El pont de Mahoma. Cadiach fa punta d'aclimatació al Broad i seguim la darrera hora al Nanga Parbat

Publicat dijous 29 de Juny de 2017 11:19


El pont de Mahoma. Dijous 29 de juny

Hem escoltat les paraules d’Alberto Zerain, l’alpinista de Vitòria que ens va acompanyar en un dels programes, el passat 19 de gener de 2015. Avui l’Alberto i l’alpinista argentí Mariano Galván estan en algun punt per sobre dels 6.000 metres al Nanga Parbat. No hi ha noticies d’ells des del dissabte passat, quan van iniciar l’ascens d’aquest vuitmil per la sempre COMPLICADA aresta Maceno; una exigent ruta plena d’aquests paranys dels que ens parlava ara fa uns anys el mateix Zerain al programa. Els seu localitzador, el racetraker, es va aturar en un punt determinat.

Ahir es va activar un helicòpter de rescat per sobrevolar les últimes coordenades dels alpinistes. Va sortir a les 05: 45h (08:45h. hora pakistan) de l'aeroport d’Skardu, amb intenció de començar recorrent les últimes coordenades de posició disponibles, així com tota l'aresta Mazeno. Els núvols i el mal temps, però, van impedir veure nítidament l’aresta. Després de 3 hores, va haver de recular.

Les previsions meteorològiques, han obligat a posposar l'enviament d'un nou helicòpter aquest dijous. Cal esperar a que el temps s'estabilitzi, segons un comunicat de l’equip de comunicació de l’expedició. L'entorn més proper a Zerain espera que aquesta situació millori i hi hagi una "finestra" de bon temps que permeti reprendre les tasques de recerca el més aviat possible. Què els pot haver passat allà dalt? No ho sabem! Sí que sabem, però, que l’Alberto és molt conscient de que les petites decisions poden capgirar la situació als vuitmils.

Esperem que ben aviat us puguem donar bones noticies del Nanga i des d’aquest programa enviem tota la força i ànims, al familiars, companys i a tot l’equip dels alpinistes. Mantenim l’esperança. En parlem amb Sebastian Alvaro, que està coordinant des d’aquí el rescat. També amb Dario Rodríguez, director de la revista Desnivel. 

 

També hem escoltat la veu del company Òscar Cadiach, que ja ha realitzat la primera punta d’aclimatació fins el camp 2 del Broad Peak (6.400 m). Han tornat aquest dijous als 4.900 m. del camp base després de passar dues nits a la muntanya. En una trucada al programa, l’alpinista tarragoní ha dit que ‘està molt bé i que es troba molt millor que en anteriors ocasions’.

Han tingut, això sí, molt mal temps per sobre dels 6.000 metres, amb vents superiors als 70 km/hora.

Estan negociant el trasllat al seu país d’un dels integrants de l’equip internacional que acompanya Cadiach, l’alemany Stefan Diez, que no es troba bé degut als efectes d’una manca d’aclimatació.

L'equip del trekking que va acompanyar Òscar Cadiach fins el camp base, amb el tarragoní Sebastià Poy i els catalans Isolda Vallvè i Emili Xaus, ja han arribat aquest dijous al poble d’Askole, després de fer el camí de tornada per la glacera del Baltoro. 

Des del camp base del Broad, Cadiach ha mostrat, d’altra banda, la seva preocupació pel que està passant al Nanga Parbat. Als membres de l’expedició de Cadiach no els havia arribat la noticia fins el Broad Peak. Tots ells van coincidir a Islamabad, a l’arribar al país. Cadiach espera que tot plegat tingui un bon final i manté oberta l’esperança de localitzar-los. Diu que tant l’Alberto com el Mariano són molt forts.

Ara, al Broad Peak, tenen uns dies de mal temps i esperaran a una propera finestra favorable per seguir amb una nova aclimatació en altura, per plantejar-se més endavant un possible atac al cim.

L’alpinista tarragoní pot completar en aquesta muntanya del Pakistan la seva llista per convertir-se en el primer català en coronar els 14 vuitmils de la terra sense utilitzar oxigen artificial.