Autor: ACN

Autor: ACN

Escolta el president de la Generalitat, Artur Mas

1 milió 800 mil persones reclamen el dret a votar en la consulta del 9N

Publicat divendres 12 de Setembre de 2014 00:48
  • ACN
  • Diada
  • ANC
  • Onze Setembre

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en 1,8 milions de persones els participants a la 'V', que aquest dimecres, a les 17.14 h, ha unit la Plaça de les Glòries amb tota la Diagonal i la Gran Via per reclamar el dret a votar en la consulta del 9 de novembre. La 'V' s'ha començat a dissoldre al voltant d'un quart de set del vespre després dels discursos de les presidentes d'Òmnium i ANC, Muriel Casals i Carme Forcadell, i la interpretació d''Els Segadors'. Els 1,8 milions de participants superen els 1,6 milions que, segons el Departament d'Interior, l'any passat van prendre part a la Via Catalana que va unir els extrems nord i sud de Catalunya.

La V s'ha començat a dissoldre a partir d'un quart de set del vespre després de les diferents actuacions i discursos que han seguit la formació de la senyera humana, que ha enllaçat, la Plaça de les Glòries amb les places Pius XII i Sarah Benhardt mitjançant la Diagonal i Gran Via, respectivament, per reclamar el dret a votar en la consulta del 9-N. L'acte oficial s'ha clos després dels discursos de les presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, precedits pel president de l'AMI, Josep Maria d'Abadal; i la interpretació d''Els Segadors', al voltant d'un quart de set del vespre.
Minuts després d'haver format part de la V, alguns dels participants han començat a desfilar de tornada cap a casa, tot i que la gran majoria ha esperat els discursos de Josep Maria d'Abadal, Muriel Casals i Carme Forcadell.
La pancarta que ha encapçalat la manifestació ha estat '9N Votarem. 9N Guanyarem', on s'hi han situat les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals -que posteriorment han fet un discurs a l'escenari 'Victòria' junt amb el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal-; i membres del Govern i representants polítics. 
Un cop formada la 'V', cantaires de corals catalanes acompanyats al piano per Lluis Llach, han interpretat l'himne 'Ara és l'hora' i 'El Cant de la Senyera', donant el tret de sortida als discursos polítics als tres escenaris situats als extrems de la 'V', als escenaris 'Votar', a la Plaça Bernhadt; , 'Voluntat', a la Plaça Pius XII, i 'Victòria', a la Plaça de les Glòries. 
En total, han estat 11 quilòmetres, aproximadament 200.000 metres quadrats ocupats per ciutadans amb samarretes grogues i vermelles repartits en 73 trams que han demanat el dret de poder votar el futur de Catalunya el pròxim 9 de novembre. 

 

El president de la Generalitat, Artur Mas s'ha compromès a fer "tot el necessari" perquè la unitat política "no s'esquerdi en cap moment" i ha valorat la 'V' com un "missatge de gran potència" que hauria de servir perquè l'Estat "s'avingui a seure a la taula i negociar els termes amb què el poble català ha de poder expressar-se lliurement a les urnes". Per Mas, la manifestació ha de servir perquè "s'adonin a Madrid i Brussel·les i a tot arreu del món de fins a quin punt aquest poble vol ser escoltat". El president ha fet una compareixença just després de reunir-se amb els organitzadors de la mobilització i s'ha compromès a "no defraudar ningú" a partir d'ara.

 

L'etiqueta #CatalansVote9N, promogut per l'Assemblea Nacional Catalana, s'ha convertit aquest dijous al vespre en el primer 'trending topic' a nivell mundial a la xarxa social Twitter. A més, durant la tarda, també ha estat 'trending tòpic mundial 'El 9N' i 'Votarem', a més de #Diada2014 i 'Visca Catalunya'.

 

La Festa per la Llibertat ha rubricat aquest dijous una Diada Nacional històrica, per la commemoració del Tricentenari i per la gran 'V' humana que s'ha desplegat a Barcelona aquesta tarda. Els Pets, Mishima i La Gossa Sorda s'han apuntat a aquesta celebració tan reivindicativa com festiva i el seu concert ha omplert de gom a gom tot el Passeig de Lluís Companys. El grup del bisbalenc Carles Sanjosé, Sanjosex, ha obert foc a les set de la tarda, precedint la formació més esperada, Els Pets. Les arengues de Lluís Gavaldà i la música animada del grup de Constantí han fet despertar el públic. Els valencians La Gossa Sorda tanquen la festa a aquesta hora fent ballar els assistents.