Autor: Foto: Bomberiles

Autor: Foto: Bomberiles

Analitzem 'la nit que es va fer de dia' amb l'atemptat d'ETA a Enpetrol

Publicat dijous 08 de Juny de 2017 20:14
  • Guàrdia Urbana
  • bombers
  • Enpetrol
  • ETA
  • Redacció

Dos programes especials de Tarragona Ràdio recordaran l’atemptat d’ETA al Rack d’Enpetrol.

La matinada de diumenge a dilluns, s’acompleixen 30 anys de l’atac de la banda terrorista del 12 de juny de 1987, que va provocar el pànic i la fugida de més de 25.000 veïns de la ciutat i la zona d’influència, enmig d’un col·lapse viari sense precedents i escenes dantesques.  

En el primer dels programes, aquest divendres, parlarem amb testimonis de l’època que van intervenir en l’extinció de les flames. Ens acompanyaran responsables del cós de Bombers de fa 30 anys. També un dels primers agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona que va arribar al Rack i un dels màxims responsables polítics de fa tres dècades.

Escoltarem testimonis extrets del programa que va emetre en directe Tarragona Ràdio -llavors Ràdio Fòrum- com el l’alcalde Josep Maria Recasens. També recordarem els fets amb l’actual batlle de la ciutat Josep Fèlix Ballesteros.

Ens plantejarem què va canviar amb aquell greu incident de fa tres dècades, i com ha evoluciona la percepció del risc. Ens preguntarem què passaria avui, amb responsables de telèfon 112 d’Emergències i de Protecció Civil de la Generalitat.

Els dilluns dia 12, l’endemà dels fets, anirem fins a un dels llocs més calents, on es van viure també escenes de pànic. Farem el programa des del complex de l’antiga Universitat Laboral, per conversar amb alguns dels alumnes que aquella nit van fugir camp a través després de l’explosió.

També ens acompanyaran les persones que tenien cura de les residències d’estudiants del complex. Així com el conserge que aquella nit estava de guàrdia.

També escoltarem les veus que aquests darrers dies hem recopilat entre els records dels oients de la ràdio i la d’extreballadors del polígon petroquímic. 

En format reportatge, analitzarem el context de l’època, i repassarem també els fets, posant el focus en els punts més decisius de la crisi que ara fa tres dècades va viure la ciutat i el territori i les seves conseqüències i repercussions.