Centelles, que ens deixava el mes passat.