Tarragonins i Tarragonines del món. Parlem de l'actualitat de Xile

Publicat dilluns 04 de Novembre de 2019 11:33


Tarragonins i Tarragonines del món. Avui parlem de la actualitat de Xile

En aquest programa que té per objectiu donar visibilitzat a la diversitat cultural de la ciutat, en col·laboració amb la Conselleria de Nova Ciutadania, avui parlem de Xile.

17 dies després d’esclatar el conflicte arran de l'anunci de la pujada del preu del metro de la capital xilena, la tensió no han parat de créixer, malgrat que el president Piñera es va fer enrere al cap d'uns dies i la setmana passada va destituït vuit ministres i va proposar debatre una agenda social. 

En els primers quinze dies de protestes hi ha hagut més de 4.000 detencions, algunes d’irregulars, i més de 1.300 ferits. La xifra de víctimes mortals oscil·la entre els 20 morts, segons les dades del govern, i els 23 morts, que ha comptabilitzat la Fiscalia.

Tot de quera i estat d’emergència. Gasos lacrimògens i actuacions arbitràries que a molts els recorden els temps de la dictadura de Pinochet. 
Fa un parell de divendres, més d’1.2 milions de xilens van sortir al carrer, sent una de les manifestacions més multitudinàries de la història del país.

Sentirem la veu d’Irene Marta Guinovart, tarragonina estudiant d’intercanvi de biologia marina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que porta tres mesos a Santiago de Xile.

Als estudis, Marina Canton, il·lustradora xilena que viu a Tarragona  i Denise Fresard, escriptora xilena que també viu a la nostra ciutat. Autora, entre d’altres, del llibre «El País que huye»; conjunt de microrrelats i contes breus sobre realitats diverses que confegeixen una visió de Xile; una nació que fuig de la seva pròpia història.