El Pont de Mahoma. Kurt Diemberger, la 'Fem Tarragona' al Broad i la Valls-Kènia del 74

Publicat dijous 03 de Agost de 2017 11:56


El Pont de Mahoma. Dimecres 03 d'agost

Doncs, sí, tot va néixer en una Gran festa de la Calçotada de Valls. Allà es va gestar la ‘Fem Tarragona'. L’any dels jocs olímpics de Barcelona, el 1992, van obrir la nova ruta ‘Fem Tarragona’ pel Broad Peak Central (8.011m). Primera ascensió mundial per la vessant xinesa de la muntanya. Òscar Cadiach, Lluis Ràfols, Jordi Magriñà, Joan Gelabert, Alberto Soncini, Jesús Elena i el mític Kurt Diemberger, que escoltàveu, que va aprofitar per explorar la regió. 

Avui parlarem amb el gran Kurt Diemberger; únic alpinista viu que ha ascendit per primera vegada 2 dels 14 vuitmils principals: el Broad Peak -que coronava dijous passat Òscar Cadiach completant els seus 14 vuitmils sense oxigen addicional- va ser l'any 1957 quan Diemberger va coronar per primer cop aquesta muntanya del Pakistan, i el Dhaulagiri, que l'austríac ascensia també per primer cop en la història el 1960. El Kurt, que ha viscut amb un altra gran de les muntanyes, el desaparegut Hermann Buhl, gran gestes de la història de l’alpinisme. 

Amb Diemberger, explorarem aquesta 'curiositat' que diu ell, que atrau cap als cims de les gran muntanyes. Avui que també recordarem amb Jordi Magriñá i Eduard González la Valls-Kènia de l'any 1974; primera expedició d’un Òscar Cadiach jove, molt jove; tant que encara no havia fet ni el servei militar.

 

La muntanya té molt més en comú amb la vida del que pensem. El nostre següent convidat, acostuma a dir que un dia a la muntanya equival com a mínim, a una setmana a la ciutat. Fins i tot, una taronja o un entrepà tenen un gust diferent enmig de les muntanyes.

Des de finals dels 70, el donostiarra Juanjo Arbizu s’acosta sempre que pot sempre que a aquests màgics cims, i cada vegada que ho fa la muntanya -alta o baixa- li regala lliçons per a la seva vida personal. Lliçons sobre l'amistat, la solitud, la confiança, les presses, la tecnologia ... " A través de les seves pròpies experiències, Garbizu ens transporta als cims, on les prioritats canvien i se succeeixen vivències inoblidables. Ho relata a 'Monterapia' i ara també en un segon llibre 'Slow Mountain', la seva continuació, amb el qual pretén aprofundir en el concepte de gaudir amb calma de la muntanya com a refugi de les presses o l'estrès. Ha estat pioner del moviment 'slow mountain' i es que l'accelerat ritme de vida actual sembla que també s’ha traslladat als cims, convertits avui en espai competitiu. 

Benvinguts al Pont de Mahoma número 91!