26-M: Llargues cues per votar en un col·legi de l'avinguda Roma en coincidir amb el referèndum de Romania

Publicat diumenge 26 de Maig de 2019 12:52
  • 26M
  • 26-M
  • Eleccions municipals 2019
  • Josep Suñé

Llargues cues per votar al col·legi electoral situat en un cèntric hotel de l’avinguda Roma, AC Hotels. Ha estat l’únic lloc habilitat per a què els romanesos residents a la demarcació poguessin votar en un referèndum per limitar els poders del seu govern, que se celebra avui coincidint amb les eleccions europees. És l’anomenat ‘Referèndum sobre la justícia’.

La mesura arriba després que el Govern de Bucarest hagués engegat una sèrie de reformes per despenalitzar la corrupció, en un dels països on aquesta està més estesa segons alguns informes europeus.

La inestabilitat que viu el país des de que els socialdemòcrates van arribar al Govern fa un parell d’anys, ha incentivat la participació. A l’agost Romania va viure les protestes més massives des de la caiguda del comunisme.

"Està d'acord amb prohibir l’amnistia i els indults per delictes de corrupció?", diu la primera pregunta del referèndum, convocat pel president del país, el conservador Klaus Iohannis, en un directe atac al Partit Socialdemòcrata (PSD), que lidera la coalició de Govern des de gener de 2017. "Està d’acord amb prohibir l’adopció, per part del Govern, d’ordenances d’urgència sobre delictes, penes i organització judicial?", planteja la segona pregunta.

Des de primera hora del matí hi ha llargues cues per votar, no només de romanesos, també s’hi han vist atrapats els tarragonins i tarragonines que es pensaven que tenien assignat aquest col·legi electoral per excercir el seu dret a vot, amb cues de més d’una hora.

Una dels romanesos que aquest matí feien cua ha dit a Tarragona Ràdio que volen fer caure la corrupció al seu país. Es queixa que aquest sigui l’únic lloc habilitat a tota la demarcació per votar el referèndum.

I es que el 30% dels habitants procedents de l’Europa de l’Est que viuen a Catalunya, es concentren a la demarcació de Tarragona.

Dotze anys després d'entrar a la Unió Europea, el problema de la corrupció segueix candent a Romania, d’aquí la celebració d’aquest referèndum consultiu sobre les reformes legals imposades pel Govern socialdemòcrata, i que Brussel·les denúncia han revertit els èxits de l’última dècada.