El Pont de Mahoma. Cadiach torna al Broad Peak aquest juny

Publicat dijous 18 de Maig de 2017 12:24


El Pont de Mahoma. Dijous 18 de maig

Òscar Cadiach torna aquest juny al Broad Peak. L’alpinista tarragoní volt rubricar en aquest vuitmil del Pakistan una carrera alpinística de mèrit, sense descartar futures expedicions un cop tancat el seu cercle personal amb els 14 vuitmils principal. Cadiach marxa al Karakorum decidit a batre una muntanya que li ha barrat les portes del cim en les tres últimes temporada, amb quatre intents.

El darrer vuitmil que va assolir l’alpinista tarragoní va ser el G1, el juliol de 2013, al costat del basc Patxi Goñi.

Va ser la muntanya número 13, i la que li obria les portes pels successius intents a un Broad que se li ha mostrat fins ara la seva pitjor cara. En els darrer intent, la primavera/estiu de 2016, les males condicions de la neu a les cotes altes van fer del tot inviable l’atac al cim.

Amb aquesta nova partida cap al Karakorum -a la muntanya en forma d’espina de drac- Cadiach acumularà ja 67 expedicions a l’Himàlaia, rubricant un dels millors registres alpinístics a nivell català i mundial.

N’hem parlat en un programa en el que també hem posat en valor l’extraordinària trajectòria de la parella formada per Nives Meroi i Romano Bennet, que a l’Annapurna (8.091 m) han culminat els 14x800 i sense oxigen. Els italians s’han convertit en la primera parella en aconseguir-ho en estil alpí, després d’una trajectòria de 20 anys fent cims plegats. Cadiach ha recordat que va coincidir amb ells al Kangchenjunga, el 2.009. Diu que tanquen el cercle dels vuitmils de forma admirable, i fidels al seu estil alpí.

Una muntanya que també va coronar el mateix dia els bascos Jonatan García i Alberto Zeraín; primer vuitmil per un i desè per l’altra, respectivament.

Cadiach els ha felicitat per aquest cim, i també li ha desitjat molta sort a l’alpinista osonenc Ferran Latorre, que en els propers dies podria intentar l’Everest.

Un programa en el que també hem conversat amb Jordi Bosch 'Barraca', que amb Carles Figueras, Pep Permañé i els bascos Patxi Goñi i Iñaki Garijo faran els dos cims del Chogolisa, travessant la seva cara oest, un recorregut fins aquest moment absolutament verge. A més, el seu cim principal (el cim sud-oest) encara continua sense cap ascensió per part d’alpinistes catalans i espanyols. Volen acabar la feina que van fer en dos expedicions anteriors, el 2006 i el 2014. També marxen al juny.

En aquest programa, els companys Josep Maria Bonachí i Sebastià Poy -el segon també farà el trekking pel Baltoro amb Cadiach- ens han recomanat una de les canals per accedir a la Mola de Colldejou, a tocar de la cova. Benvinguts al Pont de Mahoma número 84, que avui hem fet des de la guingueta de la Nova Estrella, a la platja de l'Arrabassada.