Toquem Pedra. Vessant social de l'arqueologia

Publicat dimecres 02 de Novembre de 2016 12:23


Toquem Pedra. Dimecres 02 d'octubre

Al Toquem Pedra, programa 61, com sempre amb l’ICAC, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, parlem del seminari Arqueologia i ciutadania, la funció social de l’arqueologia, celebrat la setmana passada a la ciutat. N'hem parlat amb l’organitzador del seminari, Pau Olmos, investigador postdoctoral de l’ICAC i amb un dels convidats, Felipe Criado-Boado, investigador del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i de l’Institute of Heritage Sciences (Incipit), que també és director de la European Association of Archaeologists.
Hem abordat la funció i la vessant social de l’arqueologia. Des de l’arqueologia, què s’entén per “comunitat” i “públic”, i per “agents locals” (afectats per l’obra dels arqueòlegs). Hem explicat els processos participatius per integrar aquesta comunitat, entesa de manera àmplia, en els projectes de recerca en arqueologia.
Felipe Criado és un referent i una mena de teòric de l’arqueologia, fa poc va fer estada a Standford, on va fer una conferència molt trencadora: “Lo que los arquélogos tenemos que desaprender”. També va parlar de les coses que els arqueòlegs sí que han d’aprendre, en primer i segon llocs, dibuixar i escoltar! També defensa que l’arqueologia ha de saber interactuar amb l’antropologia, la tecnologia, la gent... i les arts! Què, Toquem Pedra?