Debat, humor, història i actualitat. Són els quatre principals ingredients amb els quals la prestigiosa comunicadora i apassionada castellera Aina Mallol llença el programa-podcast setmanal La Faixa, una proposta de temporada que buscarà establir-se a la graella de Tarragona Ràdio i de La Xarxa com el producte radiofònic casteller de referència a nivell nacional. Comptarà amb la col·laboració inestimable de la jove periodista Elisenda Rovira. S’emetrà cada dijous de 12 a 13 hores fins al mes d’octubre al 96.7FM.

TOTS ELS CAPÍTOLS

Capítol 00: La represa

La Faixa s’estrena amb un tema cabdal per l’actualitat castellera: la represa d’assajos i actuacions. En parlem i ho debatim amb la Marta Sancho, dels Xiquets de Tarragona, la Gemma Polo, cantant de Roba Estesa, la Maria López dels Castellers de Barcelona i la Laia Colomer dels Castellers de Vilafranca. També entrevistem el president de la Coordinadora, Pau Camprovín.

Capítol 01: El Concurs

Què seria del món casteller sense el Concurs de Castells? Parlem d’aquesta trobada de grans dimensions que uneix competició, treball d’equip, esport i art i ho fem a través de la nostra tertúlia, i també conversant amb la vigent directora d’aquest esdeveniment bianual: Ester Roca. També viatgem en el temps fins al 1970, ens trobem amb algunes colles que han fet història al Concurs i parlem amb el psicòleg esportiu Vicenç Raluy. Ens acompanyeu?

Capítol 02: La jerarquia

Les dones es troben plenament integrades en la rutina del món casteller i ocupen alguns càrrecs institucionals dins de les colles, però per què costa tan que assumeixin rols tècnics? Entrem a fons en aquest tema i en el debat, i ho fem parlant amb experts i també amb els mateixos protagonistes, a més a més de retrocedir en el temps per aprendre del nostre passat. Pel programa passen també, experts que ens ajudaran a visibilitzar aquesta qüestió des de diferents punts de vista.

Capítol 03: Colla gran o colla petita?

Què és millor, una colla gran o una colla petita? Els que han viscut en una colla petita ens poden parlar de com gaudeixen de casa petita passa endavant i els que han viscut l’experiència contrària defensen les avantatges de gaudir de l’experiència i la transmissió de coneixements que duu integrada una colla gran. Però, qui és més gran? El que aconsegueix les fites que són més complicades o el que reuneix més persones o recursos? És sostenible un món casteller actual, que presenta noves colles diferents cada any? En aquest nou capítol trectem a fons totes aquestes qüestions. 

Capítol 04: Les colles universitàries

A la cinquena edició de La Faixa, les colles universitàries i el debat sobre el seu funcionament prenen protagonisme. En parlem amb membres en actiu de diverses colles universitàries d’arreu de Catalunya.

Capítol 05: Canviar de camisa

El canvi de camisa ha estat sempre un àmbit polèmic al món casteller. Ho segueix sent? Per què es decideix canviar de camisa? Els motius en són molts i diversos, i les reaccions entre els castellers també. Ho descobrim al nou capítol de La Faixa.

Capítol 06: Les novetats de Sant Magí

Sant Magí està a tocar, i a Tarragona s’ha preparat un acte simbòlic que marca un abans i un després: la represa castellera. Coneixem les novetats de la festa major petita de la ciutat, sempre tan vinculada al fet casteller amb la plaça de les Cols com a emblema.

Capítol 07: Els horaris

Els horaris de les diades castelleres sempre han estat en el focus. Pot millorar-se la tradició? Les diades de cinc hores són normals? Cal començar puntual? En parlem amb membres de diverses colles i, com sempre, ho portem a debat entre el nord i el sud!

Capítol 08: El periodisme casteller

En una nova edició de La Faixa parlem de periodisme casteller. Comptem amb els col·laboradors de la Polca, enfrontem la zona tradicional i la no tradicional i analitzem com actua el periodisme casteller al territori.