Tarragonins i Tarragonines del món: Xile tomba la Constitució de l'època de Pinochet

Publicat dilluns 26 de Octubre de 2020 11:14


Referèndum històric a Xile

Aquesta passada matinada s’ha fet un referèndum històric a Xile per decidir si es passa full a la Constitució de l'època pinochestista. El pobla xilè ha decidit amb una àmplia majoria (el 78.27% amb un 99% d’escrutini) tombar la carta magna vigent des de la dictadura de Pinochet. La participació ha estat del 50.06%, uns set milions de persones. Allà recordem que el sufragi és voluntari. També ha guanyat la forma en la que s’ha de fer la nova constitució. Més de 79% (98% escrutat) s’han decantat per l'anomenada 'Convenció Constitucional', conformada exclusivament per membres triats popularment; per davant de la 'Convenció Mixta', recolzada principalment pels partits de la dreta.
La coalició de partits de la dreta «Vamos Xile», que presideix el mateix Sebastián Piñera, i que es va oposar a una nova Constitució, ha reconegut la seva "contundent" i "dura" derrota, però ha matisat que seguiran treballant perquè les idees que defensen "estiguin reflectides en aquest procés constituent".
El plebiscit arriba després dels greus aldarulls per la pujada dels preus del bitllet del metro a la capital, que va activar l’estat d’emergència. L’any passat ja es tancava amb manifestacions per la desigualtat, el model econòmic i l’alt cost de la vida. N'hem parlat, també de la forta repressió dels carabiners, més de 40.000 als carrers.

 Arnau Martínez, company periodista que ha estat una llarga temporada a Xile, va tornar just a finals de març, a causa de la primera onada de la pandèmia.
Francisco Javier Alvear, president de l’associació Xilena de Tarragona..

FOTO: CONOSUR (www.telam.com.ar/conosur)