El Pont de Mahoma. La gesta de Kilian Jornet a l'Everest 'és també alpinisme'

Publicat dijous 01 de Juny de 2017 11:27


El Pont de Mahoma. Projecte Summits of My Life

Pont de Mahoma 85: Des del darrer programa han passat moltes coses d’altura; Kilian Jornet ha escalat l’Everest per la cara nord dues vegades en una setmana. El segon cim, el va coronar el passat dissabte, en una ascensió de 17 hores, sense oxigen artificial. Els dos ascensos formen part del projecte Summits of My Life, que des de 2012 l'ha portat a viatjar per tot el món intentant establir rècords d'ascens a les muntanyes més icòniques del planeta. Aquests dies s’ha instal·lat en alguns sector un debat al voltant de quin és l’encaix en el món de l’alpinisme de la gesta de velocitat al sostre del món de l’ultra corredor de la Cerdanya. Ho hem analitzat amb Darío Rodríguez, director de la revista Desnivel.

Kilian va pujar amb poques hores de diferència al cim del sostre del món d’un altra català, Ferran Latorre, que completava així al Sagarmatha -per l’altra vessant, la sud- el seu projecte dels 14 vuitmils. L’alpinista de Vic compleix un somni, tanca un cercle, però com ell mateix reconeixia en un gest que l’honora, havent d’utilitzar oxigen artificial en la recta final fins al cim, de 8.848 m. Un cim que coronaven en unes condicions meteorològiques adverses, amb neu, vent i fred.

Latorre, des del camp 4 de l’Everest (a uns 8.000 m) tenia paraules d’elogi cap a Òscar Cadiach. El tarragoní i company de programa volarà la setmana que ve cap al Pakistan per tancar el seu compte pendent amb els 14 vuitmils al Broad Peak. Cadiach Latorre, Latorre Cadiach, amb un gest d’esportivitat i respecte mutu. Cadiasch ha signat aquest dijous un conveni de patrocini amb la Val d'Aran, i des d'allà ens ha avançat que l'acompanyarà al Broad Peak Ali Sadpara

En aquest programa en els que també hem anat fins a la Vall de Boí, a l’estany de Cavallers i per tota la zona d’escalada que l’envolta. Si hi feu cap el cap de setmana, no trobareu cap via lliure, estarà plena de 'pubilles escaladores', que han escollit aquest magnífic indret per a fer la seva trobada anual, la quinzena. En parlem amb la Rosa López Codony. 

També hem comentat amb els muntanyencs bascos Alberto Zerain i Jonatan García la seva conquesta del cim de l'Annapurna (8.091 metres) després de deu hores d'ascensió des de l'últim tram fins al pic nepalès, en aquesta mateix temporada. El primer vuitmil per García, com ens ha explicat en directe.