El Pont de Mahoma. Cadiach engega l'expedició al Broad Peak amb una ofrena tibetana a Sant Magí

Publicat dijous 08 de Juny de 2017 12:07


El Pont de Mahoma. Dijous 08 de juny

Òscar Cadiach fa una ofrena tibetana a Sant Magí, abans de marxar a buscar el 14è vuitmil al Broad Peak. Cadiach ha avançat des del nivell del mar la cerimònia que els alpinistes fan en endinsar-se a les grans glaceres i als peus de les muntanyes del Karakorum. Ha dipositat banderoles d’oracions del Nepal a l’estàtua de Sant Magí situada al Mare Internum de la ciutat.

Aquesta cerimònia anomenada ‘puya’, es fa per demanar ajut als Déus de les grans muntanyes. Cadiach dóna així el tret de sortida oficial a la quarta expedició consecutiva per intentar el Broad Peak, que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils principals del planeta sense utilitzar oxigen artificial.

L’alpinista tarragoní ha aprofitat l’ofrena al patró de la ciutat per demanar també una gran victòria pel seu equip, el Nàstic, que aquest dissabte es juga la permanència al Nou estadi contra l’UCAM Múrcia.

Ha estat en el transcurs d'un programes especial en el que hem escoltat d'entrada les paraules de Dario Rodríguez, el director de la revista de referència en alpinisme arreu, Desnivel. L’Òscar, marxa aquest proper diumenge cap al Pakistan. Agafarà un vol des del Prat fins a Islamabad, per retrobar-se per cinquena vegada amb el cim principal del Broad Peak, de 8.047 metres.

Com és habitual, el darrer programa, el de comiat, l’hem volgut fer des del nivell del mar. I us hem explicat tots els detalls de l’expedició; la incorporació al grup de Cadiach d’Ali ‘Sadpara’ l’alpinista de la primera hivernal al Nanga Parbat amb Àlex Txicón i Simone Moro; l’estratègia per assegurar-se el cim d’aquesta muntanya del Karakorum. Hem parlat també de les expedicions, set en total, que aquesta estiu seran al camp base del Broad.

El grup més nombrós és polonès. El formen 20 persones i com a cap d’expedició hi figura l’alpinista Jerzy Natkański. Ja va anar l’estiu passat al Karakorum per preparar la primera hivernal al K2, juntament amb altres sis alpinistes dirigits per Krzysztof Wielicki. De fet, el seu principal objectiu és el K2, i van al Broad a aclimatar-se per a poder assolir la segona muntanya més alt del món, en una nova preparació de la hivernal. A priori, les condicions de clima enguany al Broad són favorables. Ara, ja sabem que a 8.000 metres, sempre es pot torçar la meteo, com va passar l’any passat, quan l’únic núvol de tot el Karakorum es va instal·la còmodament i es va passejar entre el K2 i el Broad. Es per això, que avui, som a la línia del mar i al costat de Sant Magí, a la zona del Mare Internum. Li hem demanat que intercedeixi perquè el temps es comporti i, ja que hi som, també per una victòria dissabte del Nàstic. Benvinguts al Pont de Mahoma NÚMERO 86!