24 anys del desbordament del Francolí

Publicat dimecres 10 de Octubre de 2018 11:27
  • Tere Ortega

La casualitat ha fet que aquest dimecres es compleixin 24 anys del desbordament del riu Francolí. Va ser el 10 d'octubre del 1994 quan una riuada va afectar especialment el Serrallo i Residencial Palau així com el polígon industrial Francolí.

Les tres zones van haver de ser evacuades per uns fets que van causar problemes a desenes de municipis de la demarcació i que van deixar una víctima mortal a Cambrils.

Les fortes pluges a les capçaleres dels rius i a les muntanyes de Prades i la Mussara van fer que el Francolí inundés tota la part baixa de la ciutat de Tarragona.

El Col·legi Públic del Serrallo va ser desallotjat. Veïns de la zona, pares, professors, treballadors del centre i els bombers van carregar al coll les criatures per a treure-les d’una escola on l’aigua els arribava per mitja cuixa.

Van ser 250 els nens i nenes evacuats. Aquesta, sense dubte, és la imatge que més va colpir a l’aleshores presidenta de l’Associació de Veïns del Serrallo, Carme Pedrol. Després de les inundacions va començar la lluita veïnal. Van ser anys de mobilitzacions que van propiciar les obres per desviar el riu. No era la solució que realment volien però els van garantir que els fets d’aquell 10 d’octubre de 1994 no es tornarien a repetir.