URV Recerca. Susana Borràs ens parla de refugiats ambientals

Publicat dimarts 10 de Març de 2020 13:10


URV Recerca

Entrevistem Susana Borràs Pentinat, membre del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona. (Ciències Jurídiques) 

El CEDAT ha treballat en un projecte que se centra en defensar les persones que defensen el medi ambient. Com a dada: l’any 2017 200 persones van ser assassinades per defensar el medi ambient i els drets humans. La investigadora assegura que aquest és un problema a l’alça, i tot i donar-se especialment en països com Amèrica Llatina, centreamericà, Àsia o Àfrica, ja s’estan començant a detectar casos a nivell europeu, per exemple el Regne Unit.

Arran d’aquest projecte, han elaborat un informe que identifica quines són les persones defensores dels drets ambientals, els seus drets, les seves funcions... i de l’altra planteja mecanismes per protegir-los. Són vulnerats els drets més bàsics d’aquestes persones.

 Altres línies de recerca són els refugiats ambientals, el canvi climàtic i els drets humans i el medi ambient. Pel moment en què ens trobem, en què el canvi climàtic és cada cop més evident, cal ampliar el concepte de refugiat a les noves realitats socials resultants del deteriorament del medi ambient, per les causes naturals o per les activitats humanes. I tot això necessita d’una regulació jurídica internacional.