Toquem pedra. Dimecres 19 de març

Publicat dimecres 19 de Març de 2014 12:47


Dimecres 19 de març

Avui al toquem Pedra parlem de guerres i de cases des del segle I aC al VIII dC al  Camp de Tarragona.

Des de la seu de l’ICAC, a la plaça d’en Rovellat, parlem amb l’investigador, Jordi López Vilar: director del Butlletí arqueològic de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

Ell, a més, ha fet “la peça del mes”: que és una “bala de fona” de plom. Una troballa molt important, perquè no ha sigut d’una bala sinó d’un conjunt, al municipi de Picamoixons, amb les lletres SCAE. S’han relacionat amb la famosa batalla l’Ilerda de l’any 49 aC, en què Juli Cèsar es va enfrontar contra Pompeu. Sabrem què és exactament una bala de fona i li preguntarem, també per les inscripcions malmeses fa poc a la Part Alta. 

També parlem amb Arnau Perich Roca: investigador en formació de l’ICAC, a punt d’acabar la tesi “Arquitectura residencial hispana d’època baiximperial i tardoantiga (s. IV-VIII)”. Ha estudiat les característiques i l’evolució de l’arquitectura residencial a Hispania durant l’Antiguitat Tardana. L’objectiu del treball és entendre com i evolucionen i canvien aquestes residències en aquesta cronologia.

Una investigació que ens pot proporcionar moltes pistes per entendre l’evolució política i sobretot social d’aquest període.

Ens parlarà d’una casa de Tàrraco excavada precisament per Jordi López! És una casa extramurs, al suburbi sud-occidental de Tàrraco, a prop del Francolí, a tocar el Parc Central.