Toquem Pedra: Encetem temporada amb Josep Maria Palet i les investigadores Alexandra Livarda i Lídia Colominas

Publicat dimecres 26 de Febrer de 2020 11:41


Toquem Pedra. Dijous 26 de febrer

El programa ‘Toquem pedra’ sobre arqueologia clàssica, torna a la graella del Matí de Tarragona Ràdio. Es tracta d’un espai de divulgació científica sobre el coneixement i la investigació, en col·laboració amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). S’havia estrenat fa set anys, i emès per antena durant diverses temporades. Aquest dimecres, torna a la graella del Matí amb noves aportacions i descobertes, des de les instal·lacions de l’ICAC, a la plaça d’en Rovellat. Al llarg de les emissions, anirem coneixent les principals disciplines d’investigació de l’institut, així com els treballs de recerca i la seva projecció internacional.

En aquest primer programa, conversarem amb Josep Maria Paletdirector de l’ICAC des de gener de 2020. En va ser director en funcions, entre juliol de 2018 i desembre de 2019; i n’havia estat subdirector de 2014 a 2018, sota la direcció del professor Joan Gómez Pallarès (actual Director general de recerca del Govern).

Palet és doctor en Història, en l’especialitat d’Arqueologia, per la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral, centrada en l’estudi territorial del Pla de Barcelona a l’antiguitat i publicada el 1997, va rebre diversos premis de recerca per les seves aportacions metodològiques i al coneixement de l’estructuració dels territoris antics.

És especialista en arqueologia del paisatge i estudis de territori al món antic. També, en arqueomorfologia i prospeccions arqueològiques, arqueologia d’espais altimontans, interaccions socioambientals, espais agraris, centuriacions, poblament rural, ramaderia i gestió del patrimoni.

Des de la creació, el 2002, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), ha estat assessor científic de la línia de recerca en Arqueologia del paisatge, poblament i territori. Des del 2009 és investigador sènior R4 i director-responsable del Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP) a l’ICAC.

Com a investigador responsable ha participat i liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals d’Arqueologia del Paisatge en espais altimontans: Mont Lozère i Alps (França), Serra del Cadí, Vall del Madriu-Perafita-Claror (Andorra), Capçaleres del Ter-Ripollès, Alt Congost, Cerdanya i Montseny; i en espais agraris de plana: Camp de Tarragona, Penedès, Pla de Barcelona, Vallès, l’Empordà i plana de València.

També hem conversat amb la investigadora Alexandra Livarda, arqueobotànica, especialitzada en l’estudi de plantes antigues, i particularment en plantes alimentàries, amb què reconstrueix no només la dieta sinó les relacions i xarxes comercials, socials, econòmiques i polítiques del passat.
Livarda, és actualment investigadora Ramon y Cajal a l’ICAC. Va obtenir el seu doctorat en Arqueologia el 2008 a la Universitat de Leicester al Regne Unit, amb una tesi sobre la ‘Introducció i dispersió de plantes alimentàries exòtiques a Europa durant els períodes romà i medieval’. La seva tesi va assentar les bases de la seva carrera investigadora en arqueologia de l’alimentació i arqueobiologia social, camps en què ha continuat treballant des de llavors.

La recerca de Livarda, en termes generals, s’ha centrat en quatre línies principals, en què ha publicat de manera extensa: menjar i cultura; rituals; societats urbanes, urbanització i comerç; i, el sorgiment de l’agricultura. El seu treball en tots aquests camps ha desafiat els enfocaments establerts en arqueologia i arqueobotànica i l’ha portat a desenvolupar noves metodologies i marcs teòrics.

Va ser professora lectora al Departament de Clàssiques i Arqueologia de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), una de les universitats de major rang del país en el rànquing de Shanghai, des de 2011 i fins la seva incorporació a l’ICAC, a finals de 2019. Això ha estat després de completar la seva tesi el 2008, treballar com a arqueobotànica, per exemple al Museu d’Arqueologia de Londres, i completar tres contractes postdoctorals a les universitats de Leicester, Oxford i Sheffield (Regne Unit).

TAmbé ens ha acompanyat Lídia Colominas, investigadora postdoctoral a l’ICAC des de 2015, on està duent a terme una investigació centrada en l’estudi de la ramaderia en zones d’alta muntanya. ÉS llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (2003) i doctora en Arqueologia Prehistòrica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009), amb la qualificació d’excel·lent cum laude per unanimitat.

La seva recerca se centra en l’estudi de les interaccions entre els animals i les societats del primer mil·lenni aC a la Mediterrània occidental, des d’una aproximació arqueozoològica. Més concretament, ha desenvolupat la seva recerca en l’estudi de l’alimentació, la ramaderia, el comerç d’animals i les pràctiques rituals d’aquestes societats del passat. A nivell metodològic, ha integrat a la seva recerca les anàlisis paleogenètiques i la morfometria geomètrica.

La seva formació i la seva carrera professional ha comptat amb diverses estades a l’estranger en centres de recerca punters, com la Universitat de Sheffield, Regne Unit (2008), la Universitat de Basilea, Suïssa (2008 i 2009) i el McDonald Institute for Archaeological Research de la Universitat de Cambridge, Regne Unit (2012 a 2014). En aquest projecte va estudiar la variabilitat morfològica i fenotípica dels bovins vinculada a la conquesta romana de la Península Ibèrica.