El Portal del Carro acollirà l’acte de memòria i homenatge a 16 dones que van morir per les condicions carceràries del convent de les Oblates, aquest dissabte a les 12 hores. Concretament, es vol recordar Elisa Cardona Ollé, de 21 anys, l’única dona afusellada pel Franquisme a Tarragona.

Al llibre Les Oblates 1939-1941: Presó de dones de Tarragona. Josep Subirats i Pilar Poy donen detalls del consell de guerra en el que es va jutjar Elisa Cardona, el 20 de març de 1939. Ella es va declarar innocent. L’Elisa treballava com a cambrera a l’Hotel Nacional, tres anys abans. Allà, a l’inici de la guerra s’hi refugiaven persones de dretes, de forma anònima, però alguns van ser morts per les FAI, com el director. El nebot del director assassinat la va delatar i assenyalar com a culpable de les filtracions, quan van entrar els nacionals. Un mes després, un camió va carregar 23 presos de Pilats, entre ells l’Elisa, per portar-los a afusellar a la muntanya de l’Oliva.

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Anna Guash, del Fòrum de Tarragona per la Memòria, ha explicat a Tarragona Ràdio que els actes que organitzen serveixen per recordar i donar a conèixer la repressió que existia llavors.

L’acte forma part del Programa de Memòria Democràtica 2023 que es va iniciar el passat 15 de gener. Enguany se centra temàticament en els bombardejos franquistes sobre Tarragona. S’allargarà fins al 9 de juny amb total de 35 actes.

Més notícies: